Причина 1: Не преценявате добре размера на порциите
Резултатите от изследвания сочат, че обикновено хората потребяват средно 700 ккал повече дневно, отколкото им се струва.
Изходът е един - правете точна сметка на всичко изядено, като предварително знаете колко калории съдържа всяка храна, включена в дневната ви диета.
Причина 2: Употребявате твърде много мазнини
Стараейки се да избегнем маргарина, кравето масло, майонезата, мазните сосове, често забравяме, че продукти като месото, млякото, кашкавалът също съдържат доста мазнини.
Изходът е прост. Първо, организмът трябва да получи достатъчно целулоза, витамини А и С, фолиева киселина - всички те помагат за процеса на отслабване.
Второ - откажете се от всичко пържено. Дори "полезните" растителни мазнини в разгорещения тиган са вредни.
Трето, когато си купувате полуфабрикат, обръщайте внимание върху етикета - мазнините трябва да са колкото се може по-малко.
Причина 3: Обикновено пропускате закуската
Изследванията показват, че 35% от хората пропускат сутрешното хранене, защото смятат, че по този начин ще намалят количеството приемни калории.
Практиката обаче показва, че пропуснатото сутринта количество храна се наваксва в течение на деня и в резултат на това се изяждат много "по-нездравословни" продукти, отколкото би трябвало.
Освен това да се закусва е полезно - неслучайно повечето специалисти твърдят, че това е най-важното хранене през деня.
От друга страна, най-много се пълнее, когато се яде преди сън. Затова, вместо да бързате за работа с празен стомах, си пригответе овесени ядки или мюсли с мляко, изяжте някакъв плод или изпийте чаша сок.
Причина 4: Обичате да хапвате чипс и да пиете газирани напитки
Ако наистина искате да свалите някой килограм, ще трябва да се откажете от този навик. На мястото на похапванията между основните хранения, най-полезни ще ви бъдат плодовете - ябълка, портокал, дори морков.
Причина 5: Пренебрегвате пълнозърнестия хляб
А той не се прави от брашно, богат е на целулоза, сложни въглехидрати, витамини и микроелементи.
Обичайните рафинирани хлебни изделия съдържат значително повече мазнини, захар, сол, вредни добавки и консерванти.
Изход: откажете се от белия хляб в полза на пълнозърнестия и овесените ядки (вж. и хипотеза, че хлябът намалявал теглото).
Причина 6: Употребявате твърде малко калций
Калцият заздравява костите и намалява риска от остеопороза - това е добре известен факт.
Малко хора обаче знаят, че този микроелемент спомага и за намаляване на теглото.
Доказано е, че, за да запазим костите си здрави и да се преборим ефективно с излишните килограми, е необходимо да получаваме 1000-1200 мг калций дневно, при това желателно с храната.
Поради тази причина е добре да изпивате ежедневно четири чаши мляко (по-добре нискомаслено) - това ще удовлетвори ежедневната ви потребност от калций (вж. проучването на РФИ относно полезността на млякото).
Млякото може да се замени с портокалов сок. Изварата, рибата, киселото мляко, нискомасленият кашкавал, смокините, морковите, ябълките също са добър източник на калций.
Причина 7: Пренебрегвате бобовите култури в менюто си
Соята, грахът и фасулът са превъзходен източник на растителни белтъчини, целулоза и сложни въглехидрати, при това напълно лишени от наситени мазнини и холестерол.
Препоръчително е този тип храна да присъства всекидневно в храната - поне по веднъж..
Причина 8: Мислите, че не можете да живеете без захар
По статистика всеки човек употребява средно около 80 кг захар годишно. 75% от захарта се съдържа в продукти като бонбоните, сладките, подсладеното мляко, газираните напитки и др.
Вместо да се "глезите" с подобни лакомства всеки ден, поставете си като правило: сладко - веднъж седмично.
Ако четете внимателно етикетите на храните, няма да е толкова трудно да намалите тези с голямо количество захароза, фруктоза и глюкоза.
2. Паниран кашкавал
3. Омлет с шунка и гъби
4. Бъркани яйца с пресен лук
5. Пилешка курбан чорба
6. Агнешка чорба със спанак
7. Постна доматена супа
8. Свински кебап „Паприка“
9. Пържоли с дробчета
10. Картофени гнезда
11. Таратор с моркови
12. Салата от печени чушки и лук
13. Яйца на очи по панагюрски
14. Селска рибена чорба
15. Чорба от зрял боб по странджански
16. Супа от прясно зеле
17. Манастирска яхния от сини сливи
18. Шкембе-чорба по шуменски
19. Праз с кисело зеле
20. Маслини с ориз по македонски
21. Скумрия с доматен сос
22. Гювеч с риба по манастирски
23. Охлюви с ориз по манастирски
24. Задушено пиле по тракийски
25. Пълнено петле по македонски
26. Патица с вино
27. Яхния с овнешко по македонски
28. Кебапчета по дупнишки
29. Телешко със зелен фасул
30. Свинско с кисело зеле в гювеч по шопски