Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2009 10:00 - Кола от Германия - Как?
Автор: ivantodorov83 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1905 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Как да намеря кола?


99 процента от колите, които се продават в Германия се обявяват в интернет. Много малка е вероятността да попаднете на кола, която не е обявена за продажба в глобалната мрежа. Няма начин да не сте чували за повечето сайтове за коли втора употреба, но все пак ще ги спомена: www.mobile.de - за мен това е сайта с най- актуалните обяви ,

www.autoscout24.de

-  тук съм попадал и на частни обяви, но има много коли които са продедени, а обявата стои в сайта. Потърсете в тези страници. 



Какво трябва да знаете преди да потърсите кола?


 

Търсейки вашата кола обърнете внимание на следните детайли:


 1. Каква марка и модел да бъде колата? Спрете се на няколко марки, които ви харесват. Проучете всичко за тях. Потърсете информация в интернет. Консултирайте се с познат майстор. Имайте предвид, че на всяка експлоатирана кола рано или късно все нещо се разваля. Проучете слабите места на всяка набелязана кола. Проучете цената на консумативите – смяна на масло, смяна на агренажен ремък, смяна на амортисъори, накладки и всичко, за което се сетите като консуматив! 


 2. Имайте в предвид, че в България отпадна плащането на мито за коли, закупени от страни членки на Европейската общност, но се заплаща акциз. Акцизът се смята на базата на мощността (киловати - kw) на колата. Ако мощността на колата е до 120 kw – акциз не се заплаща.



            Как да постъпя след като съм се спрял на определена марка и модел?


1. Създайте си план на търсене


 

Всички сайтове за коли са направени така, че да търсите по определени критерии – марка, модел, година, всевъзможни екстри и т.н. Критерият, който ще ви помогне да създадете оптимален план е PLZ на града (всеки град има PLZ ) и на колко километра от този град да ограничите търсенето. Тъй като Германия е огромна – с площ около 357 000 км2, е безумство да търсите коли в цялата страна и да си повярвате че ще успеете да отидете до всяка една от тях, за да я огледате. Трябва да имате план на търсене!


 

Какво имам в предвид? -


 

Трябва да имате отправна точка, т.е. град около, който ще търсите кола. Ако имате приятел в някой град, вземете този град за отправна точка. Ако нямате такъв, просто задайте в сайта за автомобили марката и модела на избраната от вас кола, годината на производство и екстрите, на които държите и вижте какво е предлагането. Съсредоточете се върху тази от предлаганите коли, която най-много ви харесва и я направете „отправна точка”. Вземете PLZ кода на града (5 цифрен код изписан непосредствено до името на града), в който тя се намира и задайте ново търсене като зададете кода на града и в какъв радиус от километри ще търсите. Лошото в случая е, че имате право да зададете само до 200 км. радиус(т.е. търсачката намира коли около зададения PLZ на разтояние 200 километра). Идеята е да обхванете всички налични обяви за коли, като тази която сте харесали в близост до нея. Не разчитайте на една единствена оферта. Много пъти това, което се вижда на снимката е различно от действителността. Не забравяйте, че продавачите представят своята кола по най добрия начин. За това се застраховайте и намерете поне още един или два резервни варианта. Ако няма изгодна кола в близост до отправната ви точка (местонахождението на колата, която най много ви харесва), задайте ново търсене без да ограничавате търсенето с кода на града така, че да се зареди общия план в цяла Германия. Харесайте друга кола в друг регион – друга отправна точка и по същия начин потърсете близките до нея алтернативи. Създайте няколко такива „отправни точки” и  изгодните в близост до тях коли. И на края -  Имайки предвид, че „отправните точки” са колите, които най- много харесвате, но са на повече от 200 километра една от друга направете следното: Използвайте сайта за навигация (виж темата Направете си маршрут). Проверете на колко километра се намират една от друга. Направете си сметка дали има смисъл да ги огледате. Разгледайте отново картата в навигационния сайт. Вземете решение в коя част на Германия има добри оферти и кои бихте искали да огледате.


 

 


 

            2. Обадете се на продавача


 

Не се притеснявайте ако не знаете немски. В повечето автосалони има човек от персонала, който говори и английски, а често срещано е в салона да има и руско говорящи. Обадете се и ако не знаете немски поискайте да разговаряте с  „вашия човек”. Разпитайте за колата каквото ви интересува. Питайте подробно за това дали е удряна. Дали има забележки – видни следи от експлоатация. Има ли проблеми по мотора. Задължително попитайте за цената – коментара на цената трябва да започне още по телефона J. Благодарете и кажете че ще се обадите допълнително. Обадете се и за останалите коли, към които проявявате интерес, съобразявайки се с плана, който вече сте създали! Процедирайте  по същия начин. Ако се окаже, че някоя от колите  е продадена или запазена, или с някакъв проблем, преорганизрайте плана за търсене. А в случай, че колите. които сте харесали си заслужават и не са продадени или запазени, обадете се отново на всеки един от салоните и помолете колата да ви бъде запазена до определен ден. Имайте в предвид че в този случай важи приказката за прословутата немска точност. Едно от хубавите качества на немците, е че се съгласяват да запазват колите за даден период и то само разчитайки на вашата коректност. Съответно при невъзможност да отидете на оглед на запазена от вас кола, добре е да се обадите и да се извините за това измисляйки някакво обяснение за некоректността, която сте проявили.  Имате вече запазена кола или запазени коли, имате  и точното им местонахождение. Остава да отидете и да ги огледате.


3. Направете си маршрут


 

 


 

Ако изключим перфектния вариант, който искрено го желая на всеки– да харесате първата огледана кола, идеята е да обходите всички набелязани коли. За тази цел отново сядайте и с помощта на карта изяснете как ще се предвижите м/у набелязаните коли.


 

 


Ако нямате навигация, направете си добър маршрут, използвайки карта. Препоръчвам ви да разгледате

www.viamichelin.de  - много добър сайт за навигация. Може да задавате маршрут от точно определена улица в даден град до точно определена улица в друг град. Работата с него е лесна и има опции за различни езици. Задайте отправната (обозначена  с зелен флаг) и крайната точка (обозначена с червен флаг) и натиснете търсене. Появява се карта с маршрута, като имате възможност за zoom. А под картата са изброени подробно стъпка по стъпка от коя улица, през кой път, коя магистрала(номер), кое отклонение(номер) до влизането в другия град и точната улица. Показва ви дори ако има ремонти в определени участъци на пътя. Е, вярно е, че не ви говори, но при липса на навигация в колата, мисля че е перфектно да имате разпечатка от този сайт. А ако зададете път между градове в различни държави, в информацията ви включват и платените пътища и тунели през, които минавате.


 

Абсолютно задължително е да имате под ръка подобен сайт! Ще ви помогне да намерите най краткия път между набелязаните от вас коли. Ще ви помогне и ако пътувате от България с кола. Ще ви помогне и при връщане с кола в България, за да намерите оптималния път.


 

Ако нямате кола на разположение, е малко по- сложно. Вариантите са 2:



  1. Ползвате железопътния транспорт


ЖП транспорта в страната е перфектен.

www.bahn.de – това е официалния сайт на техните железници. Може да намерите подробна информация за всяка една дестинация. Дадени са и цените. Вижте ги и си направете сметка. И запомнете влаковете „цепят минутата”! Имайте и в предвид, че много пъти, за да стигнете от даден град до друг се налага да сменяте влак, а понякога смяната е повече от една. За това трябва да сте напълно наясно в кой град, кой влак и на кой коловоз трябва да хванете. За улеснение на пътниците на всяка гара има бюро за информация. Там може да ви направят подробна разпечатка на всеки един маршрут. Всички от персонала на гарите говорят английски и са много любезни.



  1. Вземате кола под наем


 

В някои случаи е по- изгодно да си вземете кола под наем. За около 30 евро може да вземете кола с 3 врати и по този начин да си свършите перфектна работа. Имайки кола избягвате много от разходите за билет за влак и пари за таксита от гарата до автосалона. Направете си сметката!




Тагове:   Германия,


Гласувай:
2



1. анонимен - maverickmoneymaking you can easily rake in $11, 917 per month
07.02.2012 10:39
Hi, This just came across my desk and I had to pass it on to you ASAP…
Internet multi-millionaire Mack Michaels has a few new positions available right now…
If accepted you can easily rake in $11, 917 per month starting from scratch.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Once you’re accepted just follow the training Mack gives you. It’s really quite simple…
Learn how Mack went from not being able to afford Christmas gifts to a millionaire lifestyle and how you can too!
BUT…
Due to the extremely high level of Hands-On time Mack spends with every new member he has to limit the number of positions that are open.
Right now there are only 2 available in your area. If you’re interested you should move quickly.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Your Friend, – Mike
цитирай
Търсене

Архив