Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2010 13:13 - Царят се жалва на Бойко, че не може да си сече горите
Автор: ivantodorov83 Категория: Новини   
Прочетен: 422 Коментари: 0 Гласове:
0






автор(и): 24 Часа
image

Симеон Сакскобургготски ще съди България в Страсбург, защото не може да се разпорежда с горите си.

Царят предал дори лично заплахата по телефона на Бойко Борисов, пише “Медиапул”. Бившият премиер му се оплакал от “неоснователния запор върху горите му”, след като парламентът наложи вето той да се разпорежда с реституираните имоти.

Сакскобургготски е провел същия разговор и със земеделския министър Мирослав Найденов, твърди "Медиапул".

"Не съм говорил с царя", каза обаче пред "24 часа" Найденов. Той бил информиран от премиера Борисов в края на миналата седмица, че Сакскобургготски се е оплакал от него, че не му разрешава санитарна сеч в горите.

Пратих комисия от агенцията по горите и тя се произнесе, че засега не се налага санитарна сеч, обясни Найденов. При ново искане от царя и при необходимост обаче такова разрешение ще бъде дадено.

Не се учудвам от изявленията на царя, той вече е казвал, че ще се обърне към международен съд заради запорите, коментира Найденов. Земеделското министерство внесе още през ноември 2009 г. граждански иск в Софийския окръжен съд с претенция за възстановяване на всичките 16 хил. дка гори в Рила, върнати на царя.

Както "24 часа" писа, от съда са поискали да се платят 12 000 лв. за превод на документите, за да се запознаят всички наследници. Сумата е преведена и вече е образувано дело.

12 020 дка около Боровец и 4521 дка в землищата на Бели Искър и Мала църква са върнати на царя през 2000 г. по време на управлението на СДС и кабинета на Иван Костов.

В началото на 2008 г. прокуратурата изказа съмнение, че имотите в 2 крепостни акта се припокриват и 4521 дка са върнати в повече.

Казусът се усложнява, защото връщането на царските имоти не е станало по закона за реституцията, който важеше за обикновените граждани, а със спецрешение на НС.

За това, че някой има намерение да води дело, не са нужни телефонни уведомления, лаконично коментира казуса правосъдният министър Маргарита Попова вчера.

Новината, че Симеон ще съди България, идва седмица след като Пловдивският съд отказа да присъди на царското семейство двореца “Кричим”. Магистратите обявиха, че решението на КС от 1998 г. не дава пряка възможност за връщането на имотите, които през 1945 г. са били собственост на държавата, а не на царя. Според юристи, ако това решение бъде потвърдено на следващите две съдебни инстанции, държавата ще може да ползва прецедента и да си върне и другите имоти, стига да заведе съответните искове.

ГЕРБ няма да връща имотите на държавата

Никой от юристите в групата на ГЕРБ не работи по подобен казус. Това заяви съпредседателката й Искра Фидосова в отговор на въпрос дали ГЕРБ обмисля да върне на държавата царските имоти.

Не съм запозната със случая и не мога да го коментирам в подробности, за да кажа дали е възможно това да се случи, или не, отсече шефката на правната комисия.

Според нея най-запознати трябва да са юристите от земеделското министерство, защототе са движили казуса, когато в правната комисия се обсъждало приемането на мораториума върху царските имоти преди време.

Преди седмица ДСБ призова ГЕРБ държавата да си върне собствеността, която по един или друг начин е попаднала в частни ръце - например царските имоти и участъка от Морската градина във Варна, който влиза в проекта "Алея първа". Депутатите на Костов ще опишат в питането си към Борисов и случаи на заменени земи и гори.




Тагове:   може,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив