Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2009 20:30 - Вещества от Великденските острови забавят стареенето
Автор: ivantodorov83 Категория: Технологии   
Прочетен: 740 Коментари: 0 Гласове:
0



В почвата на Великденските острови учени са открили биохимични вещества, които забавят стареенето и удължават живота. Те действат на мишки и могат да доведат до създаването на хапче, отлагащо старостта, съобщиха в. "Индипендънт" и Би Би Си, като се позовават на публикация в сп. "Нейчър".

image

Лекарството рапамицин, обикновено използвано срещу отхвърляне на трансплантирани органи, в изследвания на американски учени е удължило очаквания живот на мишки между 28% и 38%. След това откритие геронтолозите за пръв път се замислят сериозно за създаването на еликсир на младостта. Той ще позволи на хората да живеят по-дълго без болестите на старостта.

Рапамицин е бактериален продукт, открит през 70-те години на 20 в. в почвена проба от най-отдалечените и най-слабо посещавани полинезийски острови в Южния пасифик. Те са прочути със загадъчните си монументални каменни статуи на човешки лица, издигнати от островитяните преди стотици години. Веществото е наречено рапамицин на името на островната култура Рапа Нуи.

Екип от 14 изследователи от три научни института в Тексас, Мичиган и Мейн под ръководството на Дейвид Харисън от лабораторията "Джексън" в Бар харбър, Мейн, всеки ден хранили с капсули рапамицин мишки на 600 дни. Възрастта на гризачите отговаря на 60 години у хората.

Лечението с рапамицин значително удължило средната и максималната продължителност на живота на мишките. Досега животът на гризачи можеше да се удължи единствено чрез строго ограничаване на храната им. Следователно за пръв път животът на бозайници се удължава по фармакологичен път. Това открива възможности за удължаване и на човешкия живот.

В коментара си към статията в "Нейчър" двама от водещите геронтолози в света Мат Кебърлайн и Брайън К. Кенеди от Университета на Вашингтон в Сиатъл предупреждават хората да не се втурнат да пият рапамицин, за да удължат живота си, защото лекарството потиска имунитета.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив