За този блог
Гласове: 1359
Постинг
19.07.2010 17:40 -
Черен оман (Symphytum officinale)
Черният оман е многогодишно тревисто растение с високо и кухо стебло. У нас е познат още с имената зарасличе, чернокос, див тютюн, мазен корен, страстник. Цветовете му са красиви: лилави, понякога розови или бели. Коренът, който всъщност се използва с лечебни цели, е дълъг до 30 см и е с форма на вретено. Той е месест, с черен цвят отвън, а отвътре е бял. Черният оман цъфти през месеците юни и юли. У нас се среща из ливадите, край реките, сред гористите места.
Коренът се събира през март, август или в късна есен – ноември.
Извадените корени се изчистват, измиват се, а по-дебелите се нарязват. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 60°С. Процесът на сушене трябва да е бърз, в противен случай коренът отвътре потъмнява. В сушен вид коренът трябва да е черен отвън, а отвътре бял. Има типична миризма и блудкав вкус. готовите корени се съхраняват в проветриво и сухо помещение.
Черният оман съдържа пуриновото производно алантоин, алкалоиди, танини (4-6,5%), холин, слузни вещества, гликозиди, скорбяла, инулин, смоли, аспарагин, етерично масло и др.
Дрогата от корените има противовъзпалително действие. Черният оман стимулира растежа на фибробластите и подпомага възстановяването на тъканите при костни възпаления, остеомиелит, контузии, навяхване, изкълчване. Прилага се при невралгия вследствие на нараняваня, ампутация, трудно зарастващи и дълбоки рани, гнойни процеси, язва на стомаха и дванадесетопръстника. Ако се използва за зарастване на външни рани, те трябва да бъдат предварително почистени, а след това да се прави промивка с черен оман. Слаб чай от черен оман (продава се в аптеките) подпомага храносмилането.
Билката се влага в медикаменти, прилагани против заболявания на лигавиците на дихателните пътища, при гастрит, стомашно разстройство. Под форма на компреси черният оман се ползва за лечение на тромбофлебит, натъртени и насинени места. За компреси могат да се използват и листата на растението, които се попарват, размачкват се на каша и се налагат върху проблемните участъци. Компреси от листа са много ефективни при схващания на крайниците.
В народната медицина билката се използва за жабурене при рани в гърлото и устата, кървящи венци.
Запарка за вътрешно приложение: 2 с. л. ситно нарязани корени се заливат с 400 мл кипяща вода. Киснат 8 часа. Извлекът се прецежда. Същите корени се заливат втори път с 200 мл кипяща вода. Варят се 3 минути. Оставят се да изстине течността. Прецежда се и двата извлека се смесват. Това е доза за 24 часа, която се приема през 2 часа на големи глътки.
Отвара за външно приложение (промивки и компреси): 20 г дрога се заливат с 400 мл кипяща вода. Вари се 10 мин на слаб огън. Кисне 30 мин и се прецежда.
Отварата се съхранява на хладно. Всеки ден се приготвя нова.
Внимание: за вътрешно приложение билката трябва се приема под контрол на специалист.
Коренът се събира през март, август или в късна есен – ноември.
Извадените корени се изчистват, измиват се, а по-дебелите се нарязват. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 60°С. Процесът на сушене трябва да е бърз, в противен случай коренът отвътре потъмнява. В сушен вид коренът трябва да е черен отвън, а отвътре бял. Има типична миризма и блудкав вкус. готовите корени се съхраняват в проветриво и сухо помещение.
Черният оман съдържа пуриновото производно алантоин, алкалоиди, танини (4-6,5%), холин, слузни вещества, гликозиди, скорбяла, инулин, смоли, аспарагин, етерично масло и др.
Дрогата от корените има противовъзпалително действие. Черният оман стимулира растежа на фибробластите и подпомага възстановяването на тъканите при костни възпаления, остеомиелит, контузии, навяхване, изкълчване. Прилага се при невралгия вследствие на нараняваня, ампутация, трудно зарастващи и дълбоки рани, гнойни процеси, язва на стомаха и дванадесетопръстника. Ако се използва за зарастване на външни рани, те трябва да бъдат предварително почистени, а след това да се прави промивка с черен оман. Слаб чай от черен оман (продава се в аптеките) подпомага храносмилането.
Билката се влага в медикаменти, прилагани против заболявания на лигавиците на дихателните пътища, при гастрит, стомашно разстройство. Под форма на компреси черният оман се ползва за лечение на тромбофлебит, натъртени и насинени места. За компреси могат да се използват и листата на растението, които се попарват, размачкват се на каша и се налагат върху проблемните участъци. Компреси от листа са много ефективни при схващания на крайниците.
В народната медицина билката се използва за жабурене при рани в гърлото и устата, кървящи венци.
Запарка за вътрешно приложение: 2 с. л. ситно нарязани корени се заливат с 400 мл кипяща вода. Киснат 8 часа. Извлекът се прецежда. Същите корени се заливат втори път с 200 мл кипяща вода. Варят се 3 минути. Оставят се да изстине течността. Прецежда се и двата извлека се смесват. Това е доза за 24 часа, която се приема през 2 часа на големи глътки.
Отвара за външно приложение (промивки и компреси): 20 г дрога се заливат с 400 мл кипяща вода. Вари се 10 мин на слаб огън. Кисне 30 мин и се прецежда.
Отварата се съхранява на хладно. Всеки ден се приготвя нова.
Внимание: за вътрешно приложение билката трябва се приема под контрол на специалист.
Няма коментари
Търсене
Блогрол
1. Форумът на WizardNote
2. Паниран кашкавал
3. Омлет с шунка и гъби
4. Бъркани яйца с пресен лук
5. Пилешка курбан чорба
6. Агнешка чорба със спанак
7. Постна доматена супа
8. Свински кебап „Паприка“
9. Пържоли с дробчета
10. Картофени гнезда
11. Таратор с моркови
12. Салата от печени чушки и лук
13. Яйца на очи по панагюрски
14. Селска рибена чорба
15. Чорба от зрял боб по странджански
16. Супа от прясно зеле
17. Манастирска яхния от сини сливи
18. Шкембе-чорба по шуменски
19. Праз с кисело зеле
20. Маслини с ориз по македонски
21. Скумрия с доматен сос
22. Гювеч с риба по манастирски
23. Охлюви с ориз по манастирски
24. Задушено пиле по тракийски
25. Пълнено петле по македонски
26. Патица с вино
27. Яхния с овнешко по македонски
28. Кебапчета по дупнишки
29. Телешко със зелен фасул
30. Свинско с кисело зеле в гювеч по шопски
2. Паниран кашкавал
3. Омлет с шунка и гъби
4. Бъркани яйца с пресен лук
5. Пилешка курбан чорба
6. Агнешка чорба със спанак
7. Постна доматена супа
8. Свински кебап „Паприка“
9. Пържоли с дробчета
10. Картофени гнезда
11. Таратор с моркови
12. Салата от печени чушки и лук
13. Яйца на очи по панагюрски
14. Селска рибена чорба
15. Чорба от зрял боб по странджански
16. Супа от прясно зеле
17. Манастирска яхния от сини сливи
18. Шкембе-чорба по шуменски
19. Праз с кисело зеле
20. Маслини с ориз по македонски
21. Скумрия с доматен сос
22. Гювеч с риба по манастирски
23. Охлюви с ориз по манастирски
24. Задушено пиле по тракийски
25. Пълнено петле по македонски
26. Патица с вино
27. Яхния с овнешко по македонски
28. Кебапчета по дупнишки
29. Телешко със зелен фасул
30. Свинско с кисело зеле в гювеч по шопски