Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2009 22:45 - Ефекти от алкохола върху човешкото тяло
Автор: ivantodorov83 Категория: Други   
Прочетен: 1356 Коментари: 0 Гласове:
0



Обикаляли ли сте улиците на града си, посещавайки барове и клубове в късните съботни нощти? Ако отговорът е „да”, значи трябва да сте се натъкнали на хора, клатушкащи се и неспособни да говорят нормално, оплаквайки се, че целият свят около тях се върти! Обикновено игнорирате техните оплаквания, считайки, че те просто малко са „подпийнали”. Но какво точно се случва с хората, консумирали алкохол? Може и да е малко по-сложно и по-опасно, отколкото си мислите..........

image  

Алкохол

Макар терминът „алкохол” да се отнася за цялото семейство органични съединения като метанола, етанола, изопропанола и т.н., в по-общи случаи тук говорим за етанол, тъй като той най-често се среща в тези напитки.

Етанолът е органично съединение, направено от молекулите на въглерода, водорода и кислорода. Той е високо латентна течност с отчетлив мирис и има висок афинитет към водата. Всъщност тъй като той е силно разтворим във вода, той е най-стабилният депресант за централната ни нервна система. Той е мощен хипнотичен седатив с много странични ефекти. Доколко ще е засегната централната ни нервна система зависи от количеството алкохол в кръвта, наречено ВАС (Blood Alcohol Content).

Първоначални ефекти

При приема на алкохол човешкото тяло с течение на времето претърпява сериозни промени. Отначало човек се чувства по-спокоен и отпочинал, което се последва от по-объркани движения и оживен говор. Този етап често се нарича еуфория, при която ВАС е около 0.03 до 0.12%

Механизъм на поглъщане и разпространение

Когато се консумира алкохол, той първо засяга устната кухина и преминава към хранопровода, причинявайки анестетичен ефект. След това преминава към стомаха, където остават само 20%. Останалите 80% се абсорбират от тънките черва и се разпространяват из цялото тяло, попадайки в клетките на почти всеки орган.

Метаболизъм и неговите ефекти

Алкохолна дехидрогеназа - ензимът, секретиран от чернодробните клетки- превръща алкохола в ацеталдехид, който пък по-нататък се образува в оцетна киселина и накрая в ацетат. Ацетатът е съединение от мазнини, които образуват локални депа. Поради хроничното и непрестанно приемане на алкохол, се увеличават и нивата на мастните киселини, което довежда до Цироза на черния дроб. Тъй като той изпълнява витална роля като филтриращ механизъм на тялото, неговата неспособност да изпълнява тази функция в крайна сметка довежда до Хепатит.

Карциногенни ефекти

Алкохолът попада в първа група на карциногените. Макар предишни проучвания да не са успяли да направят директна връзка между алкохола и рака, има силна индикация, че алкохолът увеличава ефекта на други карциногени, като тютюна. Прекомерната употреба на алкохол прави устата, ларинкса, фаринкса и хранопровода по-податливи към заболяване от рак.

Основни ефекти върху човешкото тяло

Има различни ефекти от алкохола върху човешкото тяло в зависимост от концентрацията му в кръвта. Основно се класифицират както следва:

- Когато ВАС е от 0.09 до 0.023%, състоянието е познато като летаргия. Хората се чувстват сънени, движенията им става по-некоординирани, губейки баланса на тялото. Характеризират се и със замъглен поглед.

- Когато ВАС е между 0.17 до 0.28% състоянието е познато като объркване. Характеризира се с раздразнително емоционално поведение, в което хората стават прекалено сантиментални или дори агресивни. Не са сигурни в това, което вършат. Гаденето е често срещан симптом в тази фаза.

- Когато ВАС е от 0.25 до 0.39% състоянието е познато като ступор. В това състояние движенията на тялото са сериозно увредени и малко след това пациентите загубват съзнание. Съществува риск от изпадане в кома или дори смърт.

image  

- Когато ВАС е от 0.35 до 0.50% състоянието е известно като кома. Характеризира се с изпадане в безсъзнание, когато рефлексите на тялото почти липсват, вдишването и издишването се влошават, което води и до намаляване на сърдечния ритъм.

- Когато ВАС прескочи 0.5% резултатът е „повреда” в централната нервна система, която в крайна сметка довежда до смърт.

Алкохолизмът е сериозен обществен проблем. Докато консумирането му развива много и най-различни болести, отказването му пък дава като резултат много симптоми, като делириум тременс, който има висок смъртен процент (35%), ако не бъде лекуван. По време на бременност консумирането на алкохол може да доведе до ембрионално алкохолно спектрално нарушение.



Тагове:   тяло,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив