Учени откриха рекордни количества мравчена киселина, която участва в зараждането на живота, в метеорит, паднал в канадско езеро през 2000 г.
Ниските температури в езерото Тагиш са предотвратили разнасянето на летливия химикал.
Анализите разкриха четири пъти повече мравчена киселина, отколкото е измервана в други метеорити. Учените от университета на Алберта са убедени, че мравчената киселина в метеорита е извънземна. Той не е докосван от човешки ръце и така е предотвратено замърсяването с органични съединения.
От езерото Тагиш са събрани фрагменти от метеорита с общо тегло 850 грама. През 2006 г. те са купени от консорциум, в който участва Кралския музей в Онтарио. Неотдавна те са изследвани химически.
"Интересно е, че виждаме такова различие между метеоритите, и че те имат различен състав на определено съединение - каза Марк Сефтън от лондонския Импириъл колидж. - Това известно време беше пренебрегвано, защото се съсредоточихме върху метеорита Мърчисън. Сега имаме друга мостра и можем да анализираме различна част от астероидния пояс и следователно различна част от Слънчевата система."
Различните изотопи водород в мравчената киселина показват, че най-вероятно тя се е образувала в студени космически райони преди появата на Слънчевата система. На Земята мравчената киселина е характерна за жилото на насекоми, например мравки.
Според професор Сефтън тя вероятно е била важна съставка "в кухнята" на планетата ни преди появата на живота. Химикалът е известен като редукционен агент, действащ като магнит за кислородните атоми при химични реакции. Той улеснява преобразуването на някои аминокиселини в други. Възможно е мравчената киселина да е участвала в трансформирането на примитивна РНК в ДНК.
Само една от четирите нуклеотидни бази, които образуват РНК и ДНК, е различна. Урацилът е характерен за РНК, но в ДНК мястото му заема тиминът. Екипът на проф.
Сефтън откри урацил в метеорита Мърчисън, но не и значимо количество тимин. Мравчената киселина обаче улеснява реакция, при която урацилът се преобразува в тимин.
2. Паниран кашкавал
3. Омлет с шунка и гъби
4. Бъркани яйца с пресен лук
5. Пилешка курбан чорба
6. Агнешка чорба със спанак
7. Постна доматена супа
8. Свински кебап „Паприка“
9. Пържоли с дробчета
10. Картофени гнезда
11. Таратор с моркови
12. Салата от печени чушки и лук
13. Яйца на очи по панагюрски
14. Селска рибена чорба
15. Чорба от зрял боб по странджански
16. Супа от прясно зеле
17. Манастирска яхния от сини сливи
18. Шкембе-чорба по шуменски
19. Праз с кисело зеле
20. Маслини с ориз по македонски
21. Скумрия с доматен сос
22. Гювеч с риба по манастирски
23. Охлюви с ориз по манастирски
24. Задушено пиле по тракийски
25. Пълнено петле по македонски
26. Патица с вино
27. Яхния с овнешко по македонски
28. Кебапчета по дупнишки
29. Телешко със зелен фасул
30. Свинско с кисело зеле в гювеч по шопски