Повечето хора можеби си мислят, че на шахматната дъска може да се играе само 1 игра, или съществува само една разновидност на шаха. Но всъщност това въобще не е така. В тази публикация решихме да Ви запознаем с доста различна от стандартната шахматна дъска, но пък като правила на игра доста близка до класическият шах.
Единствено формата на дъската е по различна, и правилата в които фигурата се намира в центъра на дъската.
Ео така изглежда празната шахматна дъска, всеки от 3-мата играчи има 16 стандартни шах фигури.
Пешката се движи по стандартният начин само напред с 1 квадратче, като може да взема вражески фигури по диагонал също напред.
Ето и първата особенност, в центъра, пешката може да напада 3 квадратчета по диагонал.
Офицера е ограничен в движението си, само по диагоналните.
Това, стандартно се движи по права линия във всички посоки.
Конят, абсолютно по същият начин, стандартно движение по “Г”.
Нищо ново в движението и на Царицата.
Едно специфично свойство, че ако движим царицата по диагонала които пресича центъра можем да изберем по кои от двата диагонала в ляво или дясно да продължим.
Третият играч е с червени фигури (по принцип).
Ето и един по близък поглед краи дъската.
Играчите имат право на ход, като се редуват по часовниковата стреклка.
- Играча, който направи пръв шах и мат, печели играта.
- Пешките се движат само напред, според разположеието си на дъската половината, отиват самокъм левият от вас играч, или само към десният от вас играч. Лошото е, че ако двама от играчите се наговорят срещу третия, той е обречен.
Източник: meignorant.com
Ето и още една любопитна разновидност на шахматната дъска с добавено 3-то измерение :)
2. Паниран кашкавал
3. Омлет с шунка и гъби
4. Бъркани яйца с пресен лук
5. Пилешка курбан чорба
6. Агнешка чорба със спанак
7. Постна доматена супа
8. Свински кебап „Паприка“
9. Пържоли с дробчета
10. Картофени гнезда
11. Таратор с моркови
12. Салата от печени чушки и лук
13. Яйца на очи по панагюрски
14. Селска рибена чорба
15. Чорба от зрял боб по странджански
16. Супа от прясно зеле
17. Манастирска яхния от сини сливи
18. Шкембе-чорба по шуменски
19. Праз с кисело зеле
20. Маслини с ориз по македонски
21. Скумрия с доматен сос
22. Гювеч с риба по манастирски
23. Охлюви с ориз по манастирски
24. Задушено пиле по тракийски
25. Пълнено петле по македонски
26. Патица с вино
27. Яхния с овнешко по македонски
28. Кебапчета по дупнишки
29. Телешко със зелен фасул
30. Свинско с кисело зеле в гювеч по шопски