За този блог
Гласове: 1359
Постинг
26.07.2010 07:46 -
Млади момичета реализират амбициозен проект за трюфели и екотуризъм по мярка Млад фермер
Женя и Елица Гавазови от Горна Оряховица са две млади и амбициозни момичета, кандидатствали с проекти по Млад фермер от програмата за развитие на селските райони. Те ще отглеждат трюфели, лешници и орехи в златаришкото село Шивачево и ще изградят екоселище и семеен хотел в Калайджии и Росно. Мислят да привличат гости и чужденци и като изградят няколко занаятчийски работилнички, мини зоологическа градина и предлагат екопоходи в региона.
Макар и твърде млади – Жени, на 27 години, и Ели, на 24 години, твърдо са решили да се развиват и доказват в работата си, и то в България. Основен техен съветник и учител е баща им - горнооряховският бизнесмен Ивелин Гавазов. Момичетата работят с него и подпомагат семейния бизнес. Сестрите, започнали да проучват програмите на ЕС и се спрели на мярката „Млад фермер”. Решили да отглеждат трюфели, защото е рядко срещан бизнес в България и защото подземните гъби могат да бъдат атракция за гости към другия им бизнес проект - ваканционно селище в Златаришкия край.
Те вече са залесили 7 дка в Шивачево с орехи. Фиданките са микоризирани с два вида мицел на сорт френски трюфели. Взели са ги от бургаска фирма. Специалната гъба, която е деликатес, трябва да узрее до 4-5 години. „Тъй като повечето наши райони са пустеещи, качествата на почвата не бяха благоприятни и трябваше да се подобрят, за да се постигне желано Рh, обработихме и с препарати. Теренът има южно изложение, което се изисква за трюфелите. Сега чакаме реколтата. Надяваме се това да бъде атракция към селския туризъм, който мислят да развиват момичетата”, казва бащата Ивелин Гавазов. Минала е само една година от развитието на насажденията и Женя и Ели са започнали да мислят как ще откриват и прибират реколтата. Има два варианта - или с обучени кучета, или с прасета.
По аромата животните могат да откриват специалната гъба, но прасетата, като я намерят, я изяждат. Ето защо най-удачният вариант е с обучено куче, което е доста скъпо удоволствие, но и най-надеждно. Трюфелът се развива на около 10 см дълбочина по корена на дървото и когато четириногото я надуши, човек може да я изрови. „Тънкият номер е да разберем кога е узряла гъбата, защото тогава е най-вкусна”, казва Гавазов-баща. След като веднъж дръвчетата дадат плод, гъбата ще се развива всяка година. Определено трюфелът, който неслучайно е наречен диамантът на кухнята, ще оскъпи доста всяко ястие, но той ще бъде като екстра към менюто в хотела.
След време момичетата ще гонят и двойния ефект – плодове от дръвчетата орехи и лешници и от корените им - трюфели. Ще изнасят продукцията и в чужбина, поне така са се договорили с бургаската фирма. По мярка 112 на Женя й предстои в бъдеще да засади още 17 дка лешници, а на Ели - толкова орехи. Не всички ще бъдат микоризирани, а ще се отглеждат само за хубав голям плод.
Освен отглеждане на трюфели в бизнес плана на младите фермерки е заложено и развитие на селския туризъм. Във ваканционното екоселище на Ели в Калайджии, един много красив район, с река и екопътеки, освен къщички ще има и много цветни градини и тераси. Ще бъдат изградени и къщички на художествените занаяти, мини зоологическа градина с екзотични животни, ще се предлагат забавления с ATV, разходки с коне, екопоходи сред природата и др. „Хората, като посещават определено място, искат да се разходят, да видят някаква забележителност, не се интересуват само от добрата леглова база. Не искат да отидат в скъпи хотели, а в битови къщи”, казва Ели, която е замислила още много атракции за бъдещите си гости. Жени пък ще прави по проект семеен хотел в еленското село Росно, където семейството вече има вила с река през двора и панорамна механа.
Първоначалната субсидия е в размер на 12 500 евро, вложени са и собствени пари. След третата година по проекта ще дойдат и други средства, от тях ще има за реклама и за проучване на пазара. „Мислим нещата, да се надяваме да станат”, казва Ели и добавя, че вече преговаря с големи туроператорски фирми за целогодишно приемане на групи в екоселищата им. „Проектите, които влизат сега в България, са много важни. Особено екопроектите. Това е един от основните ресурси страната ни да излезе от кризата и спасението е да се направи нещо. Представете си колко селца могат да живнат”, обобщава и Ивелин Гавазов.
източник: в-к Борба
Макар и твърде млади – Жени, на 27 години, и Ели, на 24 години, твърдо са решили да се развиват и доказват в работата си, и то в България. Основен техен съветник и учител е баща им - горнооряховският бизнесмен Ивелин Гавазов. Момичетата работят с него и подпомагат семейния бизнес. Сестрите, започнали да проучват програмите на ЕС и се спрели на мярката „Млад фермер”. Решили да отглеждат трюфели, защото е рядко срещан бизнес в България и защото подземните гъби могат да бъдат атракция за гости към другия им бизнес проект - ваканционно селище в Златаришкия край.
