Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2009 19:30 - Забравете за глобалното затопляне, идва застудяване
Автор: ivantodorov83 Категория: Технологии   
Прочетен: 715 Коментари: 0 Гласове:
0



Промените в климата, които се наблюдават сега на нашата планета, не са глобално затопляне, а преходен период към глобално застудяване. Това каза в интервю за ИТАР-ТАСС академик Николай Добрецов, научен ръководител на Института по геология и минералогия към Сибирското отделение на Руската академия на науките (РАН).

image

Хипотезата на учения се гради върху изследвания на последователностите и закономерностите на климатичните промени от праисторически времена до днес.

Сега се наблюдава продължение на тенденциите на палеоклимата, твърди ученият. "Увеличението на броя на тайфуните през последните години, сушата, наводненията и другите прояви на неустойчивост на климатичната система са признак за наближаващ период на застудяване", казва академик Николай Добрецов.

"Затоплянето, което сега наблюдаваме, е пикът преди застудяването, в древността често се е случвало същото", уверява руският учен.

Според академик Добрецов, "ако имаше глобално устойчиво затопляне, то щеше да е навсякъде, а в Антарктида например има застудяване".

Според руския учен сегашният преходен период на климатична неустойчивост ще продължи "най-малко през ХХI век, а може би и по-дълго".

Добрецов отбелязва, че засега няма обяснение на причините за поредната глобална промяна на климата.

"Променя се цялата система на океанска и атмосферна циркулация, а също интензивността на вулканите", констатира ученият.

Според него при тези изменения дейността на човека играе второстепенна роля. "Човешката дейност се отразява, но преди всичко на скоростта на промените. Без човека би станало същото, но по-бавно", е на мнение академик Добрецов.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив