Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2009 16:16 - Защо е толкова трудно да спрем пушенето?
Автор: ivantodorov83 Категория: Други   
Прочетен: 4808 Коментари: 16 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Тютюнопушенето променя както тялото, така и начина по който действаме. Промените в тялото, се дължат главно на пристрастяването към никотина. Промените в държанието се развиват през времето – първата цигара за деня, обичайното място от където си купуваш цигарите, начина по който я палиш, пушиш и т.н. Тези и много други промени в държанието се превръщат във вредния навик.

Когато пушенето се превърне в навик, много неща може би ти изглеждат, че вървят заедно с цигара най-добре – чаша сутрешно кафе, студена бира вечер след работа, когато си под стрес, след секс или просто когато чудиш какво да правиш с ръцете си.

Непосредствени причини да спреш цигарите

* Лош дъх и жълти зъби
* Лошата миризма на дрехите, косата и кожата
* Понижена физическа способност
* Кашлица и болки в гърлото
* Риска на който подлагате околните
* Цената на цигарите

Дълготрайни причини да спреш цигарите

* Токсичните вещества в цигарения дим
* Риск от рак на белия дроб, както и други ракови заболявания
* Риск от сърдечни заболявания
* Сериозни дихателни проблеми
* Бръчки
* Риск от язви
* Риск за бебетата на бременни жени, които пушат
* Лошият пример, който дават родителите-пушачи на своите деца.

Как да спра цигарите

* Пригответе се
* Подкрепа и окоражаване
* Начини на борба със стреса и нуждата от пушене
* Медикаменти – За и Против
* Бъди подготвен да се провалиш
* Продължавай да опитваш

Как да се подготвя за спирането на цигарите

Определете дата от 2 до 4 седмици от днес, тъй че да имате достатъчно време да се подготвите. Вземете лист хартия и напишете какво Ви кара да постъпите така. Кои са Вашите лични мотиви, които Ви карат да спрете? Запазете това листче близо до Вас, погледнето го отново и отново, когато Ви се допуши.

Точно преди датата за спиране, разкарайте всички цигари, кибрити, запалки и пепелници от къщата.

Как да получа подкрепа?

Тук много важна роля играят семейството и приятелското обкръжение. Ако има непушачи сред тях, това са Вашите хора. Говорете с тях, казвайте на глас когато Ви се пуши, невероятно но факт, че когато го изречеш на глас никотиновият глад отминава. Много е важно в началния етап на спиране, да се избягват силно задимени помещения и компанията на много накуп пушачи.

Ако ще се почуствате по-леко, консултирайте се с личния Ви лекар.

Как да се боря със стреса и нуждата от пушене?

Вероятно имате навика да палите цигара, когато сте изложени на стрес или някакво напрежение. За щастие има други добри начини за преодоляване на стреса без никотин. Намалете напрежението чрез гореща вана, разходка в парка или посредством бавни и дълбоки вдишвания/издишвания. Помислете с какво, да промените в ежедневието си, което би намалило нуждата от пушене. Например ако свързвате кафето с цигарите, оставете кафето, пийте чай вместо него. Тичането и карането на колело, спомагат много за борбата с вредния навик.

Какво ще се случи, когато спра да пуша?

Как ще се чуствате след като спрете, зависи от това колко сте пушили преди, до колко тялото ви е зависимо към никотина, колко добре подготвен за отказването сте и т.н. Можете да изпаднете в ситуация, в която едва ли не да се молите за цигара или пък да се чуствате по-гладен от обикновенно. Възможно е да се чувствате изнервен и с проблеми в концентрацията. Възможно е също да кашляте повече в началото, както и да е съпроводено с главоболие.

Налияието на един или повече от тези симптоми се дължи на факта, че тялото ви е свикнало с никотина и търси начин за набавянето му. Това са така наречените пост-никотинови симптоми. Те са особено силни през първите няколко дни/седмици след като сте спрели цигарите, но повечето от тях отминават след известно време.

Никотинови заместители или медицинска помощ за спиране на цигарите?

Никотиновите заместители са начин за приемане на никотин без пушене. Те имат няколко форми: дъвки, лепенки, спрей, инхалатор и таблетки. Те се продават без рецепта и могат да бъдат открити във всяка аптека. Те набавят на тялото нужния никотин, като отслабват никотиновата абстиненция. Въпрос на личен избор е дали ще прибегнете към тях. Моите наблюдения показват, че повечето хора, които са се подложили на никотинови заместители пропушват отново.

Съществуват различни медицински програми за лечение от тютюнопушене. Те предлагат лечиние чрез медикаменти без никотин, но които помагат да се устои на нуждата от пушене. Дори вече и на българския пазар навлизат подобни програми.

Ще кача ли тегло, след като спра цигарите?

Повечето хора качват по някое кило отгоре, след като спрат да пушат. ЗАПОМНЕТЕ, че колкото и килограми да качите, е незначителен риск за здравето в сравнение с риска от пушене. Диетите по време на отказването на цигарите може да причини излишен стрес във вас. Вместо това, можете да се стремите да консумирате здравословни храни и да бъдете физически активни. Не забравяйте тичането и карането на колело :)

Какво ще стане ако пропуша отново?

Не се чувствайте сякаш сте се провалили. Помислете защо се е получило така и се помъчете да си вземете поуките. Поставете си нова дата за спиране, не се предавайте! Много бивши пушачи не са успели от първия път, но са се опитвали, докато не са успели.

Първите няколко дни след спирането на цигарите, вероятно ще са най-тежките. Запомнете, че дори едно дръпване може да Ви накара да започнете отново, така че не рискувайте.

