Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2009 11:47 - Феноменалните възможности на човешкия мозък - букви
Автор: ivantodorov83 Категория: Технологии   
Прочетен: 27060 Коментари: 24 Гласове:
1

Последна промяна: 15.07.2009 11:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"Зантее ли, че кгоато чтеете нисапаното, вжано е пръвтаа и поледсанта бквуа от дмаута да бдаът на мсятото си. Мжетое да рзбъракате мстеата на оастнаилте бвуки и все пак нпиасатноо ще прдъолажва да се чтее с лкоета. Твоа ивда да пкаоже, че вскичтоо твоа вемре, котео сте попрлеили в уилчище е нпразано, доасттънчо е блио да ви начуат да слгатае на мстяото им бутквие от наалчото и каря на вяска дмуа кяото пиеште. Приичнтаа е в нчиана по котйо виашят мъозк оработбва ирнфоцмаията. Ткаа уяспвате да преочттее нааписното джае кгаото нтио енда дмуа не е изиспана пвраинло."

Някои от вас вече са го виждали този текст в мрежата. Оказва че само 55 души от 100 могат да прочетат текста написан по този начин. Ако и вие успявате значи мозъка ви е 50% по-бърз от онези, които не могат. Това което реших да направя е да напиша един малък скрипт с които вие сами да си поиграете като въвеждате различни текстове и получавате разбъркани букви. Докато си играх с тази програмка забелях, че се затруднявам на думи, които не съм срещал до сега или на имена на не толкова известни за мене градове и села. Също така ефекта намалява и с умората както и в момента, когато пиша това, но тогава даже ми е трудно да чета и нормално написан текст. Опитвам се да стимулирам този феномен с алкохол, но за сега още не съм получил убедителни резултати тъй като много хора ми казват, че когато съм пил няма значение дали разбирам "разбъркан текст", защото така или иначе тогава и на мене не ми се разбира какво говоря.


