Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2009 18:00 - Древен град ще изплува от водите
Автор: ivantodorov83 Категория: Новини   
Прочетен: 908 Коментари: 0 Гласове:
-1



Истински тракийски град може да изплува от дъното на язовир “Копринка” до Казанлък. Става дума за столицата на одрисите Севтополис, която в момента е погребана под водата. Идеята е на арх. Жеко Тилев, който е изготвил проект за възстановяването на древния комплекс.
Проектът предвижда да се изгради кръгла язовирна стена около града, която да отдели водата от него. Така Севтополис ще се превърне в малък остров по средата на язовира, до който ще се стига с малки корабчета и лодки. Когато туристите се приближат до него, ще виждат само ограждащия пръстен, а градът ще остава скрит от погледа им. Щом стъпят на стената пред погледа им ще се открива впечатляваща гледка - ще могат да погледнат цялото селище от 20 метра височина. За да слязат в него ще трябва да вземат панорамен асансьор, който ще ги спусне до древните руини. Там те ще могат да се разходят по древните улици, да посетят двореца на одриския цар Севт Трети и да видят големия централен площад, на който се събират всички улици.

“Севтополис ще се превърне в едно от чудесата на света. Подобно нещо няма в друга държава. За това обектът може да стане световна атракция” разказва авторът на проекта арх. Тилев.

Ограждащият пръстен ще служи едновременно за да задържа напора на водата, като пристан на пристигащите кораби и лодки и ще бъде една оживена улица, на която ще има ресторанти, кафенета, магазини, пунктове за наемане на велосипеди и кънки. В самия пръстен ще има хотелски комплекс, конферентни зали, офиси и други помещения по поддръжката на туристическия обект. Илюминаторите му ще гледат едновременно и към древния град и към водата около него. Ще има и богато озеленени тераси, които ще превръщат ансамбъла в парк с висящи градини. Тук ще могат да се провеждат разнообразни обществени прояви и събития, като симпозиуми, изложби и д.р. През нощта пръстенът ще е осветен и ще се вижда от брега и околностите.

Според арх. Тилев проектът “Севтополис” може да се реализира за две години и ще отнеме само 45 мил. лева (за сравнение ремонта на столичния булевард Шипченски Проход струваше на общината 6 мил. лева). Средствата ще се набират чрез специално създаден комитет и чрез различни международни програми.

Според
CityBuild.bg, сканирането на дъното на язовир Копринка ще започне в близките дни за да бъдат очетрани границите на града. Сканирането ще се заснема от екип на Discovery Chanel, които подготвят филм за траките.


Тагове:   язовир,   стена,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив