Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2009 13:01 - Моркови - хрупкави, полезни и достъпни
Автор: ivantodorov83 Категория: Други   
Прочетен: 743 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 11.10.2009 13:06


Любима храна не само на зайците

Суров или варен, печен или задушен, морковът притежава отлични вкусови и хранителни качества, диетични и лечебни свойства. Свойствата им са известни още на древните гърци. Знаменитите лекари Хипократ и Гален ги препоръчват като болкоуспокояващо и противовъзпалително средство, както и срещу кашлица. Прилагат се за лечение на кокоша слепота, кръвоизливи и пикочно-каменна болест, както и за увеличаване на кърмата. По-късно Авицена също прилага морковите при лечението на някои заболявания.

imageПроизходът на моркова датира от преди 5 000 г. в централна Азия, региона на Афганистан. Постепенно се разпространяват по Средиземноморието. Първите моркови са били бели, розови, жълти, зелени, лилави и черни, но не и оранжеви. През 16 век холандски градинари успяват да култивират познатите ни оранжеви моркови. В наши дни най-популярни са именно те, следвани от жълтите и червени разновидности, които се срещат често в азиатската кухня. Морковът е познат и обичан още от дълбока древност. Елините го наричали Caroton, римляните Carota, а египтяните Galica (галски).

Хранителен състав на морковите

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр. храна:

Продукт ккал белт. /гр мазн. /гр смилаеми въгл. /гр захари/гр  фибри/гр натрий
Суров морков 41 1 0 10 5 3 69
Замразен морков 36 1 0 8 5 3 68

В морковите се съдържа основно инвертна захар; пектин, лецитин. Главно достойнство на морковите са витамините: каротин (провитамин А), витамини B1, B2, РР, С. Налице са още много ензими, етерични масла, терпени, минерални вещества - калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, йод, желязо и микроелементите манган и мед. Морковите съдържат малки количества ценни и незаменими аминокиселини. Най-богати на каротин са морковите с наситено червен или оранжев цвят.

Провитамин А (бета-каротин)

От всички зеленчуци морковът има най-високо съдържание на провитамин А (бета-каротин - до 17 мг/100 гр).Това вещество има доказани свойства като антиоксидант и предпазва хората от злокачествени заболявания. Витаминът действа профилактично на инфекциозните заболявания на бронхите, гърлото и гласните връзки. Чаша сок или нектар осигурява необходимата дневна доза от провитамин А, който освен това:

  • Въздейства благоприятно на зрението;
  • Подобрява вида на кожата, ноктите и косата, т.е., действа като естествена козметика.

Не се притеснявайте, че кожата ви може да промени своята пигментация и да стане жълто-оранжева на цвят. За да се случи подобно нещо, трябва да пиете над 500 гр. сок дневно в продължение на повече от 5 дни.

Целулоза

Съдържащата се в нектарите и соковете от моркови целулоза:

  • Помага в грижата за фигурата;
  • Подпомага отслабването;
  • Има благотворно въздействие върху храносмилателната система;
  • Освобождава тялото от токсините.
Витамини и минерали

Витамините и минералите, съдържащи се в соковете и нектарите от моркови:

  • Помагат при ежедневната грижа за организма и увеличават имунитета (особено витамините А и С).
  • Витамините от група В усилват паметта и концентрацията, а калият регулира кръвното налягане.
Полезни и лековити

Редовното консумиране на моркови укрепва зрението поради високото съдържание на витамин А. Морковеният сок съдържа 4 пъти повече каротин, отколкото доматите, например. Добре е да знаете, че каротинът много по-лесно и бързо би се усвоил от организма, ако се подправи с растително масло или с малко лимонов сок. Големият набор на витамини от групата В укрепва нервната система. Високото съдържание на целулоза стимулира функцията на храносмилането и перисталтиката на дебелото черво. Затова морковите се препоръчват във всички диети за отслабване. Зеленчукът е полезен за диабетиците, които често страдат от дефицит на витамин А. Те биха могли да си го набавят с редовна, но умерена консумация на моркови. Всички части на моркова са много полезни, включително корените и зелените листа. Морковът се различава от другите зеленчуци и с повишеното си съдържание на калиеви соли. А те са крайно необходими при болести на сърцето, кръвоносните съдове и бъбреците.

