Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2010 19:21 - Откриха 4-метрови човешки фигури край Дунав
Автор: ivantodorov83 Категория: Други   
Прочетен: 1025 Коментари: 1 Гласове:
1



Пещерняци откриха уникално тракийско светилище, което може да засенчи дори Перперикон. Сензационната новина съобщи шефът на спелеоклуб "Дервент" Евгени Коев.   Намерихме пещера с 4-метрови човешки фигури, наоколо има и гробници, обясни той. Целият комплекс е много добре запазен и е с диаметър от няколко километра, пише "Стандарт".


Мястото е близо до Дунав, но засега се пази в тайна, за да се избегнат иманярски набези.   "Готов съм веднага да видя находката, макар да стана модерно сравнението с древното светилище край Кърджали", коментира професор Николай Овчаров. Според него, ако разказът на пещерняците е достоверен, България може да се е сдобила с нова световна забележителност.   Новото светилище се състои от уникална пещера с 4-метрови човешки фигури. То е поне отпреди 20 века. Целият комплекс е много добре запазен и е с диаметър от няколко километра. В тях има и гробници. Предполагаме, че те са на богати владетели или жреци, каза Коев.   Това не е първото откритие на клуб "Дервент". Сред най-големите постижения на Евгени Коев е една от арбанашките пещери, известна като Малката. В нея експедицията открива уникално изображение на Богородица от Средновековието. То е изрисувано върху загладени пукнатини и цепнатини на една от стените. Образът е разположен така, че между 3 и 4,30 часа следобед слънчев лъч прониква от миниатюрен отвор и го осветява. Източник BGFactor


Тагове:   дунав,   край,   откриха,


Гласувай:
1



1. raders - Ми дано и в незримо бъдеще не прод...
24.07.2010 22:30
Ми дано и в незримо бъдеще не продължат да го пазят в тайна. Защото много станаха сензациите, пазещи се в тайна. Това е толкова невероятно, че ще привлече веднага безброй изследователи и предполагам, че точно това е целта. Дано не се окаже поредната изцепка, което е много по-вероятно.
цитирай
Търсене

Архив