Реденето на опашки не е само проява на добро възпитание, а следствие от еволюцията, показва британско изследване. Проф. Андрю Колман и д-р Линдзи Браунинг от Университета в Лестър казват, че не само хората, но и много животни извършват дейности, като се редуват. Според психолозите "невидима ръка" може би ръководи хората да си изчакват реда. Този прастар инстинкт се е развил у голям брой видове като едри и дребни маймуни, птици и антилопи. Той е заложен в гените им, без да е заучен или свързан с употребата на езика.
Докато хората обикновено в разговор и чрез планиране могат да изготвят графици и да се договарят кога какво да правят, други представители на животинското царство трябва да са предварително програмирани, за да са любезни и да се изчакват, обясняват учените. Добър пример, че изчакването е заложено в ДНК, са антарктическите пингвини, които живеят на двойки и се редуват. Единият от партньорите остава в гнездото и мъти яйцата, докато другият носи храната и обратно.
Проф. Колман създал компютърна програма, която симулира еволюцията в продължение на поколения. Тя показала, че с течение на времето редуването се е развило без говор и планиране. Ученият е убеден, че редуването при извършването на различни дейности и дори реденето по опашки е генетично заложено и у хората. "При нас процесът е по-сложен, защото инстиктите ни се модифицират чрез разсъждението и комуникацията", твърди психологът.
Гонзо вече е свободен! Моля, плеймейткит...
Водопадът Конска опашка - невероятно чуд...
2. Паниран кашкавал
3. Омлет с шунка и гъби
4. Бъркани яйца с пресен лук
5. Пилешка курбан чорба
6. Агнешка чорба със спанак
7. Постна доматена супа
8. Свински кебап „Паприка“
9. Пържоли с дробчета
10. Картофени гнезда
11. Таратор с моркови
12. Салата от печени чушки и лук
13. Яйца на очи по панагюрски
14. Селска рибена чорба
15. Чорба от зрял боб по странджански
16. Супа от прясно зеле
17. Манастирска яхния от сини сливи
18. Шкембе-чорба по шуменски
19. Праз с кисело зеле
20. Маслини с ориз по македонски
21. Скумрия с доматен сос
22. Гювеч с риба по манастирски
23. Охлюви с ориз по манастирски
24. Задушено пиле по тракийски
25. Пълнено петле по македонски
26. Патица с вино
27. Яхния с овнешко по македонски
28. Кебапчета по дупнишки
29. Телешко със зелен фасул
30. Свинско с кисело зеле в гювеч по шопски