Тагове:   феномен,   текст,   мозък,


Гласувай:
1



1. baletlnetpepas - Абе човеко
15.07.2009 11:54
как може да пишеш с толкова грешки.
цитирай
2. ivantodorov83 - Първо го прочети тогава коментирай
15.07.2009 11:55
нали за грешките става въпрос точно, ама и ти коментираш неподготвен
цитирай
3. анонимен - sofia
15.07.2009 12:14
Ne znam kolko e viarno i e dosta duhovito. Estestveno, 4e se 4ete.
цитирай
4. julia13 - интересно.....
15.07.2009 12:17
и аз бих попитала до колко е вярно, научно доказано или ти тепърва го апробираш сред нас! Брой ме към прочелите го без никакъв проблем!
Весел и свеж юлски ден!
цитирай
5. ivantodorov83 - Има някои изобщо не могат да го прочетат
15.07.2009 12:26
аз например след като го прочетх разбрах че са разбъркани буквите.
цитирай
6. mikaela19 - Толкова лесно се чете, че незнам ...
15.07.2009 12:32
Толкова лесно се чете,че незнам дали някой ще се затрудни:)
цитирай
7. hristam - "Опитвам се да стимулирам ...
15.07.2009 12:52
"Опитвам се да стимулирам този феномен с алкохол, но за сега още не съм получил убедителни резултати тъй като много хора ми казват, че когато съм пил няма значение дали разбирам "разбъркан текст", защото така или иначе тогава и на мене не ми се разбира какво говоря." - овта ми рахсеа. Анмирам, еч е бавзано, овсен, че е онгмо ярвон.
Уф...това вече и аз трудно си го разчитам...а мислех, че мозъка ми е с повече от 50% по- бърз поне от този на мъжа ми :)))))))))
цитирай
8. monella - Прав си за безпроблемното четене
15.07.2009 13:13
Стига първата и последната буква да си на мястото..От малка така чета думите-по първа и последна сричка, но често вместо една дума прочитах друга ;)
цитирай
9. анонимен - И мен
15.07.2009 13:21
ме брой към 55% . Още първият път като го видях в нета го прочетох без проблем. Явно мозъка ми работи добре , нищо че съм блондика под прикритието на червенокоса вещица :)
цитирай
10. slovoto - Език свещен
15.07.2009 13:25
Много си неграмотен, бе, човек! Вместо да пишеш скриптове за объркване, да беше първо си пооправил знанията по български език.
цитирай
11. анонимен - Bobi
15.07.2009 13:29
4ete se lesno , sumnqva me nqkoi da se zatrudni.
цитирай
12. анонимен - baletlnetpepas
15.07.2009 13:43
e tlnet и още няколко други глупака, които в последно време умряха съвсем.
Олигофрени, подиграващи се на всеки и на всичко.
Вече обаче никой не им обръща внимание на безмозъчните тъпотии.
Да го духат.
цитирай
13. baletlnetpepas - ама как
15.07.2009 13:44
да прочета останалото след като има толкова много грешки в началото!?
цитирай
14. анонимен - Твърденията в разбъркания текст не отговарят на истината
15.07.2009 14:03
Вече няколко пъти срещам този текст в мрежата и намирам експеримента за изключително интересен. В същото време обаче твъреднията в текста, че времето, прекарано в училище в усвояване на умения за четене е загубено време не отговарят на истината. И твоят опит със скрипта и това което споделяш потвърждават моята теза. Способността да се прочете текста разбъркан по този начин зависи от обема на усвоения речников запас. Когато думите са познати, усвоени са в правилния си правопис и се употребяват често в ежедневието, то мозъкът, на базата на усвоените в училище умения за свъзване на букви в срички и думи "автоматично" подрежда думата - процес, в който не влагаме мисловна дейност. Същото се получава, когато четем текст, който сами сме написали и често пропускаме елементарни правописни грешки, защото възприемаме думите така, както сме искали да ги напишем, а не както са написани. Твоята констатация, че се затрудняваш да прочетеш непознати или малко познати думи потвърждава това - мозъкът не разпознава думата като "част" от съществуващия ежедневен речников запас и затова се затруднява автоматично да я подреди в правилната конфигурация. Не мисля, че прокламирането на "неучене" е начина, да направим децата си по-грамотни. Даже напротив - този текст трябва да е потвърждение за това, че колкото повече и разнообразна литература се чете от човек в ежедневието, толкова по-лесно мозъкът му ще се справя с разпознаването и обработването на непознати текстове. Предложение - пусни в скрипта и разбъркай научен текст, съставен от основно тежка и специализирана терминология, непознат за теб и широката публика. Ако след това от 100 човека успеят да го прочетат повече от 2-5 души, които не са специалисти в съответната област, то аз съм готова да ти съдействам в експериментирането за да намерим друго, по-достоверно от моето обяснение на този феномен.
цитирай
15. анонимен - Радвесели ме
15.07.2009 14:09
Хахаха,наистина се развеселих.Но този текс е наистина лесен и се чете безпроблеменно.Но ако ви покажа тетрадки на племенниците ми- съчувствам на учителите им.А и дали да им съчувствам-та те доведоха децата до днешната,ширеща се неграмотност.Горе поне са размемени само буквите,но по тежко е,когато се разменят словореди и не можеш да разбереш смисъла.Като четем в нета какви невероятни "бисери" пишат някои на кандидатстудентски изпити-дори при правилно списване на думите?Тогава кошмарът е още по-голям....
цитирай
16. анонимен - ):):
15.07.2009 17:10
Kръстосах погледа с този текст .):):):Обаче перфектно си се разбира.
цитирай
17. анонимен - maikata mu e da go napi6e6, 4eteneto ...
15.07.2009 18:33
maikata mu e da go napi6e6 ,4eteneto e elementarno i naistina e lesno usvoim tekst .Ina4e e zabavno...
цитирай
18. анонимен - ооо това го гледах преди години, ама на английски ;)
16.07.2009 15:24
I cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg: the phaonmneel pweor of the hmuan mnid. Aoccdrnig to a rseearch taem at Cmabrigde Uinervtisy, it deosn't mttaer in waht oredr the ltteers in a wrod are, the olny iprmoatnt tihng is taht the frist and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it wouthit a porbelm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Such a cdonition is arppoiatrely cllaed Typoglycemia :)- Mbaye taht's why FCUK T-srihts are so cmoomn? Amzanig huh? Yaeh and you awlyas thguoht slpeling was ipmorantt.
цитирай
19. tomich - Съмнявам се в прцентите :))
16.07.2009 20:38
Ето ви един "криптиран" текст, буквите в думите на който са разместени не случайно, а изцяло с помощта на мозъка. От пръв поглед едва ли някой може бързо да го разчете:
"Инъст им атко ламък вадашаез сеточ анристън ативнаш пъвисро. Имръвв с огне раегон оп тъкапета ропайк щямолоро енловпи оточеп и ум зарвазкам акк соквич локоо асн ес виджи..."
Лекотата, с която думите може да се разпознаят в подобни текстове, зависи не толкова от скоростта на "чаткане" на мозъка, колкото от степента на разбърканост на буквите и способността на мозъка логически да свързва смисъла на думите. Естествено, богатството на речниковия запас също играе голяма рола. Текстът рязко контрастира с текста на автора на поста по лекота и бързина на разчитане на думите. Авторът е така разбъркал буквите, че първите срички или букви подсказват вече смисъла на думите. Затова неговият текст бързо и лесно се разчита.

"Някои от вас вече са го виждали този текст в мрежата. Оказва че само 55 души от 100 могат да прочетат текста написан по този начин. Ако и вие успявате значи мозъка ви е 50% по-бърз от онези, които не могат. "

Това е абсолютно субективна оценка, тъй като бързината на разчитане, както казах, зависи най вече от начина на разбъркване на буквите.
цитирай
20. ivantodorov83 - Виж сега мой човек...
16.07.2009 22:10
... твоя разбъркан текст не отговаря на основното изискване, а то е първата и последната буква в думата да са си на мястото. Мозъка разпознава първо тях.
цитирай
21. tomich - Виж сега, мой човек...:-)
17.07.2009 18:26
ivantodorov83 написа:
... твоя разбъркан текст не отговаря на основното изискване, а то е първата и последната буква в думата да са си на мястото. Мозъка разпознава първо тях.


Не бих те репликирал, ако твоят отговор беше малко по-смислен. Не схващаш ли, че поставяйки това изискване за първата и последната буква на думата, ти НЕ доказваш "феномалната" способност на мозъка, което е целта, доколкото разбирам, на постинга. Така е, защото тя ще зависи и ще се променя от дължината на думата, т.е. ще получаваш нестабилни, случайно променящи се резултати, изразени в %-ти. Феноменалната способност на мозъка съвсем не се изразява в разпознаването на първата и последната буква, а в уникалната му способност логически да свързва отделните думи по техния смисъл. Точно тази способност не притежава и най-добрата машина за превод на чужд текст!

цитирай
22. анонимен - za...bavni
19.07.2009 23:01
Прочетох 2/3 от текста и тогава "схванах",че нещо не е ред.Шегаджия.
цитирай
23. анонимен - нищо чудно
19.07.2009 23:43
то и затова нема коментари повече щото не можеш да схванешцелия текст на постинга.
Лошо момче
цитирай
24. анонимен - phreak
20.02.2011 12:43
hristam написа:
"Опитвам се да стимулирам този феномен с алкохол, но за сега още не съм получил убедителни резултати тъй като много хора ми казват, че когато съм пил няма значение дали разбирам "разбъркан текст", защото така или иначе тогава и на мене не ми се разбира какво говоря." - овта ми рахсеа. Анмирам, еч е бавзано, овсен, че е онгмо ярвон.
Уф...това вече и аз трудно си го разчитам...а мислех, че мозъка ми е с повече от 50% по- бърз поне от този на мъжа ми :)))))))))


първата и последната буква трябва да са си на мястото! иначе и на теб ще ти е трудно, да:)
цитирай
Търсене

Архив