В началото на отказването, много често ще Ви спохождат ‘никотинови кризи’ – периоди, в които изпитвате огромно желание за пушене. Запомнете – тези кризи са краткотрайни, продължават най-много до минута-две, след което отминават. С течение на времето тези кризи стават все по-редки, но надали ще изчезнат напълно. Ако си бил активен пушач в продължение на дълги години, спирането е трудно.

Всичко зависи от теб. Ти решаваш!



Гласувай:
3



1. анонимен - Спирай ако можеш
30.08.2009 17:50
Има и едно мъничко "но" което искам да добавя към тази, в общи линии, много правилна статия. Всички производители на цигари в света добавят леки наркотици, в малки дози, за да не им скимне на всички читатели да спрат цигарите. Е затова не е лесно да ги спре човек. Проверено във военна лаборатория на бивша "братска" страна. Така че - мислете му. И успех!
цитирай
2. ivantodorov83 - Това за наркотиците изобщо не е доказано.
30.08.2009 18:33
А и не стига ли че самия никотин е един много силен наркотик?
Ако е концентрат, няколко милиграма могат да убият кон.
цитирай
3. theladybird - :)
30.08.2009 18:54
Ох, ама проблема е, че макар да си знаят минусите, всичките си имат някаква дата там някаде в бъдещето, когато евентуално биха спрели... ама този момент никога не идва и вечно измислят нови доводи в подкрепа на одлагането на спирането...
цитирай
4. ivantodorov83 - Или да го почнат отново...
30.08.2009 19:46
Е да но има и такива които са ги отказали.
цитирай
5. анонимен - Спираш цигарите и толкова!Всичко ...
30.08.2009 20:35
Спираш цигарите и толкова!Всичко друго са глупости.Не е модно а се пуши-край!
цитирай
6. ivantodorov83 - Хахахахаха
30.08.2009 20:53
Страшен си. Тезата ти е "БЕТОН"
НЕ Е МОДНО ДА СЕ ПУШИ.
Ама ние сме старомодни бе!!! :)
цитирай
7. анонимен - Щом аз успях значи всеки може - от раз ...
30.08.2009 20:56
Щом аз успях значи всеки може - от раз и то след 25 године сериозно пушене.
Успех на всички, които искат да ги огкажат!
цитирай
8. ivantodorov83 - Разкажи малко повече...
30.08.2009 21:03
...запознай ни със твоя начин за отказване на цигарите. Че и от раз?
цитирай
9. borsi - Тези дни спрях пушенето за 3 дни. ...
30.08.2009 21:24
Тези дни спрях пушенето за 3 дни.
Беше ми малко нервно, но изкарах, а днес почти не ми се и пушеше.
Сега, си запалих цигара с кафето, но знам, че мога - стига да поискам!
Да се лиша от това удоволствие обаче, още не искам. Може би някой ден, но света без цигарата ще ми е малко по-сив и скучен и с един + по-малко. Въпроса е да не прекаляваме с нищо, но и от нищо да не се лишим.
Поне това е моята философия.
цитирай
10. ivantodorov83 - Браво бе.
30.08.2009 21:27
То и аз мога така да ги спра, да паля цигара с кафето и след ядене и като ми се припуши общо взето. :))))
цитирай
11. анонимен - sisitouf
30.08.2009 21:43
Хм, цигарите ще спрем, алкохол няма да пием, безалкохолното е вредно, коли няма да караме и да купуваме бензин, защото са вредни, секса е опасен, ХИВ, трипер, коки разни, заводите са още по-вредни дето ни обгазяват, ама за тях как да кажем нещо нали трябва да ги крашнем, не става, за това ще си говорим че само цигарите са вредни, ама за това пък ивма нов концерн- електронната цигара, хахаха, взимам левче за реклама :Р
цитирай
12. belisima777 - спрях цигарите преди три години ...
30.08.2009 21:57
спрях цигарите преди три години (преди не пушех само като спях). Сега обаче се чувствам във великолепна форма. Не съм качила килограми, абе всичко е чудесно. Послушайте ме и каквото и да ви струва ги разкарайте от живота си. Немедленно! Повярвайте в готиния живот без задушаващата смрад!
цитирай
13. анонимен - рано или късно ще ги спрете
30.08.2009 22:19
рано или късно ще ги спрете
цитирай
14. анонимен - sisitouf
30.08.2009 22:31
мда, то ако си пушила само за да се харесаш на някой пич, може да ги спреш, щот не си усвоила навик, ама я да ги пушиш 5-16 години да те ведя как ще стане, ааааа?
цитирай
15. анонимен - всичко прекалено е вредно
30.08.2009 23:18
но най-вреден е стресът!
мой познат, бивш комшия-33г. ,миналия месец почина от рак на белия дроб- никога не е пушил, алкохол не пиеше, рядко по малко бира, така че...
яж, пий и си носи новите дрехи, дет' викат хората
цитирай
16. veselina2305 - как да откажем цигарите
07.10.2009 11:34
Аз отказах цигарите по следния начин:
препуших - буквално се отрових и спря да ми се пуши,отвратих се от цигарите.Това се случи преди 10 години и спря да ми се пуши и до днес.Така че пробвайте - купете си евтини и лошо миришещи цигари и пушете почти непрекъснато-ще видите че ще ви стане гадно и ще спрете- но!: не пийте кафе с цигара ,или алкохол с цигара,защото ефект няма да има.пробвайте
цитирай
Търсене

Архив