Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2009 19:45 - Ще сменяте личния си лекар? Търсете доктор Хаус
Автор: ivantodorov83 Категория: Забавление   
Прочетен: 1047 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image 
"Ако говориш на Господ, си религиозен. Ако Господ ти говори, си психично болен" - няма особен шанс да чуете тази култова диагноза от личния си лекар, освен ако името му не е.. Грегъри Хаус.

 

Според Washington Post "Доктор Хаус" е най-успешната медицинска тв поредица след "Спешно отделение" (с малката разлика, че ако Клуни се усмихва нежно на пациентките си, то е доста по-вероятно Хаус да ги цапардоса с бастуна си, за да открие някой нов симптом). Когато пилотната серия се излъчва в ефира на телевизия FOX на 16 ноември 2004 година, едва ли някой от екипа е предполагал, че пет години по-късно сериалът ще има милиони почитатели по цял свят, три награди "Еми", "две "Златни Глобус" и още куп отличия .

image
Режете смело, все ще открием нещо интересно...

Всъщност преди началото на снимките сценаристите въобще са се съмнявали, че героят им ще бъде приет от публиката. И вероятно има защо - дори и да няма начин да опишем в няколко изречения прочутия д-р Хаус, то при всички положения описанието ни най-вероятно ще започва с "гениален медик" и ще завършва с "побъркан социопат".  Той е брутален циник, който се движи срещу всички наложени правила, иронизира абсолютно всичко и всички, пристрастен е към дрогата и гледа на пациентите си като на лабораторни плъхове.

Ако се доверим на максимата "човек не избира родителите си, но избира доктора си" обаче, то на 100% веднага сменяме личния лекар с Хаус (за най-голямо съжаление Хю Лори учтиво ни отказа). Любимата му реплика е "Всички лъжат" и за да докаже твърдението си, обикновено праща антуража по къщите на пациентите, за да търси улики, помагащи при поставянето на диагнозата - при това държи винаги да влизат нелегално.

image
Дайте си ми дрогата...

Дори и движещ се по ръба на правилата обаче, той винаги успява да достигне до правилната диагноза, а ние облекчено отдъхваме пред телевизора при поредния му гениален проблясък. А не се съмнявайте такива има много и те очевидно допадат на негово величество - Зрителя, след като дори и след над излъчени 100 епизода, Хаус все още не е омръзнал на никого.

Сюжетът

Хаус работи в болницата "Принстън Плейнсбъро" в щата Ню Джърси, в който си има екип от млади, неопитни и послушни лекари. Почти винаги в началото епизодът стартира със сцени, в които почваме да се чудим дали не сме объркали канала, тъй като нямат нищо общо с традиционната сюжетна линия. Следва сложно разследване на диагнозата на пациента - главоблъсканицата трае около 35 минути и по традиция в последните пет се стига до хепиенд, чиято заслуга очаквано е на Хаус.

Неприятната част е, че хиругическите интервенции често разкриват човешката анатомия в най-близки детайли, но пък никой не е задължен да гледа, ако не желае. Атомосферата в болницата се разведрява от екипа на Хаус , в който сценаристите традиционно залагат на поне едно привлекателно женско лице в мъжка компания, от колегата му - Уилсън и от сексапилната директорка на болницата - Лиса Къди, за която на всеки е ясно, че ще спи с Хаус, но не е ясно кога.

image
Така изглеждат хората в очите на Хаус...

Самият той предпочита да избягва обвързването, тъй като не харесва особено хората, без значение от пола, но в крайна сметка сценаристите му налагат волята си. Любопитен факт е, че Хаус се движи винаги с бастун, тъй като изпитва адски болки в крака и заради тях буквално не може без любимите си обезболяващи.  Тъмната мъжественост на героя се допълва и от факта, че кара мотор и често носи черно кожено яке.

Хю Лори

В ролята на Хаус се превъплъщава британският актьор Хю Лори (Джеймс Хю Калъм Лори), който дотогава така и не успява да извоюва особена популярност. Въпреки че има зад гърба си над 70 роли, при това във филми като "101 далматинци", "Разум и чувства", "Желязната маска", "Стюърт Литъл", Лори не е особено познат в САЩ, за разлика от родната си Англия . Там той вече е направил име с комедийните сериали "Черното влечуго" и "Джийвс и Увстър", въпреки че персонажите му не блестят с особена оригиналност (в един от епизодите на "Черното влечуго" играе жена и при това доста му отива).

image
Хм, този още мърда...

