Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2009 14:21 - 3 Материала от бъдещето, които вече са тук
Автор: ivantodorov83 Категория: Други   
Прочетен: 825 Коментари: 0 Гласове:
1



Още от както има човешка цивилизация, ние хората се опитваме да създаваме нови и нови неща. Нови методи за създаване на нещо, нови технологии, нови уреди, дори в някои случаи и нови материали. Годишно се дават огромни суми пари, само за теоретичното доказване, че даден материал може да съществува или не. Наскоро дори беше обявено, че ще се добавя нов елемент в менделеевата таблица. Всичко това може да говори единствено, че докато сме живи ще се радваме на все повече нови и нови открития и изобретения. Ето няколко от материалите, които можете да видите в много от книгите за бъдещето, но които вече са тук.

 

1. Супер тънък соларен панел

image

Има един много интересен въпрос, който си задавам доста често, а именно защо хората не слагат вместо керемиди, слънчеви панели по покривите си. Обяснението от една страна е твърде голямата цена на тези панели, а от друга защото самите панели са прекалено тежки и просто не стават за покривна конструкция. Наскоро обаче беше обявено, а и беше показано с доста снимки, че ултра тънките соларни панели вече са реалност и скоро ще можем да ги видим на пазара. Надявам се наистина да е по – скоро, за да можем да подпомогнем по някакъв начин борбата с глобалното затопляне.  А иначе въпросният материал се очаква освен да е супер тънък и супер лек, да е и сравнително евтина алтернатива на сегашните соларни панели. Всъщност, ако трябва да сме честни това, че слънчевите панели, които в днешно време можете да си купите излизат наистина меко казано скъпо, е може би една от основните пречки пред това всеки на покрива си да има такъв. Хубавото в целия случай, е че с повишаването на цените на другите горива, а и с монополизацията на цели сектори в енергиината система на страните, това е на път да се промени…До тогава, само времето ще покаже дали е така или не.

2. Нека бъдем невидими!?!
image

Последната наистина много известна книга, а след това и филм за който се сещам и в който имаше наметало невидимка, беше Хари Потър. С развитието на Нано технологиите, а и със самото развитие на технологиите обаче това е на път да стане реалност. Не беше много отдавна, но като цяло не беше и много скоро, когато преди известно време екип от японски учени обявиха, че са на път да създадат материал, който визуализира обектите от едната си страна от другата си страна. Това на практика означава, че тези учени са създали материал, който може да направи всичко невидимо. Ако трябва да съм честен, когато един ден мога да си купя яке от такава материя с удоволствие бих похарчил и последните си спестявания за да го имам image

3. Аерогел – външна температура ли? Какво е това?
image

Това е едно от изобретенията, които също не са много нови, но също така не са и много стари. Оказва се, че отва е материал, който може да промени коренно нещата с отоплението и въобще като цяло климатизацията на жилищните и всякакви други помещения. Добил си името “Замръзнал пушек” този материал всъщност почти не провежда топлина през себе си, което е идеално добре за запазване на помещенията с такава температура каквато искаме без особен разход на енергия. Проблемът тук, е че този материал е твърде крехък и ако решите да си го сложите вместо прозорци може би няма да издържи до края на деня, а само докато мине първия камион по улицата. Но затова път учените все още работят за да намерят решение и за последния най – голям проблем свързан с този материал. Дано скоро успеят да намерят такова!



Тагове:   материал,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Архив