Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2009 14:00 - Интернет води до недооценяване на музиката
Автор: ivantodorov83 Категория: Други   
Прочетен: 1300 Коментари: 1 Гласове:
0



Свалянето на музика от Интернет и бумът на MP3 плейърите създават поколение от хора, които нямат сериозно отношение и недооценяват музиката, според проучване на британски учени публикувано от информационната агенция AFP.

 

“Достъпността на музиката я прави даденост и не изисква някакво дълбоко емоционално обвързване, което някога беше свързано с харесването на музика,” казва музикалният психолог Ейдриън Норт (Adrian North) цитиран от  AFP.

Норт е ръководител на група учени от университета в Лестършир, централна Англия, които в продължение на две седмици наблюдавали поведението на 346 души, за да преценят как те се отнасят към музиката.

Учените стигнали до заключението, че заради достъпността на музиката чрез медиите, в днешно време тя е считана по-скоро за стока, която се произвежда, разпространява и консумира като всяка друга стока. 

“През XIX в. музиката е била считана за безценно съкровище с почти мистични възможности за комуникация между хората,” казва Норт. “Технологичният прогрес се ускори още повече през последните 20-тина години и фундаменталните промени във възприемането на музиката станаха още по-забележими.”

Според Норт, лесно достъпната музика и множеството жанрове са довели до доста пасивно отношение към музиката в ежедневието. “Накратко, отношението ни към музиката може и да е много комплексно и изтънчено, но съвсем не е задължително да влагаме някакви емоции в слушането ъ,” казва Норт.

Резултатите от изследването на учените излизат след като миналата седмица Пийт Тауншенд (Pete Townshend), китаристът на The Who предупреди, че слушането на рок музика със слушалки може да доведе до глухота.




Гласувай:
0



1. анонимен - Колко ли са му платили?
30.07.2009 17:32
Вероятно проучването е спонсорирано от RIAA...
цитирай
Търсене

Архив