Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2010 19:00 - Как да спрем цигарите 2
Автор: ivantodorov83 Категория: Други   
Прочетен: 1364 Коментари: 2 Гласове:
0



„От утре спирам цигарите“ е реплика на много пушачи. Дори и да не го спазят, все пак това е по-добрият вариант от тези, които казват, че нямат никакво намерение да ги откажат.
Цигарите са един от най-разпространените пороци на нашето време. И за още по-голямо разочарование България се нарежда в челните места в света по брой пушачи на глава на населението,а в Европа е дори на първо място. У нас възрастовата граница на първата цигара прогресивно пада, а броят на децата и жените пушачи убедително расте. Колкото и да са осведомени хората, колкото и да вдигат цените на цигарите, пушачите не намаляват.
За вредното влияние на цигарите е казано предостатъчно. Почти няма човек, който да не знае, че редовното пушене води до затруднено дишане,болки в гърдите, астма, хронични бронхити, нарушено оросяване на мозъка, повишено кръвно налягане, ускорен пулс, рак на устните,на езика, на слюнчените жлези, на ларинкса, хранопровода и белите дробове. Освен това пушачите имат лош дъх, развалени зъби, кожата им е по-повяхнала. И все пак едва 20% от тези, които са решили да спрат цигарите успяват да станат непушачи. Останалите 80% отново пропушват в рамките на една година.

Защо много хора не успяват да спрат окончателно цигарите?

Въпреки че никотинът е силно привикващо вещество, не може да се каже, че пушачите стават физически зависими от цигарите. Именно затова, специалистите твърдят, че привързаността е изцяло на психическо ниво, но това не я прави по-малко силна. Отказването на цигарите започва с желанието за това (колкото и тривиално да звучат тези думи). Пушачът трябва да осъзнае, че от тук нататък животът му е независим от цигарите и не бива да го подчинява на няколко грама тютюн. Сутрешното кафе, краят на вечерята и коктейлите с колеги може да бъдат също толкова привлекателни и без цигара в ръка. Основната грешка на пушачите е, че те свързват цигарите с приятни емоции – разговор с приятели, кратка почивка по време на работния процес или нещо друго разтоварващо. Именно затова те вярват, че цигарите им помагат в моменти, когато са нервни и напрегнати, макар в това да има минимална истина, според медицината.

Как да действаме, когато решим да спрем цигарите?

Спирането на цигарите несъмнено води след себе си промяна във физическото състояние на човек. Първите няколко дни, или дори седмици бившият пушач усеща слабост, може да му се вие свят и да се чувства некомфортно. Това е особено осезаемо у хората, които пушат от много години и организмът им е свикнал да поема дневната доза никотин. Главоболието и кашлянето също са типични за заклетите пушачи. Именно затова е добре да се следи състоянието от лекар и най-вече нивото на кръвното налягане. Ако сте били пушачи 2-3 години, и то не много активно, симптомите ще са незначителни и ще се изразяват само в желание за цигара.


Най-добре е да си приготвите за спирането на цигарите няколко седмици по-рано. Така ще сте подготвени емоционално и няма да изживеете стрес. Изхвърлете от дома си всички запалки, пепелници, кибрити и, ако е възможно, поне в началото избягвайте компанията на приятелите си, когато пушат. Трябва да започнете да гледате спирането на цигарите като отучване от лош навик, а не като промяна на ритъма си на живот. Запасите от една кутия, за всеки случай, не е добра идея, защото така тялото не се отърсва напълно от приема на катран, никотин и другите вредни вещества. Този метод, за „припалването“ е допустим само първите няколко седмици. Ако не го спрете навреме, при всички случаи ще пропушите отново.

Спирането на цигарите е препоръчително да бъде съпроводено с повишен прием на течности и здравословна храна. В организма ви ще започнат очистителни процеси, които ще бъдат спомогнати от полезната храна и многото вода. Трябва да знаете, че прочистването от цигарите ще продължи години наред, но още първите седмици видимо видът ви ще се освежи. Очите ще се избистрят, кожата ще стане по-свежа, зъбите и ноктите постепенно ще просветляват, особено, ако вложите по-специални грижи

Вашите верни съмишленици са непушачите. Не се срамувайте да споделяте желанието си за пушене, а по-скоро го обяснете подробно и ще видите как ще изчезне с времето. Погледнете на спирането на цигарите като на ваша лична победа и с гордост казвайте от колко време не пушите. Колко повече, толкова по-голяма ще е гордостта ви.

Истината за пушачите, които не желаят да спрат цигарите е, че те нямат воля и затова много от тях реагират като обидени, когато им направят забележка. Те знаят, че не постъпват правилно, но ги е срам да си признаят, че пакетът в чантата е по-важен за тях от много други неща. Страстта към цигарите за някои е по-важна от комфорта на приятелите им непушачи, а в някои по-тежки случаи и от здравето на децата им. Реплики от сорта „Много неща са вредни, цигарите са най-малкото“ са по-скоро тъжни, отколкото истинни.


Не губете време и не търсете причини за смисъла на пушенето. Отговорът е елементарен – смисъл няма! Намерете мотивацията в хората около вас – тези, които обичате и за които искате да сте по-дълго време здрави, както и да не застрашавате тяхното здраве. Интелигентните хора не пушат. Нека всички бъдем от тях. Лесно е! Защото всичко е въпрос на воля...


Тагове:   как,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - botte ugg
26.10.2012 23:33
vVncsdTxqi <a href="http://canadagoosejacka-outlet.info/#55372">canada goose jacka</a> jAlhddYhxs <a href="http://canadagoosejacka-outlet.info/#61739">canada goose jackor</a> lCukwqJyrl <a href="http://canadagoosejacka-outlet.info/#93197">canada goose parkas</a> bSnyfnTawl http://canadagoosejacka-outlet.info/#95254 xBvyslVyft <a href="http://haircreatesalon.info/ghd-outlet.html">ghd outlet</a> fWysnzWfhw <a href="http://haircreatesalon.info/ghd-outlet.html">ghd outlets brisbane</a> qMngeeUggr <a href="http://haircreatesalon.info/ghd-outlet.html">Read more facts</a> oYhuueQumu http://haircreatesalon.info/ghd-outlet.html
цитирай
2. анонимен - isabel marant dicker boot
28.10.2012 14:48
bGrbouYslm <a href="http://canada-goose-sales.webeden.net/#17252">canada goose jackets</a> yGnrqoXnwp <a href="http://canada-goose-sales.webeden.net/#37958">canada goose parka</a> nLtdknMohw <a href="http://canada-goose-sales.webeden.net/#44244">canada goose alberta vest</a> uUievaSrpa http://canada-goose-sales.webeden.net/#29875 kCoyxfIfwq <a href="http://sacburberrypascher.monwebeden.fr/#77117">burberry pas cher</a> dJrhdfEuum <a href="http://sacburberrypascher.monwebeden.fr/#27243">burberry femme</a> lNfchjNvta <a href="http://sacburberrypascher.monwebeden.fr/#75354">pas cher burberry</a> fMwvxxBwdu http://sacburberrypascher.monwebeden.fr/#83332 cZhbsqStjg <a href="http://iisabelmarantsneakers.webeden.co.uk/#34317">isabel marant</a> rIzfneZuiv <a href="http://iisabelmarantsneakers.webeden.co.uk/#73787">isabel marant trainers</a> hKdapzOxan <a href="http://iisabelmarantsneakers.webeden.co.uk/#87693">buy isabel marant sneakers</a> yWdvsxMlfu http://iisabelmarantsneakers.webeden.co.uk/#55989
цитирай
Търсене

Архив