За този блог
Гласове: 1359
Постинг
22.07.2009 08:00 -
Умереното пиене е полезно за мозъка
За възрастни хора, които пият умерени количества алкохол, има по-малък риск от деменция, показва американско изследване, съобщи от BBC.
Екипът на д-р Кейсий Синк от университета "Уейк форест" установи, че консумацията на 8-14 чашки алкохол седмично намалява риска от деменция с 37% в сравнение с хората, които не пият алкохол. За тези, които пият повече от 14 чашки седмично, обаче рискът да развият деменция става двойно по-висок от нормалния.
Американските медици изследвали 3069 души на 75 години или по-възрастни в продължение на 6 години. Учените установили, че когато участниците в изследването нямали мозъчни увреждания, една-две чашки алкохол намалявали риска от деменция с 37%. При тези, които вече имали слаби признаци на умствен дефицит, обаче употребата на алкохол ускорявала болестния процес. Затова хората с нарушена памет не бива да пият никакъв алкохол.
Според д-р Синк умереното пиене на алкохол е полезно за мозъка поради няколко причини: то намалява риска от сърдечно заболяване, като влияе благотворно върху нивата на добрия холестерол и блокира тромбоцитите, участващи в кръвосъсирването. Опити с животни са показали, че малки количества алкохол стимулират отделянето на химикала ацетилхолин, който е важен за паметта.
Екипът на д-р Кейсий Синк от университета "Уейк форест" установи, че консумацията на 8-14 чашки алкохол седмично намалява риска от деменция с 37% в сравнение с хората, които не пият алкохол. За тези, които пият повече от 14 чашки седмично, обаче рискът да развият деменция става двойно по-висок от нормалния.
Американските медици изследвали 3069 души на 75 години или по-възрастни в продължение на 6 години. Учените установили, че когато участниците в изследването нямали мозъчни увреждания, една-две чашки алкохол намалявали риска от деменция с 37%. При тези, които вече имали слаби признаци на умствен дефицит, обаче употребата на алкохол ускорявала болестния процес. Затова хората с нарушена памет не бива да пият никакъв алкохол.
Според д-р Синк умереното пиене на алкохол е полезно за мозъка поради няколко причини: то намалява риска от сърдечно заболяване, като влияе благотворно върху нивата на добрия холестерол и блокира тромбоцитите, участващи в кръвосъсирването. Опити с животни са показали, че малки количества алкохол стимулират отделянето на химикала ацетилхолин, който е важен за паметта.
"Звездите", "Великите&quo...
Учени по цялата Планета, създават напълн...
Учени по цялата Планета, създават напълн...
Учени по цялата Планета, създават напълн...
Учени по цялата Планета, създават напълн...
Няма коментари
Търсене
Блогрол
1. Форумът на WizardNote
2. Паниран кашкавал
3. Омлет с шунка и гъби
4. Бъркани яйца с пресен лук
5. Пилешка курбан чорба
6. Агнешка чорба със спанак
7. Постна доматена супа
8. Свински кебап „Паприка“
9. Пържоли с дробчета
10. Картофени гнезда
11. Таратор с моркови
12. Салата от печени чушки и лук
13. Яйца на очи по панагюрски
14. Селска рибена чорба
15. Чорба от зрял боб по странджански
16. Супа от прясно зеле
17. Манастирска яхния от сини сливи
18. Шкембе-чорба по шуменски
19. Праз с кисело зеле
20. Маслини с ориз по македонски
21. Скумрия с доматен сос
22. Гювеч с риба по манастирски
23. Охлюви с ориз по манастирски
24. Задушено пиле по тракийски
25. Пълнено петле по македонски
26. Патица с вино
27. Яхния с овнешко по македонски
28. Кебапчета по дупнишки
29. Телешко със зелен фасул
30. Свинско с кисело зеле в гювеч по шопски
2. Паниран кашкавал
3. Омлет с шунка и гъби
4. Бъркани яйца с пресен лук
5. Пилешка курбан чорба
6. Агнешка чорба със спанак
7. Постна доматена супа
8. Свински кебап „Паприка“
9. Пържоли с дробчета
10. Картофени гнезда
11. Таратор с моркови
12. Салата от печени чушки и лук
13. Яйца на очи по панагюрски
14. Селска рибена чорба
15. Чорба от зрял боб по странджански
16. Супа от прясно зеле
17. Манастирска яхния от сини сливи
18. Шкембе-чорба по шуменски
19. Праз с кисело зеле
20. Маслини с ориз по македонски
21. Скумрия с доматен сос
22. Гювеч с риба по манастирски
23. Охлюви с ориз по манастирски
24. Задушено пиле по тракийски
25. Пълнено петле по македонски
26. Патица с вино
27. Яхния с овнешко по македонски
28. Кебапчета по дупнишки
29. Телешко със зелен фасул
30. Свинско с кисело зеле в гювеч по шопски