Свалянето на музика от Интернет и бумът на MP3 плейърите създават поколение от хора, които нямат сериозно отношение и недооценяват музиката, според проучване на британски учени публикувано от информационната агенция AFP.
“Достъпността на музиката я прави даденост и не изисква някакво дълбоко емоционално обвързване, което някога беше свързано с харесването на музика,” казва музикалният психолог Ейдриън Норт (Adrian North) цитиран от AFP.
Норт е ръководител на група учени от университета в Лестършир, централна Англия, които в продължение на две седмици наблюдавали поведението на 346 души, за да преценят как те се отнасят към музиката.
Учените стигнали до заключението, че заради достъпността на музиката чрез медиите, в днешно време тя е считана по-скоро за стока, която се произвежда, разпространява и консумира като всяка друга стока.
“През XIX в. музиката е била считана за безценно съкровище с почти мистични възможности за комуникация между хората,” казва Норт. “Технологичният прогрес се ускори още повече през последните 20-тина години и фундаменталните промени във възприемането на музиката станаха още по-забележими.”
Според Норт, лесно достъпната музика и множеството жанрове са довели до доста пасивно отношение към музиката в ежедневието. “Накратко, отношението ни към музиката може и да е много комплексно и изтънчено, но съвсем не е задължително да влагаме някакви емоции в слушането ъ,” казва Норт.
Резултатите от изследването на учените излизат след като миналата седмица Пийт Тауншенд (Pete Townshend), китаристът на The Who предупреди, че слушането на рок музика със слушалки може да доведе до глухота.
2. Паниран кашкавал
3. Омлет с шунка и гъби
4. Бъркани яйца с пресен лук
5. Пилешка курбан чорба
6. Агнешка чорба със спанак
7. Постна доматена супа
8. Свински кебап „Паприка“
9. Пържоли с дробчета
10. Картофени гнезда
11. Таратор с моркови
12. Салата от печени чушки и лук
13. Яйца на очи по панагюрски
14. Селска рибена чорба
15. Чорба от зрял боб по странджански
16. Супа от прясно зеле
17. Манастирска яхния от сини сливи
18. Шкембе-чорба по шуменски
19. Праз с кисело зеле
20. Маслини с ориз по македонски
21. Скумрия с доматен сос
22. Гювеч с риба по манастирски
23. Охлюви с ориз по манастирски
24. Задушено пиле по тракийски
25. Пълнено петле по македонски
26. Патица с вино
27. Яхния с овнешко по македонски
28. Кебапчета по дупнишки
29. Телешко със зелен фасул
30. Свинско с кисело зеле в гювеч по шопски