Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2009 21:00 - ФИНАНСОВА ПИРАМИДА и има ли тя почва у нас?
Автор: ivantodorov83 Категория: Бизнес   
Прочетен: 931 Коментари: 0 Гласове:
0



image Банално ще е да припомняме как в средата на 90-те години на ХХ век хиляди българи бяха жертви на десетките финансови и строителни пирамиди, които наред с държавата изсмукаха техните с мъка припечелени пари, скътани за черни дни. Явно спомените са поизбледнели и сега има нови условия да съществуват различни пирамиди. Важното и единствено условие за тяхното съществуване и разрастване е да има наивници, които да вярват в чудеса. Народът казваше, като има балъци работата спори.
Новата пирамида е на фирмата „Fuel Freedom International” (FFI), която се занимава с онлайн търговия.
На територията на Бургас тази американска компания набира дилъри на „вълшебно хапче”, което пести всякакъв вид гориво за двигатели с вътрешно горене. Дистрибуторите внасят такса от 1500 лева, за да продават таблетките. Предполага се, че броят на ужилените за няколко месеца бургазлии е над 400 души?! Компанията работи в над 220 страни по света и е на българския пазар от края на 2008 г.
Както предишните пирамиди, вербуването на мераклии става на тайни сбирки, на които се спазват строги мерки предотвратяващи изтичането на информация. Присъстващите са задължително претърсвани за микрофони, записващи устройства и изключени телефони с извадени батерии и с препоръки от свой човек-дистрибутор. Бутафорията е пълна, но сигурно впечатлява готовите за нови „печалби”.
Основният принцип на пирамидата е първите десет печелят.
След като платят заветните 1500 лева дистрибуторите вербуват нови такива и получават половината от таксата му-750 лв. Новият вербуван, ако привлече други желаещи, дава съответно част от таксите им на своя наставник и вербовчик. Така приближените до компанията стари кримки печелят постепенно добра сума пари, а балъците си остават балъци, платили за своята глупост или прекалена доверчивост.
От събираните суми след отчисленията за вербовчиците, всичко друго отива чрез плащане в нета за фирмата FFI.
„Вълшебното хапче” носи названието MРG-Caps и се продава за 4 щатски долара. Информацията сочи, че  подобни хапчета са били използвани още през 70-години от НАСА в космическите совалки. А компанията от Алтамонт Спрингс, Флорида –FFI е собственост на Уенди Люис и Ренди Рей. Тази компания продава хапчетата с търговска марка MPG-CAPS, които осигуряват икономия на гориво и редуцират вредните емисии в изхвърлените отработени газове и  увеличават мощността на двигателя.
В американски сайтове за тази компания се споменават започнати следствени и съдебни действия срещу нейната дейност във Флорида. Споменават се съмнения за дейност като пирамида. Същевременно на сайт на тази компания излиза информация от „Ръководството на Тони за пестене на гориво”. В този сайт се предлагат консултации по финансова помощ срещу 80 щатски долара на година. Във връзка с упоменатите хапчета се показва в табличен вид тест на 10-тонен дизелов камион, който на 100 км разстояние след употреба на „вълшебното хапче” са регистрирани икономии от 7.3 %- 15.9% и снижение на вредните емисии в изгорелите газове. Фирмата активно работи с тези хапчета от 2005 г.
За последователите на Тома Неверни, които даже от собствен опит се убеждават, че ползата я няма, се прожектират видеофилми, убеждаващи аудиторията в ползата от хапчетата за икономии на гориво и опазване на околната среда. Всяка седмица в частен хотел срещу бургаско училище на ул. „Сан Стефано” се провеждат сбирки и далаверата се разраства.
Досега няма подадени жалби в бургаските РПУ-та, сочи информацията от Областната дирекция на полицията в Бургас. Оказва се, че при слаби продажби разрешението за продажби на „вълшебното” хапче се отнема. Явно в България продължава да има вярващи за бързи и лесни печалби и в т.нар. „сигурни вложения”. Следователно почва за нови шашми и пирамиди има. Първо в Бургас, а после и в други градове.


Тагове:   хапче,   пирамида,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив