Най-удобният начин за приготовлението на гофретите е в специалните електрически уреди - т.нар. гофретници. Изпечените в тях гофрети имат ефектен вид. Аз ползвам уреда в който прогтвям и парти сандвичите получава се - големи, правоъгълни са, но са хрупкави.
* Затоплете гофретника предварително 1 0 минути.
С помощта на четчица намажете двете му половини с олио или чисто масло.
* Ако уредът има тефлоново покритие, това не е нужно.
* Течното тесто се разстила само във формите, а при гъстото се използва домакинска шпатула за заравняване на повърхността му.
* Изпичането става за 2-3 минути.
Гофретите са готови, когато от тях вече не се отделя пара.
* Готовите гофрети сложете върху решетка, за да изстинат.
После можете да ги поръсите с пудра захар или да ги поднесете с някаква плънка.
След изпичането гофретникът трябва да се почисти с мека хартия или кърпа, в никакъв случай да не се мие с вода. При необходимост може да се използва леко влажна кърпа
Обикновени гофрети
рецептата за най–обикновени гофрети е като се приготви плачинково тесто, но по-гъсто и се добави баклувер. Има сутрини когато правя палачинки и гофрети наведнъз за да има вкусна закуска за децата в 6.30 сутринта.
200г брашно
1 ч. л. бакпулвер
1 яйце
1/4 л прясно мляко
3 с.л. разтопено краве масло или маргарин
1/4 ч.л. сол
1-2 с.л. захар
Начин на приготвяне:
1. Пресятото брашно смесете с бакпулвера и солта, прибавете жълтъка на яйцето, млякото и захарта и накрая -разтопеното масло.
2. Разбийте всичко на еднородна смес и я оставете да постои така 50-60 минути.
3. Разбийте белтъка и като бъркате леко, го прибавете в тестото непосредствено преди печенето.
4. Поднесете гофретите, поръсени с пудра захар.
ОСНОВНА РЕЦЕПТА
80г бутер
100г захар
1п.ванилия
3 яйца
150мл пр.мляко
300г брашно
1/2п.бакпулвер
малко ром(по желание)
пудра захар за поръсване
ГОФРЕТИ СЪС СИРЕНЕ
200г бутер(или маргарин)
4 яйца
1/2ч.л.сол
200г брашно
1/2ч.л. бакпулвер
1/16л топла вода
2 с.л.(или малко повечко)настъргано сирене
червен пипер
ШВЕЙЦАРСКИ ГОФРЕТИ
250г бутер
100г захар
настъргана кора на 1 лимон
5 яйца
1ч.л.лимонен ликьор
500г брашно
2ч.л.бакпулвер
1/2л мляко
2 с.л. сметана
ХАЙДЕ ДА СЕ ПУКНЕМ ОТ СМЯХ :)))
Постели постелята си за двама - Стросе т...
2. Паниран кашкавал
3. Омлет с шунка и гъби
4. Бъркани яйца с пресен лук
5. Пилешка курбан чорба
6. Агнешка чорба със спанак
7. Постна доматена супа
8. Свински кебап „Паприка“
9. Пържоли с дробчета
10. Картофени гнезда
11. Таратор с моркови
12. Салата от печени чушки и лук
13. Яйца на очи по панагюрски
14. Селска рибена чорба
15. Чорба от зрял боб по странджански
16. Супа от прясно зеле
17. Манастирска яхния от сини сливи
18. Шкембе-чорба по шуменски
19. Праз с кисело зеле
20. Маслини с ориз по македонски
21. Скумрия с доматен сос
22. Гювеч с риба по манастирски
23. Охлюви с ориз по манастирски
24. Задушено пиле по тракийски
25. Пълнено петле по македонски
26. Патица с вино
27. Яхния с овнешко по македонски
28. Кебапчета по дупнишки
29. Телешко със зелен фасул
30. Свинско с кисело зеле в гювеч по шопски