Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2009 12:46 - Операционни системи: Няколко екстрички в Windows
Автор: ivantodorov83 Категория: Технологии   
Прочетен: 1703 Коментари: 2 Гласове:
0



Ето няколко полезни нещица за по-удобна и лесна работа в Windows:

1. Бързо добавяне на представката “www” и наставката “com” при въвеждане адрес на някоя страница в браузъра:
Например, искате да влезете в
www.google.com. Отивате до адресното поле, пишете google и натискате Control+Enter. Windows автоматично ще допише “www” и “com” към “google”. Това работи не само в Internet Explorer, а във всички браузъри.

2. Отваряне на интернет страница без преди това да отваряте браузъра:
Ако сте с XP: Когато сте в някоя папка натиснете “tab” до като чуете “addressEditCombo”. Изпишете адреса на страницата, на която искате да отидете и натиснете “enter”. Ще ви се отвори интернет браузъра, който е зададен по подразбиране в Windows и страницата, която сте написали ще бъде заредена. Същото ще се получи ако натиснете “WinKey + R” и наберете адреса на сайта последван от натискане на “enter”.
Под Vista е още по-лесно: Отворете “старт меню”. Ще чуете “start Search Edit”. Наберете адреса на интернет страницата и натиснете Enter. Ако преди това сте отваряли същата страница, още като почнете да пишете, Windows ще ви покаже целия адрес. В този случай може да не дописвате адреса, а направо натиснете Enter. Изобщо функцията за търсене във Vista е много добра, По същия начин може да намирате и отваряте програми, имейли, файлове и т. н.
И като стана въпрос за функцията за търсене и в XP и във Vista може да извикате прозореца за търсене с клавишните комбинации WinKey+F за файлове и папки и WinKey+Control+F за търсене на компютри.

3. Едновременно преименуване на няколко файлове или папки:
На пример имаме в една папка 10 файла с различни имена, да речем аудио запис в 10 части. Искаме да кръстим тези файлове “moite zapisi” и съответно всеки файл да е номериран. Това, което трябва да направим е следното: Маркираме всичките файлове, натискаме F2, пишем “moite zapisi” и натискаме Enter. След тази процедура всичките маркирани файлове ще се преименуват на “moite zapisi”, като в края на името ще има цифра 1, 2, 3, и т. н.

4. Изключване, рестарт на Windows с клавишни комбинации или от икони на десктопа:
Тъй като сме свикнали да ползваме клавишните комбинации, предполагам тази екстричка ще ви е доста удобна. За да направим клавишна комбинация за изключване или рестарт на Windows, първо трябва да създадем shortcut-и, които ще изпълняват тези команди. Ето как става:
– Отиваме на десктопа и натискаме F5, за да се размаркира всичко.
– Натискаме “Applications” бутона, със стрелките намираме “new”, натискаме стрелка надясно, със стрелка надолу намираме “shortcut” и натискаме enter.
– Ще се отвори диалог за създаване на “пряк път” на десктопа и ще попаднем на полето “Type the location of the item: edit”. В това поле пишем следното:
SHUTDOWN -s -t 01
и натискаме “Next”.
– Ще попаднем на полето за име на иконата – по подразбиране е написано
“shutdown”.
– Натискаме enter върху “finish” и на десктопа ще се появи нова икона с име “shutdown”.
– Задаваме клавишна комбинация по стандартния начин: Върху иконата натискаме “Applications”, със стрелка нагоре отиваме на “properties” и натискаме enter. После табваме до “Shortcut key: hot key”, натискаме клавишната комбинация с която искаме да се изключва компютъра, табваме до “Ok” и готово.
Създаването на “пряк път за рестарт на Windows става по същия начин, с тази разлика, че в “Type the location of the item: edit” трябва да пише:
SHUTDOWN -r -t 01
Въпреки че прекия път е за рестарт, пак за име на иконата по подразбиране е зададено shutdown. Не е никакъв проблем да преименувате на “restart” преди да натиснете “finish”.



Тагове:   Windows,   системи,


Гласувай:
0



1. apollonia - ъмм мозила. . XP google + ctrl + Enter ...
29.08.2009 12:50
ъмм мозила.. XP google + ctrl + Enter = www.google.ORG
цитирай
2. ivantodorov83 - Е то на мене www.google.bg ...
29.08.2009 12:58
Е то на мене www.google.bg ми отваря сега, но по принцип със стандартни настройкиa трябва .com да отваря.
цитирай
Търсене

Архив