Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2010 11:09 - Хора птици "населявали" Пазарджишко
Автор: ivantodorov83 Категория: Други   
Прочетен: 871 Коментари: 0 Гласове:
0



imageФигурки на странни същества излизат при разкопки- те на селищната могила Юниците Пазарджищко. Археолозите ги откриват в изобилие в пластове от каменно-медната епоха (V хилядолетие пр. Хр.).

Изключителната колекция от над 120 фигурки с птици е единствената засега в Югоизточна Европа и няма аналог от друг халколитен обект.

Тази година екипът откри уникална антропо-орнитоморфна фигурка - птичка с човешко лице.

„Фигурките на птици преобладават, но откриваме и много други и различни зооморфни пластики - на говеда, дребен рогат добитък, котки, кучета. Вероятно древните са приемали определен вид животно като тотем на рода си и са вярвали, че качествата на животното - бързината, издръжливостта, преминават и върху членовете на семейството.

Най-многобройни обаче са пластичните изображения на птици. Откриваме стоящи фигурки с постамент, но има и такива с вертикално отверстие през средата на тялото, които са за окачване. Вероятно те са висели в жилището, за да го предпазват от зли сили и лоши хора", разказва археоложката Стоилка Игнатова.

При някои фигурки има странно смесване на човешки и животински черти. Според Игнатова е така, понеже хората от каменно-медната епоха вече имат силно развито абстрактно мислене. "Те не само наблюдават природата, но и влагат митологични и религиозни представи в тези изображения. Създават не реалистични, а синкретични образи, натоварени със символика", смята археоложката.

Край асеновградското село Долнослав е открит единственият засега култов център от каменно-медната епоха. Там археолозите попадат на множество пластики с "извънземен" вид. Ръцете на една от фигурките наподобяват змии. На медиците е известно изключително рядко заболяване, което деформира крайниците точно по този начин.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Архив