Специалисти от университета на Тел Авив са установили, че екстракт от кафе потиска развитието на бактерия, която допринася за лошия дъх в устата.
Много хора смятат, че всъщност кафето е причина за неприятен дъх и в повечето случаи това наистина е така.
"Напитката предизвиква пресъхване на устата, а в комбинация с мляко ферментира вещества с лоша миризма", обяснява професор Мел Розенберг, ръководите на изследването.
Специалистът и колегите му обаче са открили и някои вещества в кафето, които потискат развитието на бактериите, отговорни за неприятния дъх.
Следващата стъпка на учените ще бъде да изолират полезните молекулите от кафето. Постижението им може да положи основите на нов клас продукти за устна хигиена като вода за уста, освежители и дъвки.
2. Паниран кашкавал
3. Омлет с шунка и гъби
4. Бъркани яйца с пресен лук
5. Пилешка курбан чорба
6. Агнешка чорба със спанак
7. Постна доматена супа
8. Свински кебап „Паприка“
9. Пържоли с дробчета
10. Картофени гнезда
11. Таратор с моркови
12. Салата от печени чушки и лук
13. Яйца на очи по панагюрски
14. Селска рибена чорба
15. Чорба от зрял боб по странджански
16. Супа от прясно зеле
17. Манастирска яхния от сини сливи
18. Шкембе-чорба по шуменски
19. Праз с кисело зеле
20. Маслини с ориз по македонски
21. Скумрия с доматен сос
22. Гювеч с риба по манастирски
23. Охлюви с ориз по манастирски
24. Задушено пиле по тракийски
25. Пълнено петле по македонски
26. Патица с вино
27. Яхния с овнешко по македонски
28. Кебапчета по дупнишки
29. Телешко със зелен фасул
30. Свинско с кисело зеле в гювеч по шопски