Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2009 21:15 - USB Плазмена топка
Автор: ivantodorov83 Категория: Други   
Прочетен: 1832 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.11.2009 12:40


  image



















Класическият приятен куб на Никола Тесла.

Убедени сме, че и преди сте виждали подобни "плазмени" топки. Те навлязоха в заобикалящият ни свят още със музикалните банди на 80-те с лошите прически.
В последно време те се появиха и за широко разпространеният и добре известен ни USB стандарт. Затова и екипа на
Thinkgeek.com постави този предмет в списъка с тези, които трябва да имате задължително. Макар че в последно време сме свидетели на един огромен бум на всякакви USB устройства ...

Но как точно функционира USB Плазмената Топка?

Първо комбинация от смехотворни газове (като Аргон) се вкарват в пластмасовата сфера при относително ниско налягане. След което се вкарва променливо напрежение със значително повишени стойности посредством електрода в центъра. Тази енергия принуждава електроните в газа да се откъснат, оставяйки по пътя си положително заредени йони и великолепна газообразна елетро-проводима среда (известна като Плазма).
Сега това високо напрежение преминаващо през електрода ще образува "дъга" до другия нисковолтов ръб на пластмасовата сфера (започвайки от върха, където температурата е най-висока). Дъгите излъчват светлина, тъй като са по-горещи от заобикалящата ги плазма. Можете да докоснете пластмасата, при което ще забележите, че дъгите се концентрират силно около пръста ви, тъй като вие ще създавате дори по-ниско напрежение от нисковолтовия електрод. Всичко това е възможно благодарение на гения Никола Тесла и кръг от учени.

Захранвайки се от вграден USB кабел, тази настолна плазмена топка е висока около 15 сантиметра и разполага с ключ за вкл. и изкл. . Докато излъчва изключително малък ток, тя излъчва едновременно с него и високо напрежение, като по този начин създава няколко индукционни линии. Уважавайте своята плазмена топка и тя ще ви уважава!

image
Източник: Thinkgeek.com


Тагове:   USB,   топка,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Архив