Сравнително наскоро е открито, че по съдържание на фитонциди (тези вещества действат пагубно на "лошата" микрофлора) морковите почти не отстъпват на лука и чесъна. Ако изядете един пресен морков, количеството микроби в устната кухина значително намалява. Общото въздействие върху организма благодарение на съдържащите се в морковите биоактивни вещества се проявява в повишаване на жизнения тонус, намаляване възприемчивостта към инфекции, както и регулиране на обмяната на соли и вода в организма. Морковите оказват също така противовъзпалително, диуретично, слабително, спазмолитично, противотуморно, заздравяващо въздействие. Те са полезни и при наличие на глисти. При хроничен запек морковът има лек слабителен ефект. Морковите са богати и на йод, поради което са от първа необходимост при заболявания, свързани с понижаване функцията на щитовидната жлеза.

Продължителната употреба на настъргани моркови, подправени със сметана или масло, както и морковеният сок повишават устойчивостта на организма към инфекции. Съставът на соковете и нектарите от моркови е близък до състава на моркова, а част от ценните хранителни съставки, например бета-каротинът се усвоява по-добре от организма, когато се приема чрез сокове и нектари.

Яжте моркови, за сте красиви и да помните по-добре  

Витамин В е отговорен за добрата памет и способността ни да се концентрираме. Той подпомага организма ни в борбата му със стреса. Той е и основен враг на анемията. Витамин Е е другата съставка на морковите, която се бори с малокръвието. Той помага на организма да произвежда червени кръвни телца в случай на анемия. Провитамин А, или бета-каротинът, е виновен за оранжевия цвят на морковите. Освен че помага да запазим очите си здрави, витамин А често е наричан "витаминът на растежа", тъй като е необходим и за правилното развитие на организма на бебетата и децата. Той участва в изграждането на костите и зъбите, а освен това (както вече стана дума) е изключително полезен за кожата - прави я сияйна и помага при лечението на акне.

Морковите имат доста висок гликемичен индекс, така че биха могли много бързо да вдигнат нивото на инсулина, ако се прекалява с количеството им. Бета-каротинът и другите каротеноиди се считат за безопасни. Не е възможно да се стигне до неблагоприятни ефекти в резултат на голяма консумация на храни, богати на тези вещества. Установено е обаче, че бета-каротин, приеман като хранителна добавка в прекомерни количества може да увеличи риска от рак на белия дроб при пушачите.
Бета-каротинът, който се съдържа в моркова, има още една важна роля. Той предпазва кожата от стареене и я защитава от UV лъчите. Бета-каротинът е безопасен за организма, тъй като неизползваното количество се изхвърля в процеса на обмяна на веществата. Благодарение на калия в морковите кожата става стегната и гладка, а бръчките не се задълбочават.

Любопитни факти за морковите:
  • В древен Рим морковът е бил считан за афродизиак. На пировете на император Калигула всички ястия били приготвяни само с моркови, за да дадат сили на поканените гости.
  • В келтската литература морковът е наричан "подземен мед" заради сладкия му вкус.
  • Заедно с откриването на витамин А се увеличава интересът към моркова. Правителството в Англия провежда акция, популяризираща консумацията на моркови. Във връзка с високото съдържание на провитамин А, който подобрява зрението, менюто на пилотите по нареждане е обогатено с голямо количество моркови.
  • През Втората световна война са били произвеждани бонбони, конфитюри и сладкиши от моркови. В Португалия до днес е много популярен мармаладът от моркови, а в Канада и САЩ - сладкишът от моркови.
  • Първият сок от моркови е бил направен в Англия и се е наричал Carrolade.


Тагове:   моркови,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Архив