Промените в климата, които се наблюдават сега на нашата планета, не са глобално затопляне, а преходен период към глобално застудяване. Това каза в интервю за ИТАР-ТАСС академик Николай Добрецов, научен ръководител на Института по геология и минералогия към Сибирското отделение на Руската академия на науките (РАН).
Хипотезата на учения се гради върху изследвания на последователностите и закономерностите на климатичните промени от праисторически времена до днес.
Сега се наблюдава продължение на тенденциите на палеоклимата, твърди ученият. "Увеличението на броя на тайфуните през последните години, сушата, наводненията и другите прояви на неустойчивост на климатичната система са признак за наближаващ период на застудяване", казва академик Николай Добрецов.
"Затоплянето, което сега наблюдаваме, е пикът преди застудяването, в древността често се е случвало същото", уверява руският учен.
Според академик Добрецов, "ако имаше глобално устойчиво затопляне, то щеше да е навсякъде, а в Антарктида например има застудяване".
Според руския учен сегашният преходен период на климатична неустойчивост ще продължи "най-малко през ХХI век, а може би и по-дълго".
Добрецов отбелязва, че засега няма обяснение на причините за поредната глобална промяна на климата.
"Променя се цялата система на океанска и атмосферна циркулация, а също интензивността на вулканите", констатира ученият.
Според него при тези изменения дейността на човека играе второстепенна роля. "Човешката дейност се отразява, но преди всичко на скоростта на промените. Без човека би станало същото, но по-бавно", е на мнение академик Добрецов.
2. Паниран кашкавал
3. Омлет с шунка и гъби
4. Бъркани яйца с пресен лук
5. Пилешка курбан чорба
6. Агнешка чорба със спанак
7. Постна доматена супа
8. Свински кебап „Паприка“
9. Пържоли с дробчета
10. Картофени гнезда
11. Таратор с моркови
12. Салата от печени чушки и лук
13. Яйца на очи по панагюрски
14. Селска рибена чорба
15. Чорба от зрял боб по странджански
16. Супа от прясно зеле
17. Манастирска яхния от сини сливи
18. Шкембе-чорба по шуменски
19. Праз с кисело зеле
20. Маслини с ориз по македонски
21. Скумрия с доматен сос
22. Гювеч с риба по манастирски
23. Охлюви с ориз по манастирски
24. Задушено пиле по тракийски
25. Пълнено петле по македонски
26. Патица с вино
27. Яхния с овнешко по македонски
28. Кебапчета по дупнишки
29. Телешко със зелен фасул
30. Свинско с кисело зеле в гювеч по шопски