Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2009 19:29 - Какво трябва да знаем за хъркането?
Автор: ivantodorov83 Категория: Други   
Прочетен: 904 Коментари: 1 Гласове:
1



Хъркането е сериозен проблем, който в по-ранен или късен етап от живота ни е засягало всеки от нас. За съжаление много хора не осъзнават колко сериозен може да е този проблем. Например хъркането при децата може да означава, че те имат астма. Някой хора хъркат през цялата нощ, всяка нощ, докато други само когато заспиват или спят по гръб. Някои хъркат, когато вземат медикаменти или когато са настинали.

Фактите показват, че около 45% от възрастните хора хъркат само понякога, а 25% страдат от това състояние постоянно. Това е сериозен проблем, засягащ всеки втори мъж и всяка четвърта жена особено онези над 40 годишна възраст. Повече от 40% от децата, които хъркат и 26% от които не хъркат страдат от астма. Според Националната агенция за безопасност на движението на САЩ, в страната всяка година стават 100,000 автомобилни катастрофи, 71,000 травми и 1,550 смъртни случаи, свързани с нарушения на съня, като например хъркането.

При едно изследване на Австралийски деца на възраст от 2 до 5 години били установени фрапиращите данни, че 11% от тях хъркат, тези от тях, които го правят повече от 4 пъти седмично са застрашени да развият различни видове кашлица. Близо 30% от изследваните деца кашляли през нощта, а 62% от хъркащите вече имали нощна кашлица. Ако не се лекувате, продължителното хъркане може да ви докара сърдечни проблеми, диабет, високо кръвно налягане, сърдечна атака, склонност към депресии, намалено либидо, потентност или дори удар.

Сигурно много от вас се питат как се причинява така неприятното за повечето семейства хъркане. Когато преминавате от дрямка в дълбок сън, мускулите на небцето, езика и гърлото се отпускат. Ако някой от мускулите по протежение на дихателния път се отпуснат прекалено много, преминавайки въздухът кара този мускул да вибрира, което предизвиква силните дразнещи звуци. Както знаем алкохола води до отпускане на мускулите, който биха причинили хъркане, затова употребата му преди лягане не се препоръчва. Най-честата причина за появяване на хъркането е затлъстяването. Затова спорта, който би затруднил този процес и би стегнал мускулите по цялото ви тяло е за препоръчване. Някои хора хъркат през цялата нощ, някои само при определени положения на тялото. Успокоителните и хипнотичните (хапчетата за сън) и алкохолът влияят на централната нервна система, причинявайки свръх релаксация и отпускане на мускулите - включително и на този в гърлото. В допълнение те увеличават задръстването и спират още повече дишането, като затъпяват способността на мозъка да се събужда и да рестартира дишането.

Важно е да знаем, че лежането по гръб позволява на езика да падне в гърлото ни под действие на гравитацията, като по този начин стеснява пътя на въздуха и в много от случаите причинява хъркане. При възпаление на дихателните пътища и синусите също може да получим хъркане, затова лекуването на болести като настинката са задължителни. При запушване на преграда в дихателния път може да се достигне дори до оперативна намеса. Родителите на хъркащи деца не бива да се притесняват. Добре е преди консултация при лекар да наблюдават детето си няколко вечери, за да установят дали детето има затруднено дишане. При всички случаи на хъркането консултация при лекар е поне препоръчителна.

Надявам се вече осъзнавате сериозността на този проблем. Не е важно кога и как ще захъркаме, важно е да знаем, че в даден момент всеки ще се сблъска с този проблем и колкото по-подготвени сме за него толкова по-лесно бихме се справили. Затова е необходимо лекар да оцени опасността за вас, както и да ви препоръча най-доброто лечение или няколко варианта, от които вие да изберете един.



Тагове:   Какво,


Гласувай:
1



1. анонимен - blagodaria
22.10.2009 19:35
blagodaria za dostapnata informazia i savetite
цитирай
Търсене

Архив