Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2009 15:02 - Привличат ли рибите електрическите и магнитните полета
Автор: ivantodorov83 Категория: Хоби   
Прочетен: 1036 Коментари: 0 Гласове:
0



Има риболовци, които много обичат своите стари блесни. И макар на някои места тя да се е очукала и излющила, нейният собственик за нищо на света не иска да я сменя. На нея въпреки всичко все още много добре се лови щука. Каква е обаче причината?

В този случай всичко е лесно обяснимо – във водата контактуват два метала: покритието на блесната и нейната основа. А е известно, че два метала при наличие на йони на соли във водата, които задължително се съдържат и в речните, и в езерните води дават електрически ток. Потенциалът е крайно незначителен, но той е напълно съпоставим с този, който възниква между живите риби. И именно това привлича хищника. Ако отчетем, че блесната се върти или клати, това още повече усилва ефекта на примамката. Всички животни в процеса на своята жизненост и при нервно–мускулна активност генерират нискочестотни електрически полета, които може да бъдат относително силни, а активността се променя от измененото напрежение на полето. Но органите на чувствителността, способни да откриват и най- слабото електрическо поле, са известни само при рибите и обикновено представляват изменение на страничната линия. Рецептор разрежда спонтанно с честота около 100 импулса в секунда анодния ток в канала, увеличавайки честотата, а когато действието му се прекрати, настъпва период на мълчание.

Катодният ток намалява честотата на потенциала на действие. В клетките на фазовия рецептор възниква рецепторен потенциал от колебаещ тип. Нервните влакна имат кратък период на задържане – 0,2 мс, ето защо предаването напълно може да се определи като електрическо. Електрическите риби са способни да различават посока и полярност на полето, изменяйки неговата форма под действие на проводници или непроводници. Съществуват немалко разнообразни видове животни, чувствителни към слаби електростатични полета. Механизмът на откриване на животни със слаби електромагнитни полета досега не е изяснен. Може да се предположи, че един от механизмите за откриване на магнитното поле се явява индукцията на електрическо поле в чувствителни към него клетки. Електрическите органи могат да изпълняват две функции – оглушаване на жертвата и електролокация. Болшинството от слабо електрическите риби обитават мътни води или пък са активни през нощта. Те изпращат серия от постоянни импулси и откриват неголеми изменения на околната среда. Някои от тях за по-щателно обследване изменят честотата на излъчваните импулси. Силно електрическите риби дават мощни заряди, които оглушават жертвата или хищника. Някои риби покрай основния си орган, изпускащи  високочестотни импулси, имат и органи, непрекъснато генериращи нисковолтови сигнали. При нискочестотните видове електрическите органи произлизат от мускулите, а органите при високочестотните видове от нервите. Покрай електрическите полета рибите могат да използват и магнитното поле за ориентация по време на миграции и за биолокация на жертвите си. Така например при щуката около главата и в близост до очите се създава променливо магнитно поле с честота 8-9 гН. Това е привилегия не само при рибите. Магнитно поле се създава и около главата на гръбначните животни, то е обусловено от електрическото действие на мозъка. В нашия случай хищникът – щуката, използва пулсациите на магнитното поле за откриване на обекти за ловуване. Със своето променящо се магнитно поле щуката открива електрически потенциал, който може да се възприема с помощта на електрорецептори. Този зъбат хищник действа точно по закона на Фарадей. Тя пресича магнитните линии на тялото на рибата, индуцирайки в нея електрически потенциал между опашката и главата. Така определя къде е разположена самата риба, както и в каква посока е разположена. Освен това главата на жертвата хищниците могат да определят по пулсиращото магнитно поле, тъй като при тях има магниторецептори. Обикновената блесна няма биметално покритие и не привлича рибите със слаб електрически ток. Видимо скоро ще се наложи да се промени технологията за изработване на блесни. Например в листото на блесните може да се поставят магнити, които да имитират променливо магнитно поле, създавано около главата на живите риби, и с това да привличат хищниците, дори и при недостатъчно осветена и мътна вода. 



Тагове:   поле,   Магнитни,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив