Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2010 17:40 - Черен оман (Symphytum officinale)
Автор: ivantodorov83 Категория: Други   
Прочетен: 1905 Коментари: 0 Гласове:
0



Черният оман е многогодишно тревисто растение с високо и кухо стебло. У нас е познат още с имената зарасличе, чернокос, див тютюн, мазен корен, страстник. Цветовете му са красиви: лилави, понякога розови или бели. Коренът, който всъщност се използва с лечебни цели, е дълъг до 30 см и е с форма на вретено. Той е месест, с черен цвят отвън, а отвътре е бял. Черният оман цъфти през месеците юни и юли. У нас се среща из ливадите, край реките, сред гористите места.
Коренът се събира през март, август или в късна есен – ноември.
Извадените корени се изчистват, измиват се, а по-дебелите се нарязват. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 60°С. Процесът на сушене трябва да е бърз, в противен случай коренът отвътре потъмнява. В сушен вид коренът трябва да е черен отвън, а отвътре бял. Има типична миризма и блудкав вкус. готовите корени се съхраняват в проветриво и сухо помещение.
Черният оман съдържа пуриновото производно алантоин, алкалоиди, танини (4-6,5%), холин, слузни вещества, гликозиди, скорбяла, инулин, смоли, аспарагин, етерично масло и др.
Дрогата от корените има противовъзпалително действие. Черният оман стимулира растежа на фибробластите и подпомага възстановяването на тъканите при костни възпаления, остеомиелит, контузии, навяхване, изкълчване. Прилага се при невралгия вследствие на нараняваня, ампутация, трудно зарастващи и дълбоки рани, гнойни процеси, язва на стомаха и дванадесетопръстника. Ако се използва за зарастване на външни рани, те трябва да бъдат предварително почистени, а след това да  се прави промивка с черен оман. Слаб чай от черен оман (продава се в аптеките) подпомага храносмилането.
Билката се влага в медикаменти, прилагани против заболявания на лигавиците на дихателните пътища, при гастрит, стомашно разстройство. Под форма на компреси черният оман се ползва за лечение на тромбофлебит, натъртени и насинени места. За компреси могат да се използват и листата на растението, които се попарват, размачкват се на каша и се налагат върху проблемните участъци. Компреси от листа са много ефективни при схващания на крайниците.
В народната медицина билката се използва за жабурене при рани в гърлото и устата, кървящи венци.
Запарка за вътрешно приложение: 2 с. л. ситно нарязани корени се заливат с 400 мл кипяща вода. Киснат 8 часа. Извлекът се прецежда. Същите корени се заливат втори път с 200 мл кипяща вода. Варят се 3 минути. Оставят се да изстине течността. Прецежда се и двата извлека се смесват. Това е доза за 24 часа, която се приема през 2 часа на големи глътки.
Отвара за външно приложение (промивки и компреси): 20 г дрога се заливат с 400 мл кипяща вода. Вари се 10 мин на слаб огън. Кисне 30 мин и се прецежда.
Отварата се съхранява на хладно. Всеки ден се приготвя нова.
Внимание: за вътрешно приложение билката трябва се приема под контрол на специалист.


Тагове:   Оман,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив