Прочетен: 1266 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 04.07.2009 15:07
Най-добрата вакантна длъжност в света вече не е вакантна! Тези дни стана ясно, че Бен Саутхол от Великобритания е новоназначеният служител на необитаемия остров Хамилтън, Куинсланд, Австралия. Спечелил е длъжността “Caretaker”, или “оказващ грижи” (в най-свободен превод от английски език) в мащабна надпревара с още 34000 кандидати от целия свят.
Напливът от кандидати към тази длъжност е напълно оправдан, защото:
- Работното място е на открито сред природата - бели пясъци, яркосини океански води, екзотична зеленина, богата фауна на едно райско кътче на Земята
- Работното време е гъвкаво и е изцяло в ръцете на самия служител - от него зависи как ще си организира работния ден, седмица, месец и как ще си подреди задачите.
- Самата работа е съчетание от изследователска работа, промотиране, рекламиране и брандиране на интересни места от остров Хамилтън, за да бъдат привлечени туристите, но включва още и задачи както подхранване на рибите в морския басейн (над 1500 вида), почистване на акваторията и др.
- Възнаграждението е 150 000 долара за 6 месеца работа.
Темата за тази скъпо платена длъжност и човека, който я е спечелил, вече се разказва и разпространява, но предимно като “забавна” и “любопитна”. Четох дори български коментари “какъв грозник бил новонаетият служител” и “как било възможно точно него да го наемат”.
Нека оставим това настрана. Имаме истински добър пример как може да се “купуват” нови и компетентни служители. Същевремено виждаме нагледно как Австралия и австралийската администрация по туризъм рекламират по един много елегантен начин дестинацията “Австралия” и се надяват да увеличат приходите от туристически посещения на самия остров.
Ето няколко акцента, които ме впечатлиха силно:
Философията на целия процесОтвсякъде е видно, че тук не става дума за обичаен набор и подбор. Фокусът е поставен върху преимуществата на вакантната длъжност. Все едно, че работодателят “продава” една високо стойностна вакантна длъжност, а срещу това търси да “купи” най-стойностния служител.
Работодателят - държавната администрация по туризъм на Куинсланд, е организация, която е създадена през 1979г. Има 13 представителства в света, ангажирани с мисията да промотират Куинсланд като туристическа дестинация. Забележете, че работодателят обявява само едно вакантно място, но апелът е към широкия трудов пазар. Всеки, който има навършени 18 години и отговаря на ясно изброените критерии е добре дошъл като кандидат.
Също като у нас - продължаваме да търсим предимно “хора с опит от 3 до 5 години в…”
Организацията на процеса на намиране на нов служителНай-точните думи за организацията са “мащабност”, “прозрачност, “ефективност”. В мероприятието, което започна на 12 януари и приключи на 7 май 2009г. бяха използвани мощни средства като интернет, телевизия, хартиени вестници и списания. Всичко и навсякъде бе описано подробно, ясно, конкретно, в стил, който рекламира вакантната длъжност и ползите за кандидата.
След като са били привлечени 34 000 потенциални кандидата, работодателят обявява, че първият тур ще приключи с 50 излъчени кандидата, а вторият тур - с 16 кандидата. Не само всеки одобрен, но и всеки неодобрен кандидат е уведомен каква е съдбата му.
Също като у нас - кандидатите не знаят одобрени ли са или не са одобрени!
Критериите за оценяване на кандидатитеИзписани са ясно и точно: отлични умения за междуличностна комуникация, добър писмен и говорим английски език, нагласа, ориентирана към приключенията, желание и готовност да се опитват нови неща, добри плувни умения и ентусиазъм за гмуркане, способност да се ангажира с потребностите на други хора, поне една години сходен опит.
И още нещо - длъжностната характеристика е публикувана в сайта на работодателя.
Също като у нас - уменията са шаблонни, длъжностната характеристика е неизвестна (или фирмена тайна).
Препоръчителните стъпки за кандидатстванеПървата стъпка, която се препоръчва е кандидатът да състави 60-секунден видеоматериал на английски език, в който да каже защо е най-подходящият кандидат за работа. Втората стъпка е да попълни он-лайн формуляр-молба за кандадатстване.
Ако у нас вече има подобна практика, то това е добре - няма по-добър начин от този да видиш предварително как кандадатът се самопреценява, при това само за 60 секунди! Вижте например този видеоматериал, на който победителят в конкурса Бен представя себе си:
Оценяването на кандидатите
Направо “зашеметяващо” е! Защото освен работодателят, право да избират имат и всички посетители на специалния сайт на работодателя, като за целта е трябвало да разгледат презентациите на кандидатите.
Идеята да се привличат “клиентите” на един бизнес в процеса на оценяване на кандидати за вакантна длъжност, е наистина страхотна. Става така, че този кандидат, на когото клиентите са гласували най-много доверие, впоследствие може да ги привлече много по-лесно да посетят острова със своите беседи, статии и информация!
Хитро, нали?
В резюмеАвстралия показва нагледно какво означава съвременно управление на човчшките ресурси.. Желанието на работодателя да купи нов и компетентен служител е гарантирано с големи инвестиции от негова страна - бе обявено високо възнаграждение! Бяха обявени още и ясни условия за наемане, ясна длъжностна характеристика, както и конкретни очаквания за резултати, до които служителят трябва да достигне! Накрая, бюджетът за организация на цялата кампания бе солиден!
2. Паниран кашкавал
3. Омлет с шунка и гъби
4. Бъркани яйца с пресен лук
5. Пилешка курбан чорба
6. Агнешка чорба със спанак
7. Постна доматена супа
8. Свински кебап „Паприка“
9. Пържоли с дробчета
10. Картофени гнезда
11. Таратор с моркови
12. Салата от печени чушки и лук
13. Яйца на очи по панагюрски
14. Селска рибена чорба
15. Чорба от зрял боб по странджански
16. Супа от прясно зеле
17. Манастирска яхния от сини сливи
18. Шкембе-чорба по шуменски
19. Праз с кисело зеле
20. Маслини с ориз по македонски
21. Скумрия с доматен сос
22. Гювеч с риба по манастирски
23. Охлюви с ориз по манастирски
24. Задушено пиле по тракийски
25. Пълнено петле по македонски
26. Патица с вино
27. Яхния с овнешко по македонски
28. Кебапчета по дупнишки
29. Телешко със зелен фасул
30. Свинско с кисело зеле в гювеч по шопски