Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2009 22:11 - Германски шестокласник откри грешка в изчисленията на НАСА
Автор: ivantodorov83 Категория: Технологии   
Прочетен: 1009 Коментари: 0 Гласове:
1



Германски шестокласник забеляза грешка в изчисленията на Американската космическа агенция и доказа, че шансовете астероидът Апофис да се сблъска се със Земята са 100 пъти по-големи от прогнозата посочена от НАСА, съобщава АФП.

Според изчисленията на германския ученик Нико Маркард, шансът Апофис да се разбие в Земята трябва да се коригира от 1 към 45,000 на 1 към 450. Тринадесет годишният германски младеж е взел под внимание фактор пропуснат от екипа на NASA при определяне на вероятността за сблъсъка.

В своите изчисления Маркард е взел под внимание шансът Апофис да се сблъска с един или повече сателити на геостационарна орбита обикалящи планетата ни на почти 36,000км.

Дуейн Браун, говорител на НАСА заяви, че космическата агенция смята изчисленията си за коректни, защото "астероидът ще премине далеч от основния пояс от геостационарни сателити и шансовете за сблъсък със сателит са нищожни".


На 13-ти Април 2029г. астероидът ще премине на разстояние 32,500км. от Земята.

 

 

Прогнозата на НАСА за възможността Апофис да се сблъска със Земята остава 1 към 45,000.

 

 

Изявлението на американската агенция е направено, след като германският вестник  Potsdamer Neuerster Nachrichten публикува изчисленията на Нико Маркард миналата седмица и съобщи, че НАСА е информирала Европейската космическа агенция за възникналия проблем.

Възможността за сблъсък със сателит увеличава шансовете съставеният от иридий и желязо астероид да падне в Атлантическия океан. Ако тежащият 200 милиарда тона астероид удари Земята, той ще предизвика повсеместно цунами и ще затъмни небето с прах за години.

Изчисленията на Маркард са базирани на предположението, че през 2029г. астероидът ще бъде отклонен от сателит.



Тагове:   астероид,   НАСА,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Архив