Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2009 21:20 - За свинския грип и анасона
Автор: ivantodorov83 Категория: Други   
Прочетен: 1317 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Днес, когато вируса на свинският грип е вече толкова разпространен в света, в съображение влизат някои стари и изпитани методи за лечение и профилактика, а именно-масло от звездовиден анасон.Защо именно масло от звездовиден анасон?

Плодовете на звездовидния анасон се използват като подправка и лечебно средство от древността.Известен е в Китай, Виетнам и Кампучия още 3000г. пр. н. е.
Анасонът е пренесен в Европа през Русия, затова се нарича още сибирски анасон или руски кардамон. Звездовидният анасон е вечно зелено дърво с височина до 10м и се отнася към сем.Магнолиеви. Произхожда от Китай, а се отглежда в тропическите страни. Сборният плод има звездовидна форма, дълъг е 10-17мм, широк, 4-5мм и висок 5-17мм. Във всеки отделен лъч на звездата се намира по 1 лъскаво, червеникавокафяво, закръглено семе. В околоплодника се съдържат етерично масло, добиващо се чрез дестилация с водна пара, съдържа до 90% анетол, на който се дължат приятният анасонов аромат и сладникав вкус.

Междувременно китайските медии съобщават, че в редица китайски градове са се повишили с до 50 процента цените на анасона, предаде ДПА. Това е станало заради голямото търсене на анасон, за който китайците са убедени, че има противогрипни свойства. Досега анасонът се продавал  за 1,3 долара за килограм. Сега е скочил на 2,1 долара за килограм в някои градове. Екстракт от анасон има и в лекарството „Тамифлу“ на швейцарската компания „Рош“, което се оказа единственото ефикасно срещу новия грипен вирус A (H1N1),както и в българският препарат „Анисол” на немската фирма Д-р Тайс Натурварен.

Много по приятно обаче е да се приема анасон като се пие мастика, може и комбинирана с диян или пъпеш. :))))



Тагове:   грип,   мастика,   анасон,


Гласувай:
4



1. анонимен - нали-или
29.07.2009 22:41
Наздраве,Иване!С тази анасонова напитка такава свиня ще се издокарам,че грип няма да ме хване...шегувам се!Приятна вечер и поздрави на Сливен!
цитирай
Търсене

Архив