Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2009 11:36 - Пиете вода от пластмасова бутилка ... сменяте си пола???
Автор: ivantodorov83 Категория: Други   
Прочетен: 871 Коментари: 0 Гласове:
1



image

Учени от Харвардския институт за обществено здравеопазване установиха, че пиенето от пластмасови шишета излага хората на химикал, който може да промени пола им, съобщи в. "Дейли телеграф".

Екипът на Карин Микълс за пръв път доказа, че поликарбонатните контейнери отделят бисфенол А (BPA) в течността, която се съхранява в тях. Установено е, че химикалът нарушава развитието на размножителната система у животните и е свързана с появата на сърдечносъдови заболявания диабет у хората.

Новите изследвания показали, че когато студенти пили студени питиета от пластмасови шишета в продължение на една седмица, нивата на бисфенол А в урината им се повишили с 69%. Експертите предупреждават, че за бебетата има по-голям риск, защото при затоплянето на шишетата им се увеличават количествата на освободения BPA, а химикалът е потенциално по-опасен за малки деца.

Авторите на изследването смятат, че са нужни нови проучвания върху влиянието на BPA при бебетата, както и при репродуктивните заболявания и рака на гърдата у възрастни.

Европейски експерти по безопасност на храните пък смятат, че хората по естествен начин преобразуват химикала в по-безвредни вещества.

Бисфенол А се съдържа също в зъболекарските композитни материали и пломби и в облицовката на алуминиевите опаковки на храни и напитки.



Тагове:   pvc,   бутилка,   смяна,   химикал,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Архив