Днес, когато вируса на свинският грип е вече толкова разпространен в света, в съображение влизат някои стари и изпитани методи за лечение и профилактика, а именно-масло от звездовиден анасон.Защо именно масло от звездовиден анасон?
Плодовете на звездовидния анасон се използват като подправка и лечебно средство от древността.Известен е в Китай, Виетнам и Кампучия още 3000г. пр. н. е.
Анасонът е пренесен в Европа през Русия, затова се нарича още сибирски анасон или руски кардамон. Звездовидният анасон е вечно зелено дърво с височина до 10м и се отнася към сем.Магнолиеви. Произхожда от Китай, а се отглежда в тропическите страни. Сборният плод има звездовидна форма, дълъг е 10-17мм, широк, 4-5мм и висок 5-17мм. Във всеки отделен лъч на звездата се намира по 1 лъскаво, червеникавокафяво, закръглено семе. В околоплодника се съдържат етерично масло, добиващо се чрез дестилация с водна пара, съдържа до 90% анетол, на който се дължат приятният анасонов аромат и сладникав вкус.
Междувременно китайските медии съобщават, че в редица китайски градове са се повишили с до 50 процента цените на анасона, предаде ДПА. Това е станало заради голямото търсене на анасон, за който китайците са убедени, че има противогрипни свойства. Досега анасонът се продавал за 1,3 долара за килограм. Сега е скочил на 2,1 долара за килограм в някои градове. Екстракт от анасон има и в лекарството „Тамифлу“ на швейцарската компания „Рош“, което се оказа единственото ефикасно срещу новия грипен вирус A (H1N1),както и в българският препарат „Анисол” на немската фирма Д-р Тайс Натурварен.
Много по приятно обаче е да се приема анасон като се пие мастика, може и комбинирана с диян или пъпеш. :))))
10 лъжи за "свинският" грип
още за свинския грип и за вирусите
2. Паниран кашкавал
3. Омлет с шунка и гъби
4. Бъркани яйца с пресен лук
5. Пилешка курбан чорба
6. Агнешка чорба със спанак
7. Постна доматена супа
8. Свински кебап „Паприка“
9. Пържоли с дробчета
10. Картофени гнезда
11. Таратор с моркови
12. Салата от печени чушки и лук
13. Яйца на очи по панагюрски
14. Селска рибена чорба
15. Чорба от зрял боб по странджански
16. Супа от прясно зеле
17. Манастирска яхния от сини сливи
18. Шкембе-чорба по шуменски
19. Праз с кисело зеле
20. Маслини с ориз по македонски
21. Скумрия с доматен сос
22. Гювеч с риба по манастирски
23. Охлюви с ориз по манастирски
24. Задушено пиле по тракийски
25. Пълнено петле по македонски
26. Патица с вино
27. Яхния с овнешко по македонски
28. Кебапчета по дупнишки
29. Телешко със зелен фасул
30. Свинско с кисело зеле в гювеч по шопски