Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2009 15:01 - Невиждано! Украинка рисува с пясък
Автор: ivantodorov83 Категория: Изкуство   
Прочетен: 1351 Коментари: 0 Гласове:
1



image  

Украинците са открили един нов номер, с който да продават стари идеи. Пясъчна анимация. Виртуозно го прави Ксения Симонова. Тя рисува върху пясък, пръснат върху стъкло, под което има играещи светлини.

На фона на музика, която започва със “Ставай, страна огромная”. Тук изпод пръстите й излизат пясъчни образи, с разорани от мъката на войната черти.

Следва украинска песен за любов, горяща сред летящи куршуми. Симонова е толкова добра, че със замах на ръката докарва пет лица в пясъка.

Ксения е на 24 г. и на 24 септември т.г. спечели тв състезанието “Украйна има талант”, което е местен вариант на световно шоу.

Целта му е да се открият артистични умения у хора, които може би сами не подозират на какво са способни. Пясъчната анимация е живо изкуство, при което артист създава движещи се образи, като рисува с пясък.

В случая Симонова “пръска” с пясъка картини, които разказват за мъчителната история на нейната родина през Втората световна война.

Резултатът. На финала на “Украйна има талант”, след изпълнението на Ксения, публиката избухва в сълзи и ридае неудържимо половин час. Като оставим настрана великата съветска сантименталност, става въпрос за

блестящо изпълнение на непозната артформа.

Изпълнението “Реквием” е творба за нападението на нацистите в Украйна. Започва с картина на двойка, хванати за ръце под звездно небе. Но тогава идват изтребителите и сцената на щастие е изтрита. Заместена е от плачещо женско лице, но след малко се появява бебе и жената отново се усмихва. Но войната надвисва пак и Симонова превраща пясъка в хаос.

Ксения описва Великата отечествана война, както са научени да я наричат народите на екс - СССР.

Украйна е може би най-пострадалата страна от Втората световна война, може би по-зле и от Германия. Загиват 11 млн. украинци от общо 42 млн. население. Ще рече, че всеки жив украинец има загинал роднина. Без да броим милионите, които Сталин е уморил от глад още преди войната. Това е контекстът, в който Ксения се цели и го напипва точно - спомените за войната.

“Уменията на Симонова трябва да засрамят продуцентите на “Америка има талант”, заради всички кичозни жонгльори и пеещи каубои, показвани в тяхното шоу”, писа британският в. “Гардиън”.

Видеото е качено в YouTube има над 3 милиона гледания. Jgoo24 е написал във форума “sand is her bitch”, жаргон за “пясъкът й е на нея това, което може”.

Deaddevil6 e още по-брутален в реакцията си - “Изпуснах се в гащите” или I just jizzed in my pants. Ксения спечели 130 000 долара награда.

С тези пари тя си купила скромен дом, а с останалата сума учредила благотворителна фондация, помагаща на нуждаещи се деца. Фондацията й се грижи за сираци и бременни жени, които са толкова бедни, че не могат да покрият разходите по раждането.

Оставяйки настрана матрицата YouTube, е повече от ясно, че Ксения Симонова е изпълнила целта

си като артист. Ако приемем, че намерението на изкуството е да осветли света по нов, непознат досега начин, да провокира реакции, по някакъв начин да промени съзнанието на зрителя, то работата на Ксения е огромен успех.

А това, че изкуството й може да се облече в дигитален формат и да се завърти по компютрите в света, е някакво чудо на модерните времена.

Чудо е, защото тя прави изкуство, “лишено от суета”. “Колко артисти могат да се смирят до такава степен, че да заживеят в мига на изкуството, да създават красота, която да убият в следващия миг, за да създадат нова”, пише Зоя Маринчева на блога си zoya2008.blogpost.com.

Комбинацията от най-примитивното средство за изразявяне пясъка, и най-модерното - онлайн видеото, направи Ксения Симонова точно толкова

известна, колкото е художникът поет Тарас Шевченко и боксьорите Кличко, все родени в Украйна.

Затова се иска талант и умения, които принципно ги няма по тв шоутата. Засега тя е показвала на живо уменията си само в Украйна и Русия.

Можем само да се надяваме, че всички БГ комплексари, които се правят на маймуни по телевизиите, докто жените им обясняват на зрителите как са изневерявали, най-после ще намерят сила да съсредоточат енергия в правене на нещо креативно.

Един факт, който вероятно ще ги ентусиазира. Ксения печели финала в конкуренция с травестит, който пее “Фантомът на операта” на Сара Брайтман. Другата й конкуренция била кючекчийка, танцуваща със свещи на корема.

 

Ксения Симонова: Бих дошла в България за светлинно представление

- Кога за първи път нарисува картина от пясък?

- Пробвах за първи път преди година. Отскоро рисувам с пясък. Завършила съм психология, но съм учила и графичен дизайн. “Украйна има талант” правеха кастинг в нашия град и мой приятел ме убеди да се явя. Тренирах две седмици преди пробите и неочаквано за мен ме взеха.

- Как се класира на финала на “Украйна има талант”?

- Влязох в състезанието, понеже имаше едно дете, което се нуждае от операция и исках да помогна. Не съм искала да разревавам нацията. Имам нормален живот със съпруга си. Живеем в Евпатория, на Кримския полуостров. Мъжът ми е моят режисьор, музикант и мениджър.

- Видеото ти в YouTube e гледано от повече от 3 млн. души.

- Не очаквах такава популярност. Мислех, че ще впечатлим, но резултатът надмина всичко... По-скоро се страхувах, че публиката няма да ме разбере. Не съм и подозирала, че ще “общувам” толкова сполучливо с пясъка. Не го направих за пари или слава.

- Би ли дошла в България за шоу?

- Идват много покани за участие в САЩ и Азия. Но имам един голям проблем. Не обичам да летя. Имам фобия от самолети. Ще дойда в България, да. Ако бъда поканена, с удоволствие ще направя представление с пясък и много светлини.



Тагове:   украинка,   невиждано,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Архив