Те вече са залесили 7 дка в Шивачево с орехи. Фиданките са микоризирани с два вида мицел на сорт френски трюфели. Взели са ги от бургаска фирма. Специалната гъба, която е деликатес, трябва да узрее до 4-5 години. „Тъй като повечето наши райони са пустеещи, качествата на почвата не бяха благоприятни и трябваше да се подобрят, за да се постигне желано Рh, обработихме и с препарати. Теренът има южно изложение, което се изисква за трюфелите. Сега чакаме реколтата. Надяваме се това да бъде атракция към селския туризъм, който мислят да развиват момичетата”, казва бащата Ивелин Гавазов. Минала е само една година от развитието на насажденията и Женя и Ели са започнали да мислят как ще откриват и прибират реколтата. Има два варианта - или с обучени кучета, или с прасета.
По аромата животните могат да откриват специалната гъба, но прасетата, като я намерят, я изяждат. Ето защо най-удачният вариант е с обучено куче, което е доста скъпо удоволствие, но и най-надеждно. Трюфелът се развива на около 10 см дълбочина по корена на дървото и когато четириногото я надуши, човек може да я изрови. „Тънкият номер е да разберем кога е узряла гъбата, защото тогава е най-вкусна”, казва Гавазов-баща. След като веднъж дръвчетата дадат плод, гъбата ще се развива всяка година. Определено трюфелът, който неслучайно е наречен диамантът на кухнята, ще оскъпи доста всяко ястие, но той ще бъде като екстра към менюто в хотела.
След време момичетата ще гонят и двойния ефект – плодове от дръвчетата орехи и лешници и от корените им - трюфели. Ще изнасят продукцията и в чужбина, поне така са се договорили с бургаската фирма. По мярка 112 на Женя й предстои в бъдеще да засади още 17 дка лешници, а на Ели - толкова орехи. Не всички ще бъдат микоризирани, а ще се отглеждат само за хубав голям плод.
Освен отглеждане на трюфели в бизнес плана на младите фермерки е заложено и развитие на селския туризъм. Във ваканционното екоселище на Ели в Калайджии, един много красив район, с река и екопътеки, освен къщички ще има и много цветни градини и тераси. Ще бъдат изградени и къщички на художествените занаяти, мини зоологическа градина с екзотични животни, ще се предлагат забавления с ATV, разходки с коне, екопоходи сред природата и др. „Хората, като посещават определено място, искат да се разходят, да видят някаква забележителност, не се интересуват само от добрата леглова база. Не искат да отидат в скъпи хотели, а в битови къщи”, казва Ели, която е замислила още много атракции за бъдещите си гости. Жени пък ще прави по проект семеен хотел в еленското село Росно, където семейството вече има вила с река през двора и панорамна механа.
Първоначалната субсидия е в размер на 12 500 евро, вложени са и собствени пари. След третата година по проекта ще дойдат и други средства, от тях ще има за реклама и за проучване на пазара. „Мислим нещата, да се надяваме да станат”, казва Ели и добавя, че вече преговаря с големи туроператорски фирми за целогодишно приемане на групи в екоселищата им. „Проектите, които влизат сега в България, са много важни. Особено екопроектите. Това е един от основните ресурси страната ни да излезе от кризата и спасението е да се направи нещо. Представете си колко селца могат да живнат”, обобщава и Ивелин Гавазов.
източник: в-к Борба
ХУДОЖЕСТВЕНИ ТВОРБИ НА МЛАДИ ТВОРЦИ
МЛАДИ ДОБРОВОЛЦИ В СМОЛЯН
Млади хора в помощ на децата без родител...
МЛАДИ ДОБРОВОЛЦИ В СМОЛЯН
Млади хора в помощ на децата без родител...
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене
Блогрол
1. Форумът на WizardNote
2. Паниран кашкавал
3. Омлет с шунка и гъби
4. Бъркани яйца с пресен лук
5. Пилешка курбан чорба
6. Агнешка чорба със спанак
7. Постна доматена супа
8. Свински кебап „Паприка“
9. Пържоли с дробчета
10. Картофени гнезда
11. Таратор с моркови
12. Салата от печени чушки и лук
13. Яйца на очи по панагюрски
14. Селска рибена чорба
15. Чорба от зрял боб по странджански
16. Супа от прясно зеле
17. Манастирска яхния от сини сливи
18. Шкембе-чорба по шуменски
19. Праз с кисело зеле
20. Маслини с ориз по македонски
21. Скумрия с доматен сос
22. Гювеч с риба по манастирски
23. Охлюви с ориз по манастирски
24. Задушено пиле по тракийски
25. Пълнено петле по македонски
26. Патица с вино
27. Яхния с овнешко по македонски
28. Кебапчета по дупнишки
29. Телешко със зелен фасул
30. Свинско с кисело зеле в гювеч по шопски
2. Паниран кашкавал
3. Омлет с шунка и гъби
4. Бъркани яйца с пресен лук
5. Пилешка курбан чорба
6. Агнешка чорба със спанак
7. Постна доматена супа
8. Свински кебап „Паприка“
9. Пържоли с дробчета
10. Картофени гнезда
11. Таратор с моркови
12. Салата от печени чушки и лук
13. Яйца на очи по панагюрски
14. Селска рибена чорба
15. Чорба от зрял боб по странджански
16. Супа от прясно зеле
17. Манастирска яхния от сини сливи
18. Шкембе-чорба по шуменски
19. Праз с кисело зеле
20. Маслини с ориз по македонски
21. Скумрия с доматен сос
22. Гювеч с риба по манастирски
23. Охлюви с ориз по манастирски
24. Задушено пиле по тракийски
25. Пълнено петле по македонски
26. Патица с вино
27. Яхния с овнешко по македонски
28. Кебапчета по дупнишки
29. Телешко със зелен фасул
30. Свинско с кисело зеле в гювеч по шопски