Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2009 08:00 - Псевдоалергията и алергията не си приличат по същност
Автор: ivantodorov83 Категория: Технологии   
Прочетен: 908 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Ако ви се случи след употреба на нов крем, върху лицето ви се появи обрив, не бързайте да се причислявате към хората, които страдат от алергия. Това може да е псевдоалергична реакция.

Псевдоалергията и алергията си приличат по външните си прояви, но не и по своята същност. В алергичните реакции участва имунитетът и лечението е доста сложно. С псевдоалергята нещата са доста по-лесни.

В 99% от случаите на поява на сърбеж или обрив човек не търси лекар. Припомняме си какво см яли за вечеря, купуваме си от аптеката някакъв крем или таблетки срещу алергия и очакваме ефекта. В много случаи кожата наистина се прочиства, но понякога скоро всичко се повтаря. И тогава се налага да потърсим консултация с дерматолог.

Все още обаче е далеч поставянето на окончателната диагноза. Често се налагат консултации и с ендокринолог, гастроентеролог, гинеколог и т.н., като всеки лекар търси своята причина. А този път може значително да се съкрати, ако вторият специалист, към когото се обърнете, е алерголог.

Кръвно изследване на общия имуноглобулин Е може да се окаже достатъчно - ако той е повишен, алергията е истинска. Но ако не е така, най-вероятно става дума за псевдоалергия.

Такъв вид алергия не може да се определи с помощта на обикновените кожни проби (драскотини, върху които се капват алергени) – реакцията се развива бавно и вие трябва да седите с драскотините не по-малко от едно денонощие.

Затова алерголозите често използват специален експресен тест. Веществата, които най-често предизвикват контактен дерматит са ланолин, тиомерсал, никел, хром, полимери, пластмаса, каучук.

Откриването на причинителя е и добра новина – ако избягвате козметика, в която той се съдържа, реакцията ще изчезне. Но докато това стане, лекарят подбира смекчаващи неутрални мехлеми, антихистаминови и противовъзпалителни лекарства, а при по-обширно поражение и крем с хормони. Всички те се приемат по определена схема и ограничено време.

Макар и не толкова надеждна вие можете и сами да си направите проба - ако имате съмнения за някакъв крем, нанесете малко от него върху кожата в областта под раменете и поставете пластир. След две денонощия свалете лепенката и изчакайте 30 минути. Ако на мястото има обрив или зачервяване, по-добре не използвайте повече това средство.

Понякога обривът може да е резултат и от приемането на медикаменти. Ако е незначителен, а препаратите са важни (по-добре е да се посъветвате с алерголог) завършете започнатия курс на лечение, а след това заедно с лекаря потърсете безопасни заместители.

Няма единна проверка за наличието на алергия към лекарствата. За да се определи чувствителността например към някои видове антибиотици, сулфаниламиди и аспирина, често се правят изследвания с кръв от вената. Има и друг по-рядко използван тест: при прегледа устата на пациента се изплаква със специален лекарствен разтвор и се събира слюнка за проба. Но по този начин може да се провери само един препарат дневно.

Повечето лекарства (аналгетици, антибиотици и т.н.) по-често водят до развитието на псевдоалергия, а не на алергия!

Лятото е сезон фотодерматозите. От повишена чувствителност към ултравиолетовите лъчи страда 1 на всеки 100 души. Облекчението настъпва, когато няколко дни не се излиза на слънце.

Причина за тази непоносимост са веществата – фотосенсибилизатори, които встъпват в реакция с ултравиолетовите лъчи и поразяват кожата. Такива вещества се съдържат в много лекарства (фенол, салицилова киселина, някои антибиотици, орални контрацептиви). Те трябва да бъдат избягвани, защото реакцията не може да се предскаже, но може да се избегне.

Най-често за алергията обвиняваме храната. Продуктите с консерванти и стабилизатори (колбаси, консерви, ферментирали сирена, шоколад) също могат да предизвикат псевдоалергични обриви. За разлика от истинската алергия, при псевдоалергията всичко зависи от количеството на изяденото. Истинският астматик например само при мириса на скариди може да получи пристъп на задушаване. При При псевдоалергията такава реакция ще се наблюдава само след изяждането на цяла чиния.

Специални диети при псевдоалергия не са необходими. Достатъчно е човек да се храни разумно и да употребява в минимални количество продуктите, провокиращи реакцията.
Ако все пак псевдоалергията е налице, не си предписвайте самостоятелно никакви лекарства. Първоначално те може бързо да възстановят кожата, а след известно време отново да се нуждаете от тях, но в по-големи количества.

На много хора, след употребата на вино, скариди или силни подправки, бузите силно се зачервяват.

Розацеята (състояние, свързано с повишената възприемчивост на кожните капиляри) е друга разновидност на псевдоалергията. Като правило тя само симптом, който се развива при ендокринни нарушения, болести на червата, хормонален дисбаланс.

Ако е съпроводена с обрив, вероятно става дума за активизиране на кърлежът демодекс, който живее в мастните жлези практически при всички хора, но при лошо състояние на кожата започва активно да се размножава. Такъв обрив се лекува с правилни грижи за кожата и в някои случаи – с антибиотици.



Тагове:   вино,   алергия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив