Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2010 11:42 - Какво е това с големите очи?
Автор: ivantodorov83 Категория: Други   
Прочетен: 1936 Коментари: 3 Гласове:
1



imageТака, както е счупено, и с тези очи, които са били инкрустирани, прилича на извънземно, както ги дават по филмите.

С тези думи ни посреща директорът на Археологическия институт Маргарита Ваклинова. "Обаче е човек - допълва дамата, - дупките на главата са най-вероятно от инкрустирана корона. Това не се среща по статуетки с толкова малки размери. Очите са като тип семитски, изпъкнали", допълва тя.

Странното същество, което гледа от снимките, е открито преди около 3 г. в района на Дупница, Благоевградско. С черепчето в ръка откривателите причакват на улицата археолога Иля Прокопов, бивш шеф на Националния исторически музей, за да му го покажат и да чуят мнението му. По-късно му пращат и снимки на находката. "Не ги знам кои са, повече така и не ги видях. Но това, което ми показаха, действително ме изуми", спомя си историкът и очите му заблестяват.

"Не съм виждала подобно нещо - казва и Румяна Милчева от Археологическия музей в София. - Много е странно. Не съм сигурна, че изобщо е от България. Не е типично, наподобява маи и ацтеки, по-добре идете в Музея за чуждестранно изкуство", отпрати екипа ни археоложката, призната за специалист по "главите".

Според Иля Прокопов каменната главичка е част от статуетка отпреди римската епоха и ако са спазени пропорциите на човешкото тяло 1:7,5-8, то тя е била между 40 и 50 см.

„Най-вероятно тази статуетка, или група от статуи,

е била във важен храм, защото е от мрамор, обкован, а след това позлатен”,

обяснява специалистът. Той допуска, че артефактът е бил в сграда, която е претърпяла силен пожар: "Металът е изгорял навсякъде, включително не се виждат щифтове от камъка да стърчат, но са запазени металните листи, които са вътре в очните кухини, където не е имало кислород." Прокопов е категоричен, че металният лист е обличал отвсякъде фигурата, не е само вътре в очите. Те пък са били от стъклена паста или от полускъпоценен камък и най-вероятно са били цветни, за да се открои окото.

Историкът допуска, че статуетката е била върху пиедестал. При изгарянето на храма или светилището, където е била, тя паднала и се счупила, защото отцепването на находката върви по дамара на камъка. "Не е счупено от удар, защото няма такива следи. По-скоро при нагряването камъкът е паднал на земята и статуетката се е разпръснала на части", подрежда пъзела Прокопов.

Отворите по главата според него са, за да се закрепи върху нея конструкция – шлем, скафандър или нещо друго. "Има два варианта – или става въпрос за божество, което е било с шлем, например Атина Палада,

или е нещо, което хората са видели".

"Много често са рисували и изобразявали неща, които не са могли да си ги обяснят. Но са ги виждали. Не е типично да рисуват въображаеми същества. Никой не е сядал да си измисля нещо, съвсем друг е бил информационният поток, общуването", обяснява историкът. "Много малко са били грамотните хора – жреци, хора от управата, и те са били на почит. Така че не може някой да седне и да изработи нещо просто така, защото му е хрумнало, нещо толкова скъпо – мрамор, облицован с метал, позлатен, полиран, с очи в цвят. Това не може да си го измисли."


Проф. Йордан Йорданов
Директор на Института по експериментална морфология и антропология към БАН

Това е антропоморфно същество

Със сигурност това е антропоморфна фигурка, т.е. човекоподобна. Дали е извънземно? В нашата наука работим със сравнения и тъй като нямаме налично извънземно, не мога да ви кажа. Но със сигурност не е животно. Устройството на клепачната цепка, на едното и на другото, особено на лявото око, в което има зеница, категорично отхвърля тезата за някаква прилика с животински вид.

За съжаление нещо е счупено отдолу. Дупките са характерни за някои от епохите на праисторията. Те биха могли да се интерпретират като маркиране на венец или корона. Имитирали са идол, божество, което е смятано за важно в системата, идеологията, към която принадлежи.

Древните хора са имали навик да маркират с точки някои от отворите, най-често устата, или по-рядко - около носната кухина. Така че в случая това е едно керамично произведение, даже с поставена очна ябълка. Не ме изненадва размерът - когато се произвеждат този тип фигурки, в никакъв случай не са с действителния размер на човешка глава. То е много по-малко. Аз не съм виждал досега в находките на археолозите, като изключим елинизма и римската епоха, фигура, която да имитира достоверно черепа.


Тагове:   очи,   Какво,


Гласувай:
1



1. анонимен - doudoune canada goose pas cher
28.10.2012 13:51
qNkwobSnil <a href="http://iisabelmarantsneakers.webeden.co.uk/#54322">isabel marant</a> lNnqcwXazg <a href="http://iisabelmarantsneakers.webeden.co.uk/#57114">isabel marant sneakers</a> wDeqrrDaal <a href="http://iisabelmarantsneakers.webeden.co.uk/#95434">sneakers isabel marant</a> fDlizrKtif http://iisabelmarantsneakers.webeden.co.uk/#43317 gGhfenSnie <a href="http://canada-goose-sales.webeden.net/#74163">canada goose jacket</a> yYssldNacw <a href="http://canada-goose-sales.webeden.net/#97935">canada goose outlet</a> pWrwoiCfxx <a href="http://canada-goose-sales.webeden.net/#92959">canada goose jakker</a> tVabgpYvnd http://canada-goose-sales.webeden.net/#24437 iZggjiSkjz <a href="http://isabellemarantboots.webs.com/#86425">isabel marant sneakers</a> xCysvcQqcm <a href="http://isabellemarantboots.webs.com/#49834">isabel marant wedge sneakers</a> fUyingGjkb <a href="http://isabellemarantboots.webs.com/#81357">isabel marant shoes online</a> jTwttuXasu http://isabellemarantboots.webs.com/#21838
цитирай
2. анонимен - michael kors handbags outlet
06.11.2012 01:31
hDqtrtGhkn http://canadagooseepascher.monwebeden.fr/#44461 hScgvlZina http://cggoutlet.moonfruit.com/#52517
цитирай
3. анонимен - michael kors outlet store
06.11.2012 03:23
xJcgpjOuch <a href="http://michaelskorshandbagsbest.info/#48963">michael kors outlet</a> lPosaaJdvg <a href="http://michaelskorshandbagsbest.info/#97341">michael kors handbags on sale</a> fXobhyMakf <a href="http://michaelskorshandbagsbest.info/#15914">Visit This Link</a> vBeukmUtbt <a href="http://michaelskorshandbagsbest.info/#59866">http://michaelskorshandbagsbest.info/#53386</a>
цитирай
Търсене

Архив