Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2009 18:30 - Хората са като делфините и прилепите - разполагат с ехолокация
Автор: ivantodorov83 Категория: Технологии   
Прочетен: 1204 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Учени от университета Алкала де Хенарес в Испания са установили, че хората могат да използват ехолокация - системата от акустични сигнали, чрез която се ориентират делфините и прилепите, съобщава "Попюлар сайънс".
image
"При някои обстоятелства хората могат да си съперничат с тези животни в използването на това умение", казва Хуан Антонио Мартинес, ръководител на изследването.
image В първото по рода си изследване специалистите са анализирали физическите свойства на различни звукове и са предложили най-ефективните от тях за използване. Според тях почти идеалният звук за ехолокация е цъкането с език върху небцето точно зад зъбите и бързото му изтегляне назад. Този звук наподобява много на издаваните от делфините, но на различна скала.

Делфините имат специално адаптирани органи и могат да възпроизвеждат подобен звук 200 пъти в секунда, докато човекът може само три или четири пъти за същото време.

Екипът на Мартинес ще помага на незрящи и лишени от слух хора да овладеят този процес, тъй като ехото не се възприема само чрез ухото, но и чрез вибрациите в езика и костите. Изучаването на механизмите, използвани при ехолокация, ще помогне и за създаването на усъвършенствани медицински скенери


Тагове:   ехолокация,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

Архив