Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2009 11:57 - Какво не знаем за керамичните плочки?
Автор: ivantodorov83 Категория: Хоби   
Прочетен: 1775 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Като всички керамични материали - прибори за хранене (чинии, чаши, и т.н.) санитарни принадлежности (мивки, бидета, тоалетни чинии и т.н.). керамичните плочки са направени от микстура от лепило, пясък и други естествени материали.


image

Тези микстури се подготвят, оформят се в желаната форма, а след това се изпичат при висока температура между 1000 и 1250є С, в зависимост от вида на плочките. Основните предимства на плочките (както и на всички керамични продукти) са твърдост, здравина, хигиеничност, леснота при почистване, пожароустойчивост и незапалимост.


image

Плочките са завършващ (довършителен елемент) и като такива те трябва да отговарят на две условия - естетическо, като вид декорация, и техническо, като строителен материал, който може да издържа, без да се чупи или да се поврежда от различния тип натоварване, на което са подложени. Тези две функции са основни и едната не може да съществува без другата.

Основните критерии, които трябва да се имат предвид, когато се избират плочки, са два – естетическият критерий зависи от вкуса и удоволствието, което се получава от различните декоративна аранжировка, и техническият, който се основава на познаването на материалите и тяхното съответствие на средата, за която са предназначени.

imageТук
ще си позволим и едно сравнение, което много често италианците, най-добрите производители на керамични плочки, употребяват: “Тези два критерия са същите като тези, които имаме предвид при избора на дрехи, напр., за избор на дрехи разчитаме на личните си предпочитания към цветове и шарки (което представлява естетическия критерий), както и доколко те са подходящи за даден случай - вечерно, работно, зимно или лятно облекло (технически критерий)”.

Има богат избор на стенни и подови плочки, от които можем да избираме – те могат да са глазирани и неглазирани, с пласт цветно стъкло. Това им придава важни естетически характеристики, като цвят, блясък, декоративност, нюанси, и т.н.
Как да изберем правилните плочки в зависимост от предназначението

Основните свойства на керамичните материали, съответно на плочките, които произтичат от тяхната структура и композиция се дължат на спецификата на продукта. Това са твърдост и механична сила, опън, крехкост, инертност.

Има голямо разнообразие на плочки за всякаква цел и среда, но няма такива плочки, които да са универсални и да могат да се употребяват навсякъде. Клиентът може да избере, когато разполага с достатъчно информация, но трябва да имате предвид две основни неща - мястото, където ще се поставят, естетическите и технически функции, на които трябва да отговарят.

От естетическа гледна точка плочките трябва да се съобразят с мебелите, цветовата гама, формите и особеностите на средата. Те трябва да се съчетават с пропорциите, разстоянията, пространството, светлината и др. Изборът също зависи от вашия вкус и модата, така че е трудно да се посочат абсолютни правила.

Техническите характеристики – плочките трябва да отговарят на натоварване (механично, химично, термично и др.), съобразено със средата, за която са предназначени.

Частни домове

Плочки за пода в хола

Количеството на трафик и натоварване, на което са подложени плочките, се различават във всеки дом. Холът е едно от местата, през които се преминава най-много, но степента на издръжливост и на износване зависи от местоположението на жилището – има разлика между хол в жилище, разположено на петия етаж в жилищен блок, и хол на къща с градина, където има пясъчна или чакълена пътека, която води към входната врата на къщата. Във втория случай трябва да се изберат плочки с по-голяма устойчивост на износване.

Не взимайте предвид само РЕI характеристиката (когато става дума за глазирани плочки), но също и другите характеристики на повърхността – твърдост, устойчивост на замърсяване, устойчивост на химикали, леснота на почистване (всички те допринасят за компактна и устойчива плочка).

Имайте предвид възможните ефекти върху повърхността на плочките и други естетически параметри като цвят и цветова текстура, тъй като плочките при употреба стават по-матови, замърсяването ще личи повече при светли и едноцветни плочки и по-малко при плочки с тъмни цветове и грапава структура, а яркостта ще намалява (запомнете, че бляскавата повърхност прави по-видими драскотините и увеличава риска от това, плочките да станат по-матови в по-експлоатираните части).

Стени и под в банята

Подът и стените в банята влизат в контакт с химически и оцветяващи препарати (почистващи препарати, козметика, парфюми, и др.). Детергенти, които съдържат корозивни химикали трябва да се отстраняват внимателно до тяхното окончателно премахване. В този случай се препоръчват плочки, устойчиви на такова въздействие, особено на киселини и основи.

Плочки за пода и стените в кухнята

Подът в кухнята е едно от местата, подложени на най-голямо триене и натоварване. Хората стоят и вървят в кухнята повече в сравнение с всяко друго място. Кухнята е мястото, което се замърсява най-много, и поради това трябва да се почиства по-често и по-старателно. Това също е мястото, където на пода най-много се изпускат различни неща. Така че плочките, които избирате за там, трябва да бъдат устойчиви на механични и химични въздействия.

Плочките за стената на кухнята са подложени на по-малко натоварване, но те са обект на голямо химическо третиране, което е едновременно от храните и от препаратите. Затова е важно да се изберат плочки високо устойчиви на химическо въздействие.

Плочките навън – на външни стени и външна настилка

Трябва да изберете вид със сертификат за устойчивост на замръзване. Това са плочки, които са пресовани и са с ниска абсорбция на вода. Те могат да бъдат глазирани или неглазирани, или пресовани плочки (изпечена плочка или cotto).

Подови плочки в обществени сгради, включително и в бар

Нивото на механично и химично натоварване, на което е подложена повърхността на плочките, е твърде високо. Естетическото решение е също важно. Глазирани или неглазирани, плочките трябва да бъдат избрани устойчиви на изтъркване и устойчиви на замърсяване и химическо въздействие.

С голяма предпазливост трябва да изберете лъскави глазирани плочки, особено ако са предназначени за помещение, в което се влиза директно отвън. Плочките ще бъдат изложени на изтъркване и механично замърсяване, внесено от посетителите и ще помътнеят преждевременно. Бляскавите повърхности са много красиви, но също имат склонност към помътняване и върху тях повече личат драскотините и износването.

Каквито и материали да избирате, матираните са по-препоръчителни за пространството в непосредствена близост до входове на обществени сгради. Изключително важно е плочките за пода да бъдат с висока степен на противоплъзгане.

Широка гама

Има голямо различие на вкусове, естетически и декоративни потребности. Как керамичните плочки да отговорят на всеки вкус и да изпълнят всяка потребност? Керамичните плочки са синтетичен материал, изработен чрез различни комбинации от множество сурови материали с цел да се постигнат продукти с определени характеристики. Изберете цвят, някаква хроматична текстура, дизайн или декорация - керамичната технология може да го възпроизведе.

Гамата за възможните цветове на глазираните керамични плочки е наистина безкрайна. Всеки нюанс може да се изпълни с гланцово покритие или матова, сатенена повърхност. Съществуващите технологии позволяват възпроизвеждането на сложен и изразителен дизайн (картини или фотографии) върху повърхността на керамичните плочки.

При неглазираните плочки разнообразието е малко по-ограничено, но дори при тях в последните години се разшириха възможностите. Разнообразието от цветове при керамичните плочки е възможно благодарение на специални пигменти в сместа. При неглазираните продукти оцветяването е еднакво за тялото и повърхността на плочката.

Дюс цветове могат да се възпроизведат както и сложни многоцветни текстури като гранулиран вид, с гранули ясно очертани на фона или смесване на зони с гранулиран вид и едноцветни петна, което прави възможно изключително сполучливото наподобяване на естествен камък. Други възможности при неглазираните плочки е създаването на релефна повърхност - това се постига чрез пресоване за релефна повърхност или някаква степен на грапавина.

Форми и размери

Разнообразието на формите е голямо. Най-популярни са правоъгълните и квадратните плочки, но има и многоъгълни плочки, като осмоъгълни и десетоъгълни, например. Съществуват и доста по-сложни форми, така наречените Moorish и Provencal.

Новите технологии позволяват създаването на всякакви форми. Размерите варират от няколко сантиметра – 0.5 х 0.5 (мозайка) до плочи с размер метър и повече – 120 х 180см. За подови покрития най-търсени са размерите 30 х 30, 40 х 40, 50 х 50, а за стенни облицовки размерите са 20 х 20, 20 х 25, 20 х 30см.

Вариациите на формите и размерите на частите, които образуват цялостната керамична повърхност, създават различен естетически ефект, дори когато повърхността, цвета и декорацията са еднакви. Комбинацията между различни форми и размери създава визуално въздействие и с него се постигат изключително разнообразни и неограничени като конфигурации и декоративен ефект възможности.

Поставяне на плочки

Поставянето на плочките е процес, който изисква умения, квалификация и не на последно място усет. И тъй като най-често оставяме тази задача в ръцете на препоръчан майстор, трябва напълно да сте сигурни в избора си.

Майсторът преценява площта или повърхността, където ще се поставят плочките; самите плочки, които са избрани за съответния обект. Добре е да имате писмено неговата оферта. Той преценява разходите и времето, трябва да провери повърхността за настилане или да я подготви по подходящия начин; внимателно да прецени размерите, ъглите, да провери дали стените са отвесни и перпендикулярни на пода, и т.н., а ако е необходима предварителна подготовка, да предприеме необходимите действия; да провери материалите.

Майсторът трябва да предотврати дефекти при настилането, напр. залепване на плочки с отчупени ъгли, лошо напаснати плочки в най-видимата зона. Той трябва да подготви хастара или лепилото и да положи плочките.

Начинът, по който се подреждат керамичните плочки, може да варира в зависимост от ефекта, който искате да постигнете. Подреждането може да бъде под прав ъгъл спрямо стените или под ъгъл 45є градуса. Първият вариант се препоръчва за помещение с неправилна форма или с повече чупки, а вторият вариант създава оптически впечатление за по-голям простор и ширина.

Подреждането на плочките без фуга и с фуга също е според предпочитанията на клиента, но имайте предвид и помещението, в което се полагат плочките. За помещения като баня и кухня, фугите създават предпоставка за създаване на „леген” за събиране на вода, наслояване на мръсотия и образуване на плесен, така че не се препоръчват. Но ако държите да има фуги между плочките в тези помещения, те трябва да бъдат обработени с продукти и по технологии, които са предназначени да предотвратят тези нежелани ефекти.

Когато плочките са с декоративен релеф, се изисква голяма прецизност при поставянето на аксесоарите в банята, тъй като естественият релеф на отделните плочки може да създаде проблеми при тяхното монтиране. 


Тагове:   плочки,   Теракот,   фаянс,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив