Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2009 11:46 - Как се прави гипсова шпакловка?
Автор: ivantodorov83 Категория: Хоби   
Прочетен: 1554 Коментари: 2 Гласове:
0



Сблъсквали ли сте се с това да правите гипсова замазка. Първоначално бях дочул, че е доста трудна работа и ако не си майстор няма да можеш да го направиш. По-принцип не приемам „не може” за отговор, пък и тези „майстори” все някъде са се научили да го правят. Предупреждавам обаче, че ако не сте готови да правите неща повторно и да се борите с неуспехите, по-добре викнете човек. Това наистина е трудна задача, но може да бъде усвоена бързо. Тук ще се опитам да ви дам ценните съвети, които научих докато правех замазката в стаята си.

Първото и най-важно нещо е избора на материали за работа. Аз лично обичам да работя с нови инструменти, но честно казано добре поддържаните стари също вършат работа. За самата шпакловка ви трябва малка шпакла, пердашка и мистрия евентуално. Трябва преди работа да сте изчистили перфектно инструментите, за да не оставят грапавини. Другото нещо което бих ви препоръчал – това че някога се е използвал чист гипс, не означава, че и сега вие трябва да го правите. Абстрахирайте се от „старите майстори”, които ползват първобитни методи, само за да стане по-бавно и да вземат повече пари. Вземете си гипсова замазка – вече доста български фирми я предлагат. Също така не вземайте най-евтината. Цените варират около десетина лева за 25 кг(покрива около 20 кв. метра). За справка чистият гипс е някъде половината на тази цена, но е два пъти повече работа. Повечето замазки стягат за около половин час и може да се работи много спокойно от един човек(за гипс трябват двама – един да прави шпакловането и един да разбърква разтвора). Купете и необходимото количество грунд. Разходът му е около литър за 30 кв. метра.

Подготовката на стената

Това е важен момент. От него зависи колко време ще се радвате на работата си и дали ще се радвате въобще. При всички положения е добре да грундирате преди шпакловането. Това е застраховка, която може да ви спести тонове неприятности. Отнема към 6 часа да изсъхне, но след това нещата ще станат сравнително лесно. Ако основата е вар и пясък е добре да направите малки дупки в стената на разстояние 10-15 сантиметра една от друга с върха на тесла да кажем. Така замазката ще се хване по-здраво.
Ако има ронещи се участъци е добре да ги поразровите до по-здрава основа. Големите дупки може да запълните с чист гипс грубо за да се стегнат по-бързо, а и да не хабите от замазката. След като сте се уверили че всичко е добре подготвено преминаваме към същинската част.

Шпакловане

Започва трудната част. Първо трябва да усвоите движението. След като в съд сте разбъркали част от гипсовата замазка с вода(желателно е да е с бъркалка или бормашина. Гъстотата трябва да е като на сметана.) поставяте с шпакла или мистрия върху единия край на пердашката материал. Започвате от долу на горе с леко натискане, държейки инструмента наклонен около 30 градуса към вас, да разнасяте материала. Може да направите това повече от веднъж. Без място за паника сега стената трябва да е грапава и неравна. След като нанесете достатъчно материал започвате да шпакловате. Почиствате с шпаклата пердашката, така че върху нея да не остане нищо. След което с кръгови движения, под ъгъл от 30° наклонен към вас, само в едната посока(или само на ляво или само на дясно, в никакъв случай не пълен кръг) започвате изглаждането на стената. Може на някой места да не се получи идеално. Първо ако стената е доста ронлива вероятно малки камъчета ще се залепят върху пердашката и ще оставят драскотини. Това не бива да ви притеснява при много неравна основа е добре да се мине два пъти, като втория път е след като е изсъхнал първия. Ако все пак останат драскотини и неравности, погрижете се те да са изпъкнали а не вдлъбнати. Във финалната част ще ги коригираме. Проверявайте с нивелир дали стената е равна. Така бавно, но славно ще успеете да шпакловате стената. Надали тя ще е идеална за сега, но не се притеснявайте – ще я направите „майсторски” .

Финална част

Време е да изгладим стената напълно. Ако някъде има малки повърхности, в които не може да работите с пердашката, шпакловайте с малката шпакличка или ако може с мистрията. След това, вземете шкурка и дървено трупче. Увийте шкурката около трупчето и леко изшкуркайте всички грапавини по стената. Ако те са изпъкнали това ще стане лесно, но ако са вдлъбнати ще се наложи да ги запълните с материал. Шпакловането се извършва след изсъхване на стената. Ако разполагате с виброшлайф бихте могли да ползвате него при изглаждането на грапавините. Добра идея е да си поставите нещо на устата и носа, за да не вдишвате прахта, която се вдига.

След тези операции би трябвало да имате много гладка и добре направена стена. Всичко зависи от това колко внимателно сте работили.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lubima - има и още един тарикатлък ;-) за да не ...
03.07.2009 11:59
има и още един тарикатлък ;-) за да не ти се налага да шкуриш още докато е влажна заглаждай с мокра гъбичка))
цитирай
2. ivantodorov83 - Е да но....
03.07.2009 12:13
като имаш виброшлайф струва ли си играчката с мокра кърпичка? Виж, ако нямаш ... е друг въпрос.
Мерси за идеята.
цитирай
Търсене

Архив