Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2009 16:13 - Учени откриха в метеорит молекула, която участва в зараждането на живота
Автор: ivantodorov83 Категория: Технологии   
Прочетен: 710 Коментари: 0 Гласове:
0



Учени откриха рекордни количества мравчена киселина, която участва в зараждането на живота, в метеорит, паднал в канадско езеро през 2000 г.

image


Ниските температури в езерото Тагиш са предотвратили разнасянето на летливия химикал.

Анализите разкриха четири пъти повече мравчена киселина, отколкото е измервана в други метеорити. Учените от университета на Алберта са убедени, че мравчената киселина в метеорита е извънземна. Той не е докосван от човешки ръце и така е предотвратено замърсяването с органични съединения.

От езерото Тагиш са събрани фрагменти от метеорита с общо тегло 850 грама. През 2006 г. те са купени от консорциум, в който участва Кралския музей в Онтарио. Неотдавна те са изследвани химически.

"Интересно е, че виждаме такова различие между метеоритите, и че те имат различен състав на определено съединение - каза Марк Сефтън от лондонския Импириъл колидж. - Това известно време беше пренебрегвано, защото се съсредоточихме върху метеорита Мърчисън. Сега имаме друга мостра и можем да анализираме различна част от астероидния пояс и следователно различна част от Слънчевата система."

Различните изотопи водород в мравчената киселина показват, че най-вероятно тя се е образувала в студени космически райони преди появата на Слънчевата система. На Земята мравчената киселина е характерна за жилото на насекоми, например мравки.

Според професор Сефтън тя вероятно е била важна съставка "в кухнята" на планетата ни преди появата на живота. Химикалът е известен като редукционен агент, действащ като магнит за кислородните атоми при химични реакции. Той улеснява преобразуването на някои аминокиселини в други. Възможно е мравчената киселина да е участвала в трансформирането на примитивна РНК в ДНК.

Само една от четирите нуклеотидни бази, които образуват РНК и ДНК, е различна. Урацилът е характерен за РНК, но в ДНК мястото му заема тиминът. Екипът на проф.

Сефтън откри урацил в метеорита Мърчисън, но не и значимо количество тимин. Мравчената киселина обаче улеснява реакция, при която урацилът се преобразува в тимин.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив