Сблъсквали ли сте се с това да правите гипсова замазка. Първоначално бях дочул, че е доста трудна работа и ако не си майстор няма да можеш да го направиш. По-принцип не приемам „не може” за отговор, пък и тези „майстори” все някъде са се научили да го правят. Предупреждавам обаче, че ако не сте готови да правите неща повторно и да се борите с неуспехите, по-добре викнете човек. Това наистина е трудна задача, но може да бъде усвоена бързо. Тук ще се опитам да ви дам ценните съвети, които научих докато правех замазката в стаята си.
Първото и най-важно нещо е избора на материали за работа. Аз лично обичам да работя с нови инструменти, но честно казано добре поддържаните стари също вършат работа. За самата шпакловка ви трябва малка шпакла, пердашка и мистрия евентуално. Трябва преди работа да сте изчистили перфектно инструментите, за да не оставят грапавини. Другото нещо което бих ви препоръчал – това че някога се е използвал чист гипс, не означава, че и сега вие трябва да го правите. Абстрахирайте се от „старите майстори”, които ползват първобитни методи, само за да стане по-бавно и да вземат повече пари. Вземете си гипсова замазка – вече доста български фирми я предлагат. Също така не вземайте най-евтината. Цените варират около десетина лева за 25 кг(покрива около 20 кв. метра). За справка чистият гипс е някъде половината на тази цена, но е два пъти повече работа. Повечето замазки стягат за около половин час и може да се работи много спокойно от един човек(за гипс трябват двама – един да прави шпакловането и един да разбърква разтвора). Купете и необходимото количество грунд. Разходът му е около литър за 30 кв. метра.
Подготовката на стената
Това е важен момент. От него зависи колко време ще се радвате на работата си и дали ще се радвате въобще. При всички положения е добре да грундирате преди шпакловането. Това е застраховка, която може да ви спести тонове неприятности. Отнема към 6 часа да изсъхне, но след това нещата ще станат сравнително лесно. Ако основата е вар и пясък е добре да направите малки дупки в стената на разстояние 10-15 сантиметра една от друга с върха на тесла да кажем. Така замазката ще се хване по-здраво.
Ако има ронещи се участъци е добре да ги поразровите до по-здрава основа. Големите дупки може да запълните с чист гипс грубо за да се стегнат по-бързо, а и да не хабите от замазката. След като сте се уверили че всичко е добре подготвено преминаваме към същинската част.
Шпакловане
Започва трудната част. Първо трябва да усвоите движението. След като в съд сте разбъркали част от гипсовата замазка с вода(желателно е да е с бъркалка или бормашина. Гъстотата трябва да е като на сметана.) поставяте с шпакла или мистрия върху единия край на пердашката материал. Започвате от долу на горе с леко натискане, държейки инструмента наклонен около 30 градуса към вас, да разнасяте материала. Може да направите това повече от веднъж. Без място за паника сега стената трябва да е грапава и неравна. След като нанесете достатъчно материал започвате да шпакловате. Почиствате с шпаклата пердашката, така че върху нея да не остане нищо. След което с кръгови движения, под ъгъл от 30° наклонен към вас, само в едната посока(или само на ляво или само на дясно, в никакъв случай не пълен кръг) започвате изглаждането на стената. Може на някой места да не се получи идеално. Първо ако стената е доста ронлива вероятно малки камъчета ще се залепят върху пердашката и ще оставят драскотини. Това не бива да ви притеснява при много неравна основа е добре да се мине два пъти, като втория път е след като е изсъхнал първия. Ако все пак останат драскотини и неравности, погрижете се те да са изпъкнали а не вдлъбнати. Във финалната част ще ги коригираме. Проверявайте с нивелир дали стената е равна. Така бавно, но славно ще успеете да шпакловате стената. Надали тя ще е идеална за сега, но не се притеснявайте – ще я направите „майсторски” .
Финална част
Време е да изгладим стената напълно. Ако някъде има малки повърхности, в които не може да работите с пердашката, шпакловайте с малката шпакличка или ако може с мистрията. След това, вземете шкурка и дървено трупче. Увийте шкурката около трупчето и леко изшкуркайте всички грапавини по стената. Ако те са изпъкнали това ще стане лесно, но ако са вдлъбнати ще се наложи да ги запълните с материал. Шпакловането се извършва след изсъхване на стената. Ако разполагате с виброшлайф бихте могли да ползвате него при изглаждането на грапавините. Добра идея е да си поставите нещо на устата и носа, за да не вдишвате прахта, която се вдига.
След тези операции би трябвало да имате много гладка и добре направена стена. Всичко зависи от това колко внимателно сте работили.
2. Паниран кашкавал
3. Омлет с шунка и гъби
4. Бъркани яйца с пресен лук
5. Пилешка курбан чорба
6. Агнешка чорба със спанак
7. Постна доматена супа
8. Свински кебап „Паприка“
9. Пържоли с дробчета
10. Картофени гнезда
11. Таратор с моркови
12. Салата от печени чушки и лук
13. Яйца на очи по панагюрски
14. Селска рибена чорба
15. Чорба от зрял боб по странджански
16. Супа от прясно зеле
17. Манастирска яхния от сини сливи
18. Шкембе-чорба по шуменски
19. Праз с кисело зеле
20. Маслини с ориз по македонски
21. Скумрия с доматен сос
22. Гювеч с риба по манастирски
23. Охлюви с ориз по манастирски
24. Задушено пиле по тракийски
25. Пълнено петле по македонски
26. Патица с вино
27. Яхния с овнешко по македонски
28. Кебапчета по дупнишки
29. Телешко със зелен фасул
30. Свинско с кисело зеле в гювеч по шопски