Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2010 20:55 - Доживотен затвор за убийци в Перник и Варна
Автор: ivantodorov83 Категория: Новини   
Прочетен: 484 Коментари: 0 Гласове:
0



На доживотен затвор Пернишкият окръжен съд осъди 26-годишния Здравко Кирилов, който убил Веселин Благоев от с. Рударци; Във Варна е потвърдена доживотната присъда на убиеца Георги Цветанов
image
Доживотен затвор при първоначален строг режим на изтърпяване - тази присъда постанови Пернишкият окръжен съд на 26-годишния Здравко Кирилов, който убил 21-годишния Веселин Благоев от пернишкото село Рударци.

На 21 октомври миналата година Кирилов умъртвил по особено жесток и мъчителен за жертвата начин Веселин, като му нанесъл 30 прободни рани с нож тип "звезда", съблякъл го и го влачил до канала в центъра на селото, където захвърлил тялото.

Пред съда Здравко Кирилов каза единствено, че съжалява за извършеното и признава всички обстоятелства, изложени в обвинителния акт. Той се възползва от отмяната на чл. 369 а от НПК и поиска от съда съкратено съдебно следствие.

Това е вторият обвинен в убийство в Перник след серийния убиец Станислав Ангелов-Сиси, който бе съден в условията на облекченото съдебно следствие.

"За втори път в рамките на два месеца изразявам неодобрението си към законодателя, който с отмяната на чл. 369 а от НПК даде възможност на извършители на тежки престъпления да се възползват от съкратено съдебно следствие", заяви прокурорът по делото Бисер Михайлов, изказвайки съболезнования към близките на жертвата.

Здравко Кирилов е израснал по социални домове, последният му постоянен адрес е в Кюстендил. По време на убийството е работил в частна фирма в Рударци.
Според свидетели на престъплението два дни по-рано барманът в заведение в селото му е взел ножа, тъй като се заканвал, че ще убие някого. Вечерта обаче преди жестокото убийство му го върнал.

Съдът уважи и гражданските искове на родителите на жертвата Камелия и Благой Георгиеви от по 90 000 лв. заедно с лихвите до окончателното изплащане.

Решението на Пернишкия окръжен съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Също днес

Апелативният съд във Варна потвърди доживотната присъда на
убиеца Георги Цветанов,

която Варненският окръжен съд произнесе за убийството на състудентката му Радостина Евтимова.

Въззивният съд определи като неоснователни жалбата на защитата на Цветанов срещу доживотната присъда, както и протеста на Окръжна прокуратура Варна и жалбите на родителите на убитото момиче, които настояваха за доживотен затвор без право на замяна.

На 26 февруари т. г. първоинстанционният съд призна вината на Георги Цветанов за убийството на студентката Радостина Евтимова, извършено на 5 срещу 6 март миналата година по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост, за да прикрие друго престъпление.

Тогава ВОС оправда 21-годишния подсъдим по обвинението да е изнасилил момичето, но призна вината му и го осъди за блудство.

Преди месец Апелативният съд разгледа жалбата на адвокатите на Георги срещу първоинстанционната присъда, протеста на Варненска окръжна прокуратура, която също както и родителите на жертвата настояваше за "доживотна присъда без право на замяна".

Днешното решение на Варненския апелативен съд, с което изцяло е потвърдена доживотната присъда на Георги Цветанов за убийството, както и размера на присъдените обещетения за близките на момичето, подлежи на касационна жалба или протест в 15-дневен срок.



Тагове:   перник,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив