Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2009 15:43 - Изчакай си реда!
Автор: ivantodorov83 Категория: Технологии   
Прочетен: 541 Коментари: 0 Гласове:
0



Реденето на опашки не е само проява на добро възпитание, а следствие от еволюцията, показва британско изследване. Проф. Андрю Колман и д-р Линдзи Браунинг от Университета в Лестър казват, че не само хората, но и много животни извършват дейности, като се редуват. Според психолозите "невидима ръка" може би ръководи хората да си изчакват реда. Този прастар инстинкт се е развил у голям брой видове като едри и дребни маймуни, птици и антилопи. Той е заложен в гените им, без да е заучен или свързан с употребата на езика.image

 

Докато хората обикновено в разговор и чрез планиране могат да изготвят графици и да се договарят кога какво да правят, други представители на животинското царство трябва да са предварително програмирани, за да са любезни и да се изчакват, обясняват учените. Добър пример, че изчакването е заложено в ДНК, са антарктическите пингвини, които живеят на двойки и се редуват. Единият от партньорите остава в гнездото и мъти яйцата, докато другият носи храната и обратно.


Проф. Колман създал компютърна програма, която симулира еволюцията в продължение на поколения. Тя показала, че с течение на времето редуването се е развило без говор и планиране. Ученият е убеден, че редуването при извършването на различни дейности и дори реденето по опашки е генетично заложено и у хората. "При нас процесът е по-сложен, защото инстиктите ни се модифицират чрез разсъждението и комуникацията", твърди психологът.



Тагове:   опашка,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив