Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2009 16:30 - "Разтопеният" Марс е бил негостоприемен за живот
Автор: ivantodorov83 Категория: Технологии   
Прочетен: 1541 Коментари: 2 Гласове:
0



Повърхността на Марс е била разтопена повече от 100 милиона години след образуването на планетата и това е попречило на ранния живот там, съобщи Ей Би Си.

image

Австралийски учени анализираха марсиански метеорити, съхранявани в космическия център "Джонсън" в САЩ.

Техните резултати отхвърлят възприетата досега теория, че повърхността на Марс се е охладила за няколко хиляди години. Според екипа от университета Маккуори планетата е била като огнена топка заради свръхзагрятата атмосфера.

Тя е поддържала температурата на повърхността над 1000 градуса Целзий повече от 100 милиона години. Високата температура на практика е стерилизирала планетата и я е направила негодна за живот.

Учените са анализирали радиоактивни изотопи на редки елементи в древен метеорит, намерен в Египет.

Метеоритите, стигнали до Земята в началото на 20-и век се смятат за марсиански, защото уловените в тях мехурчета газ съответстват на атмосферните проби, взети от мисията "Викинг" в края на 70-те години на 20-и век.




Гласувай:
0



1. анонимен - ми да /raders/
26.07.2009 16:46
Но това си е нормално. Всички протопланети, включително и земята отначало са били свъхзагряти и са изстивали постепенно впоследствие. Но това е било преди повече от 4 и половина милиарда години, така че тези сто милиона са нищо. Животът на земята се е развил много по-късно почти след два и половина милиарда години, защото преди това просто са липсвали условия; дори и вода в началото не е имало. А що се отнася до температурата, дори и сега Венера е загрята над 500 градуса, защото съществува парников ефект, предизвикан от атмосфера от киселинни облаци. Но това са вече други неща.
цитирай
2. ivantodorov83 - Малко бъркаш ми се струва...
26.07.2009 17:15
...последните изследвания сочат че живот на земята е имало и още през първите 300 милиона години от съществуването и.
цитирай
Търсене

Архив