Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2009 17:18 - Имената на домейни се изправят пред сериозна промяна
Автор: ivantodorov83 Категория: Технологии   
Прочетен: 928 Коментари: 0 Гласове:
0



Подгответе се за объркан и разхвърлян свят на домейн имената. ICANN, слабо известната организация, която ръководи Интернет, планира да започне да продава правата от всичко като “.soup” до “.nuts” – потенциално неограничен брой от нови домейни, които да се конкурират с “.com”, ”.net”, ”org” и всички други налични домейни за момента, предава Branding Strategy Insider.

Експертите от индустрията казват, че тези домейни вероятно ще вземат техните имена от популярни предмети, различни видове бизнес, физически локации и дори от имена на търговски марки. С други думи, бъдете готови за “.bank”, “.airline”, “.pepsi” или каквото и да е.

Компаниите естествено се страхуват, че ако не регистрират техните запазени марки на новите домейни, техните доказани имена на марки ще бъдат асоциирани с измами, изнудвани или дори разменени срещу откуп. Например от хотелската верига Marriott заявиха, че обмислят да създадат нови домейни като Marriott.travel, Marriott.vacations или Marriott.nyc.

Представител на ICANN заяви, че те вече са похарчили 10 милиона долара за софтуер, който да проследява евентуални потребители, които ще се опитат да придобият желани домейни и да ги разменят срещу откуп от притежателите на дадена запазена марка. Колко сигурен е този софтуер? Дали ще проработи? Засега никой не знае.

Според Грег Тарало от netStride, ICANN са разработили процес за управление на регистрациите на домейни. “Процедурата е много сходна на тази, когато кандидатствате за да си запазите собствена марка. Има процес на кандидатстване, период на евентуално обжалване, процес на разглеждане на жалбата, и накрая се взима решения – дори и кандидата за домейна и обжалващия да имат надмощие”.

Дори и така да е, една добре известна и популярна марка може да бъде свързана с хиляди варианти на нейното домейн име. В момента има около 150 милиона домейн имена регистрирани по света. Общо казано, в момента има 21 типа домейни на “топ ниво”, започващи с “.com” и разширяващи се до “.info” и “.biz”. (Държавите имат техни собствени домейни, като “.bo” за Боливия или “.de” за Германия).

И отново – цялата тази схема може да претърпи провал

Относително новите домейни като “.biz” и “.info” никога не са привличали голям интерес към тях. Повечето сериозни играчи искат да играят в големите първенства, а това значи да имат домейни “.com” или “.net”. Както заяви директорът на интернет отдела на една голяма световна застрахователна компания: “Достатъчно трудно е да накарате потребителите да посетят което и да е домейн наименование, което не завършва с “.com””.

Затова, свободният пазар ще реши как ще се развие целия този план. Бъдете настроени.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив