Изследователите и откривателите през всички епохи са приготвяли специални храни за своята диета, които са висококалорични и много богати на мазнини. Толкова много мазнини могат да шокират диетолозите, но толкова хранителни, че хора извършвали тежка физическа работа в арктични условия, са успели да оцелеят с тяхна помощ много месеци без да покажат каквито и да е признаци за заболяване.
Коя е тази „магическа“ храна, която държи тези хора в отлична форма, и е толкова лесна за приготвяне? Най-добрата храна за оцеляване е пемикана.
Пемиканът е концетрирана смес от мазнини и протеини, използвана като висококалорична храна за екстремни ситуации. Името й идва от индианската дума pimоhkвn, чиито корен pimо значи „мазнина, мас“. Пемиканът е изобретение на коренното население на Северна Америка и е активно използван по време на търговията с кожи. По-късно е използван и от арктичните и антарктичните изследователи, като например Робърт Фалкън Скот и Роалд Амундсен, в ролята на високоенергийна храна.
Съставки на пемикана:Участниците в арктическите експедиции на Бърд и Елсуърт (Byrd and Ellsworth) са преживели на пемикан, направен по следващата рецепта, почти шест месеца, по време на които са извършвали тежка физическа работа във екстремно студени условия. Знанието за приготвяне на този тип Пемикан е едно добро попълнение към вашите умения за оцеляване.
Хранителен продукт | Процентно тегло (гр./100 гр.) |
---|---|
Говежда лой | 32.66 |
Мляко на прах | 19.80 |
Сух пушен бекон | 17.57 |
Телешки дехидратиран черен дроб на прах | 4.95 |
Сушено телешко месо на гранули | 4.95 |
Доматено-зеленчуков концентрат, дехидратиран | 4.95 |
Соеви зърна без люспи | 4.95 |
Овесено брашно | 2.47 |
Грахово брашно | 2.47 |
Настъргани сухи бланширани картофи | 1.48 |
Бульон на кубчета | 0.99 |
Хлебна мая | 0.99 |
Лук (чесън) на прах | 0.74 |
Червен пипер | 0.37 |
Лимонена киселина (лимонтузу) | 0.37 |
Семена от кимион | 0.25 |
Лют червен пипер | 0.025 |
Черен пипер | 0.025 |
Разрежете бекона на лентички с дебелина около 3 мм.и ги нарежете на кубчета. Запечете го докато стане светлокафяв на цвят и е практически сух. Можете да разберете кога е достатъчно сух по това, кога ще изчезне леката пяна от печенето. Отделете мазнината от бекона и я оставете настрана.
Разтопете говеждата лой заедно с мазнината от бекона и ги размесете добре.
След това прибавете и разбъркайте и другите съставки на пемикана в следния ред:
- Млякото на прах, черният дроб на прах, доматено-зеленчуковия концентрат, граховото брашно, соевите зърна, хлебната мая, бульона, лук (чесън) на прах и лимонената киселина.
- След това добавете черният пипер, лютият червен пипер, кимиона и червения пипер.
- Най-накрая добавете овесената каша, изсушените парчета бекон, сухото телешко месо на гранули и настърганите картофи.
Разстелете получената смес в тавичка и я оставете да поизстине и да се втрърди. След това я нарежете на кубчета с подходяща големина.
Пемиканът е готов!
Пемиканът е служил добре като основна храна в порциона на оцеляващите хора поколения наред. Той се съхранява добре в продължение на дълги периоди от време и предлага огромно количество калории в минимално тегло. Пемиканът се е доказал. Това го прави една от най-добрите храни за оцеляване, които можете да приготвите.
2. Паниран кашкавал
3. Омлет с шунка и гъби
4. Бъркани яйца с пресен лук
5. Пилешка курбан чорба
6. Агнешка чорба със спанак
7. Постна доматена супа
8. Свински кебап „Паприка“
9. Пържоли с дробчета
10. Картофени гнезда
11. Таратор с моркови
12. Салата от печени чушки и лук
13. Яйца на очи по панагюрски
14. Селска рибена чорба
15. Чорба от зрял боб по странджански
16. Супа от прясно зеле
17. Манастирска яхния от сини сливи
18. Шкембе-чорба по шуменски
19. Праз с кисело зеле
20. Маслини с ориз по македонски
21. Скумрия с доматен сос
22. Гювеч с риба по манастирски
23. Охлюви с ориз по манастирски
24. Задушено пиле по тракийски
25. Пълнено петле по македонски
26. Патица с вино
27. Яхния с овнешко по македонски
28. Кебапчета по дупнишки
29. Телешко със зелен фасул
30. Свинско с кисело зеле в гювеч по шопски