За този блог
Гласове: 1359
Постинг
19.08.2009 18:29 -
Британци откриха как се прави гориво от банани
Учените създадоха метод за производство на възобновяемо био-гориво от банани.
Специалистите от Нотингамския университет предлагат в африканските страни да се въведе използването на листа и бананови обелки за източник на гориво. В резултат се получават брикети, които могат да се изгарят в пещи за отопление или приготвяне на храна.
В страни като Руанда, бананите са важна селскостопанска култура, използвана не само за храна, а и за производство на алкохолни напитки. Всеки тон бананови плодове води до 10 тона отпадъци: обелки, листа и стебла. Точно те могат да се използват за гориво, смята аспиранта от университета в Нотингам Джоел Чейни.
След завръщането си от Руанда, той е създал в университетската лаборатория технология за превръщането на отпадъците в гориво. Банановите обелки и листа се смесват със стърготини и се пресоват в брикети. Получените брикети се сушат на слънце в продължение на 2 седмици и могат да се използват за гориво. Ръчната им подготовка не изисква големи инвестиции на капитали.
Много други опити да се разработи гориво за Африка се оказаха неудачни поради висока цена и неприспособеност към местните условия. Професорът от инженерния факултет Майк Клифърд счита този проект за удачен. Смята се, че новата технология може да съкрати използването на брикети в качество на гориво.
В страни като Руанда, Танзания и Бурунди, над 80% от енергийните нужди се осигуряват за сметка на горене на дърва. Това разрушава околната среда, тъй като изсичането на горите води до промени на климата, а в някои райони се налага многочасов път пеша, за да се получат дърва за огрев. Британските учени смятат, че техният проект може да е една от стъпките, която да помогне на жителите на бедните страни да се спасят от бедността и са готови да споделят идеята си безплатно.
Специалистите от Нотингамския университет предлагат в африканските страни да се въведе използването на листа и бананови обелки за източник на гориво. В резултат се получават брикети, които могат да се изгарят в пещи за отопление или приготвяне на храна.
В страни като Руанда, бананите са важна селскостопанска култура, използвана не само за храна, а и за производство на алкохолни напитки. Всеки тон бананови плодове води до 10 тона отпадъци: обелки, листа и стебла. Точно те могат да се използват за гориво, смята аспиранта от университета в Нотингам Джоел Чейни.
След завръщането си от Руанда, той е създал в университетската лаборатория технология за превръщането на отпадъците в гориво. Банановите обелки и листа се смесват със стърготини и се пресоват в брикети. Получените брикети се сушат на слънце в продължение на 2 седмици и могат да се използват за гориво. Ръчната им подготовка не изисква големи инвестиции на капитали.
Много други опити да се разработи гориво за Африка се оказаха неудачни поради висока цена и неприспособеност към местните условия. Професорът от инженерния факултет Майк Клифърд счита този проект за удачен. Смята се, че новата технология може да съкрати използването на брикети в качество на гориво.
В страни като Руанда, Танзания и Бурунди, над 80% от енергийните нужди се осигуряват за сметка на горене на дърва. Това разрушава околната среда, тъй като изсичането на горите води до промени на климата, а в някои райони се налага многочасов път пеша, за да се получат дърва за огрев. Британските учени смятат, че техният проект може да е една от стъпките, която да помогне на жителите на бедните страни да се спасят от бедността и са готови да споделят идеята си безплатно.
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене
Блогрол
1. Форумът на WizardNote
2. Паниран кашкавал
3. Омлет с шунка и гъби
4. Бъркани яйца с пресен лук
5. Пилешка курбан чорба
6. Агнешка чорба със спанак
7. Постна доматена супа
8. Свински кебап „Паприка“
9. Пържоли с дробчета
10. Картофени гнезда
11. Таратор с моркови
12. Салата от печени чушки и лук
13. Яйца на очи по панагюрски
14. Селска рибена чорба
15. Чорба от зрял боб по странджански
16. Супа от прясно зеле
17. Манастирска яхния от сини сливи
18. Шкембе-чорба по шуменски
19. Праз с кисело зеле
20. Маслини с ориз по македонски
21. Скумрия с доматен сос
22. Гювеч с риба по манастирски
23. Охлюви с ориз по манастирски
24. Задушено пиле по тракийски
25. Пълнено петле по македонски
26. Патица с вино
27. Яхния с овнешко по македонски
28. Кебапчета по дупнишки
29. Телешко със зелен фасул
30. Свинско с кисело зеле в гювеч по шопски
2. Паниран кашкавал
3. Омлет с шунка и гъби
4. Бъркани яйца с пресен лук
5. Пилешка курбан чорба
6. Агнешка чорба със спанак
7. Постна доматена супа
8. Свински кебап „Паприка“
9. Пържоли с дробчета
10. Картофени гнезда
11. Таратор с моркови
12. Салата от печени чушки и лук
13. Яйца на очи по панагюрски
14. Селска рибена чорба
15. Чорба от зрял боб по странджански
16. Супа от прясно зеле
17. Манастирска яхния от сини сливи
18. Шкембе-чорба по шуменски
19. Праз с кисело зеле
20. Маслини с ориз по македонски
21. Скумрия с доматен сос
22. Гювеч с риба по манастирски
23. Охлюви с ориз по манастирски
24. Задушено пиле по тракийски
25. Пълнено петле по македонски
26. Патица с вино
27. Яхния с овнешко по македонски
28. Кебапчета по дупнишки
29. Телешко със зелен фасул
30. Свинско с кисело зеле в гювеч по шопски