Ситуацията се променя през 2004 година, когато получава покана за кастинга за новия лекарски сериал на FOX. Първоначално, когато разбира, че е одобрен, решава че е за ролята на д-р Уилсън и отказва. Едва след намесата на продуцента Брайън Зингър осъзнава, че действително е получил своя голям шанс.

Хю Лори за Доктор Хаус:

"Не оправдавам особено поведението му и честно казано, не мисля , че ако беше реален, Хаус щеше да се справя особено в истинския свят. Вероятно щеше да е непрестанно в затвора или да яде бой през повечето време. Ако говорим обаче за професионалната му страна, аз лично винаги бих предпочел да отида при един добър лекар, отколкото при мил. Когато животът ти виси на косъм, не ти пука особено какъв човек е той, а доколко добър професионалист е".

Симптомът "Шерлок Холмс"

Малцина са тези, които знаят, че всъщност Хаус е прототип на ... Шерлок Холмс. И двамата живеят на адреси с еднакъв номер - 2216, зависими са от дрогата (кокаин срещу викодин), когато нямат нищо за вършене - лентяйстват (черна хроника/сапунени сериали), и двамата си имат своя верен помощник (д-р Уотсън, д-р Уилсън). Престъпниците при Холмс са заменени от трудно откриваемите болести при Хаус, а можете да откриете и, че в един от епизодите Хаус е прострелян от човек на име ... Мориарти (както се нарича най-големият враг на Шерлок).

image
Шерлок и Уотсън в "докторски" вариант...

Любопитни факти:

  • Доста от аксесоарите на Хаус всъщност са идея на Хю Лори за героя му от реалния му живот - той действително кара мотор (Honda CBR 1000 RR), свири на китара и пиано
  • Бил е професионален състезател по гребане
  • В колежанските си години Хю Лори дълго време има връзка с актрисата Ема Томпсън
  • Абревиатурата M.D в оригиналното заглавие "House M.D" всъщност означава не "Medicine Doctor", a "Mentally Deficient" (Психически неуравновесен)
  • В първия епизод на 4 сезон излекува пациентка, която се играе от българската актриса Лилия Тонева.
  • Бащата на Лори действително е лекар, а за това съвпадение той казва: "Взимам повече пари, за да се преструвам, че лекувам хората, отколкото баща ми, който го прави в действителност".
  • Хю Лори има издадени два романа, в които общо взето ще откриете познатия ви саркастичен стил. Според отзивите - "Все едно Уудхаус да пише за Джеймс Бонд".
  • Наскоро получи рицарско звание от кралица Елизабет II  и изцяло в стила на героя си коментира, че тя едва ли е знаела защо точно го награждава
  • Никога не се гледа по телевизията, предпочита отзивите на приятелите и близките си
  • Играл е в една серия в сериала "Приятели"

    image
    В реалния живот всъщност Лори е голям пич - пие, пуши и ходи по жена си...

Култови реплики:

Хаус: Още ли е незаконно да се прави аутопсия на жив човек?
Хаус: Сега, когато знам, че ще умреш, май ми харесваш повече!
Хаус: Не казвайте на съпруга си за изневярата. Най-успешните бракове се основават на лъжите. Всъщност започвате блестящо!
Хаус: Малко удоволствие за човека, огромен задник за човечеството. ( хващайки задните части на Къди)
Хаус: Предполагам, че имате нова котка.
Пациентка : Беше на майка ми. Тя е мъртва.
Хаус : Държите мъртва котка ?!?!?!
Хаус: И не ме боли, след като спрях да ползвам бастун. Сега ми е трудно да надничам в деколтето на Къди, но пък имам добра гледка към задника й. Такъв съм си аз - гледам на живота откъм веселата страна.
Хаус: Родили сте си изрод. Не е нужно обаче и да го лекуваме като такъв..






Тагове:   доктор,   отделение,   лекар,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив