Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2009 12:12 - Кражба на компютърни данни през електрическата мрежа
Автор: ivantodorov83 Категория: Технологии   
Прочетен: 1507 Коментари: 1 Гласове:
0



Данните, въвеждани от клавиатурата в компютъра, могат да бъдат похитени чрез електрическата инсталация. Това доказаха специалисти в областта на информационната защита, за работата на които съобщава BBC News.

image



Новост не е каналът за изтичане на данни, в случая електрическата мрежа, а обектът на атаката – клавиатурата, съобщи Technews.bg.

Анализирайки сигналите, постъпващи в електрическата мрежа от включения в нея компютър, специалистите на Inverse Path са успели да разпознаят въвежданите чрез клавиатурата символи и тяхната последователност.

За целите на експеримента експертите са използвали свързващ PS2 кабел между клавиатурата и компютъра.

Шестте проводника вътре в кабела обикновено са разположени близко един до друг и лошо екранирани. Това означава, че информацията, която се предава по тези проводници при натискане на клавиш от клавиатурата, попада и в заземяващия проводник на същия кабел.

През заземяващия проводник и контакта информацията попада в електрическата мрежа.

Специалистите доказват, че характеристиките на кабела по стандарт PS/2 позволяват безпроблемно да се разпознае въвежданата от клавиатурата информация, като се следи колебанието на напрежението. Данните са били събирани с помощта на цифров осцилограф.

Експертите от Inverse Path са разиграли успешна хакерска атака на 15 метра разстояние от компютъра. При усъвършенстване на технологията е възможно данните да бъдат похитявани и от значително по-голяма дистанция.

Целта ни е да покажем, че информация може да изтича по най-неочаквани начини, коментират Андреа Барисани и Даниел Бианко от Inverse Path.




Тагове:   данни,   мрежа,


Гласувай:
0



1. анонимен - Гадно!!!
27.07.2009 12:17
При това едва ли са използвани зашеметяващи технологии,за хакването...
Страхотен пост,поздрави!!!
цитирай
Търсене

Архив