Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2009 11:00 - Магьосникът от OS
Автор: ivantodorov83 Категория: Новини   
Прочетен: 833 Коментари: 0 Гласове:
0



image
Лари Пейдж от Google пред световна карта. Останаха ли територии, недостигнати от най-голямата интернет компания в света...?

Технологичният гигант Goоgle обяви, че разработва нова операционна система, базирана на уеб браузъра на компанията Chrome.

Проектът, наречен Google Chrome Operating System, бе анонсиран снощи в официалния блог на онлайн корпорацията. Новата операционна система ще се появи през втората половина на 2010 г. Първоначално с нея ще работят само нетбук устройства, но амбициите на Google са платформата да се развие и за по-мощни компютри. Chrome OS използва Linux ядро. По-късно през тази година сорс кодът на проекта ще бъде пуснат за публична употреба.

Операционната система на Google сама по-себе си не е изненада. Онлайн търсачката отдавна полага усилия да разработва продукти, които влизат в пряка конкуренция с тези на софтуерния гигант Microsoft. По-неочаквано е, че платформата не е базирана на мобилната операционна система на компанията - Android, а използва като основа браузъра на компанията. В последните месеци няколко компютърни производители обявиха, че ще представят нетбук модели, работещи с еволюирала версия на Android за ултрапреносими лаптопи. Според Сундар Пичай, вицепрезидент на Google, отговарящ за продуктовото управление, ще има припокриване на Android OS и Google Chrome OS, но разнообразието ще вдъхнови иновациите.

Какво предлага на потребителите Google с бъдещата операционна система? Според написаното в корпоративния им блог: скорост, простота, сигурност. Тези три стълба трябва да осигурят максимално бърз и лесен достъп онлайн. Операционната система Chrome всъщност ще е само основа, която потребителите да използват за интернет свързаност. Основните приложения, включително програми за обработка на данни, имейл клиент, софтуер за конферентни разговори ще са уеб базирани. На практика операционната система, както си я представят от Google, ще е само подстъп до богатото им портфолио от онлайн услуги. Подобно опростяване на десктоп базирания софтуер е улесняващ за хардуерните производители, в унисон с желанията на потребителите и не на последно място - ще е диаметрално противоположен на познатите досега операционни системи.

Моментът за поява на нови безплатни или евтини операционни системи е изключително подходящ. Причината е, че компютърните производители търсят алтернативи на по-сложните, но и много по-скъпи продукти на лидера в областта - Microsoft. Цената на Windows 7, новото поколение на най-популярната операционна система в света, вече стана причина за недоволство от страна на големите компютърни компании. Цената на нетбук устройствата просто е толкова ниска, че всяко оскъпяване по линия на софтуера, означава почти никаква чиста печалба за производителите.

По всичко личи, че съвсем скоро основното, без което операционните системи няма да могат да съществуват, ще бъдат не компютрите, а интернет.



Тагове:   google,   Windows,   Chrome,   Microsoft,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив