Обикаляли ли сте улиците на града си, посещавайки барове и клубове в късните съботни нощти? Ако отговорът е „да”, значи трябва да сте се натъкнали на хора, клатушкащи се и неспособни да говорят нормално, оплаквайки се, че целият свят около тях се върти! Обикновено игнорирате техните оплаквания, считайки, че те просто малко са „подпийнали”. Но какво точно се случва с хората, консумирали алкохол? Може и да е малко по-сложно и по-опасно, отколкото си мислите..........
Алкохол
Макар терминът „алкохол” да се отнася за цялото семейство органични съединения като метанола, етанола, изопропанола и т.н., в по-общи случаи тук говорим за етанол, тъй като той най-често се среща в тези напитки.
Етанолът е органично съединение, направено от молекулите на въглерода, водорода и кислорода. Той е високо латентна течност с отчетлив мирис и има висок афинитет към водата. Всъщност тъй като той е силно разтворим във вода, той е най-стабилният депресант за централната ни нервна система. Той е мощен хипнотичен седатив с много странични ефекти. Доколко ще е засегната централната ни нервна система зависи от количеството алкохол в кръвта, наречено ВАС (Blood Alcohol Content).
Първоначални ефекти
При приема на алкохол човешкото тяло с течение на времето претърпява сериозни промени. Отначало човек се чувства по-спокоен и отпочинал, което се последва от по-объркани движения и оживен говор. Този етап често се нарича еуфория, при която ВАС е около 0.03 до 0.12%
Механизъм на поглъщане и разпространение
Когато се консумира алкохол, той първо засяга устната кухина и преминава към хранопровода, причинявайки анестетичен ефект. След това преминава към стомаха, където остават само 20%. Останалите 80% се абсорбират от тънките черва и се разпространяват из цялото тяло, попадайки в клетките на почти всеки орган.
Метаболизъм и неговите ефекти
Алкохолна дехидрогеназа - ензимът, секретиран от чернодробните клетки- превръща алкохола в ацеталдехид, който пък по-нататък се образува в оцетна киселина и накрая в ацетат. Ацетатът е съединение от мазнини, които образуват локални депа. Поради хроничното и непрестанно приемане на алкохол, се увеличават и нивата на мастните киселини, което довежда до Цироза на черния дроб. Тъй като той изпълнява витална роля като филтриращ механизъм на тялото, неговата неспособност да изпълнява тази функция в крайна сметка довежда до Хепатит.
Карциногенни ефекти
Алкохолът попада в първа група на карциногените. Макар предишни проучвания да не са успяли да направят директна връзка между алкохола и рака, има силна индикация, че алкохолът увеличава ефекта на други карциногени, като тютюна. Прекомерната употреба на алкохол прави устата, ларинкса, фаринкса и хранопровода по-податливи към заболяване от рак.
Основни ефекти върху човешкото тяло
Има различни ефекти от алкохола върху човешкото тяло в зависимост от концентрацията му в кръвта. Основно се класифицират както следва:
- Когато ВАС е от 0.09 до 0.023%, състоянието е познато като летаргия. Хората се чувстват сънени, движенията им става по-некоординирани, губейки баланса на тялото. Характеризират се и със замъглен поглед.
- Когато ВАС е между 0.17 до 0.28% състоянието е познато като объркване. Характеризира се с раздразнително емоционално поведение, в което хората стават прекалено сантиментални или дори агресивни. Не са сигурни в това, което вършат. Гаденето е често срещан симптом в тази фаза.
- Когато ВАС е от 0.25 до 0.39% състоянието е познато като ступор. В това състояние движенията на тялото са сериозно увредени и малко след това пациентите загубват съзнание. Съществува риск от изпадане в кома или дори смърт.
- Когато ВАС е от 0.35 до 0.50% състоянието е известно като кома. Характеризира се с изпадане в безсъзнание, когато рефлексите на тялото почти липсват, вдишването и издишването се влошават, което води и до намаляване на сърдечния ритъм.
- Когато ВАС прескочи 0.5% резултатът е „повреда” в централната нервна система, която в крайна сметка довежда до смърт.
Алкохолизмът е сериозен обществен проблем. Докато консумирането му развива много и най-различни болести, отказването му пък дава като резултат много симптоми, като делириум тременс, който има висок смъртен процент (35%), ако не бъде лекуван. По време на бременност консумирането на алкохол може да доведе до ембрионално алкохолно спектрално нарушение.
2. Паниран кашкавал
3. Омлет с шунка и гъби
4. Бъркани яйца с пресен лук
5. Пилешка курбан чорба
6. Агнешка чорба със спанак
7. Постна доматена супа
8. Свински кебап „Паприка“
9. Пържоли с дробчета
10. Картофени гнезда
11. Таратор с моркови
12. Салата от печени чушки и лук
13. Яйца на очи по панагюрски
14. Селска рибена чорба
15. Чорба от зрял боб по странджански
16. Супа от прясно зеле
17. Манастирска яхния от сини сливи
18. Шкембе-чорба по шуменски
19. Праз с кисело зеле
20. Маслини с ориз по македонски
21. Скумрия с доматен сос
22. Гювеч с риба по манастирски
23. Охлюви с ориз по манастирски
24. Задушено пиле по тракийски
25. Пълнено петле по македонски
26. Патица с вино
27. Яхния с овнешко по македонски
28. Кебапчета по дупнишки
29. Телешко със зелен фасул
30. Свинско с кисело зеле в гювеч по шопски