За този блог
Гласове: 1359
Постинг
26.07.2009 16:00 -
Създадоха технология за промяна на кръвната група
Датски учени от Университета на Копенхаген откриха начин за промяна на кръвната групаё информира zdrave.bg. Той позволява да се променят втора (А), трета (В) и четвърта (АВ) кръвни групи на първа (О), която може да се използва при преливането на кръв при почти всеки пациент (със същия резус фактор).
Технологията, в която се използват наскоро открити ферменти (ензими), ще помогне да се реши проблема с недостига на кръв за преливане.
"Тази технология е рентабилна и позволява кръвната група да се промени за 1 час при стайна температура", заяви пред списание Nature Biotechnology професор Мартин Олсън от Lund University Hospital в Швеция, ръководител на екипа.
Преливането на кръв от неподходяща група застрашава живота на пациента. Кръвта А, В и АВ съдържа антитела, които могат да предизвикат негативна реакция в организма, ако тя се прелее на човек с друга група. "Нулевата" кръв не съдържа такива антитела и може да се прелива на всеки.
В процеса на своята работа учените са извършили опити с над 2500 различни бактерии и гъбички, за да открият тези, които биха могли да отстраняват антителата от червените кръвни телца (еритроцитите). Най-добри резултати са показали 2 от бактириите: Elizabethkingia meningosepticum и Bacterioides fragilis.
Преди прилагането на новата технология в практиката ще бъдат проведени необходимите клинични изпитания.
Експертите Джеф Даниелс и Стивън Уизър коментират в същия брой на Nature Biotechnology, че използването на ензими за промяна на кръвната група се предлага сравнително отдавна, но досега не са били открити такива, които могат ефективно да се справят с тази задача.
Новата технология все още не решава проблема с резус-фактора, отбелязва zdrave.bg. Кръвта с положителен резус-фактор съдържа антиген, предизвикващ в имунната система на човека реакция на отхвърляне, ако неговата кръвна група има отрицателен резус-фактор.
Технологията, в която се използват наскоро открити ферменти (ензими), ще помогне да се реши проблема с недостига на кръв за преливане.
"Тази технология е рентабилна и позволява кръвната група да се промени за 1 час при стайна температура", заяви пред списание Nature Biotechnology професор Мартин Олсън от Lund University Hospital в Швеция, ръководител на екипа.
Преливането на кръв от неподходяща група застрашава живота на пациента. Кръвта А, В и АВ съдържа антитела, които могат да предизвикат негативна реакция в организма, ако тя се прелее на човек с друга група. "Нулевата" кръв не съдържа такива антитела и може да се прелива на всеки.
В процеса на своята работа учените са извършили опити с над 2500 различни бактерии и гъбички, за да открият тези, които биха могли да отстраняват антителата от червените кръвни телца (еритроцитите). Най-добри резултати са показали 2 от бактириите: Elizabethkingia meningosepticum и Bacterioides fragilis.
Преди прилагането на новата технология в практиката ще бъдат проведени необходимите клинични изпитания.
Експертите Джеф Даниелс и Стивън Уизър коментират в същия брой на Nature Biotechnology, че използването на ензими за промяна на кръвната група се предлага сравнително отдавна, но досега не са били открити такива, които могат ефективно да се справят с тази задача.
Новата технология все още не решава проблема с резус-фактора, отбелязва zdrave.bg. Кръвта с положителен резус-фактор съдържа антиген, предизвикващ в имунната система на човека реакция на отхвърляне, ако неговата кръвна група има отрицателен резус-фактор.
Бъдещето на храната ни
Технология на отглеждане на ягоди
Промишлена технология за отглеждане на д...
Технология на отглеждане на ягоди
Промишлена технология за отглеждане на д...
Следващ постинг
Предишен постинг
Търсене
Блогрол
1. Форумът на WizardNote
2. Паниран кашкавал
3. Омлет с шунка и гъби
4. Бъркани яйца с пресен лук
5. Пилешка курбан чорба
6. Агнешка чорба със спанак
7. Постна доматена супа
8. Свински кебап „Паприка“
9. Пържоли с дробчета
10. Картофени гнезда
11. Таратор с моркови
12. Салата от печени чушки и лук
13. Яйца на очи по панагюрски
14. Селска рибена чорба
15. Чорба от зрял боб по странджански
16. Супа от прясно зеле
17. Манастирска яхния от сини сливи
18. Шкембе-чорба по шуменски
19. Праз с кисело зеле
20. Маслини с ориз по македонски
21. Скумрия с доматен сос
22. Гювеч с риба по манастирски
23. Охлюви с ориз по манастирски
24. Задушено пиле по тракийски
25. Пълнено петле по македонски
26. Патица с вино
27. Яхния с овнешко по македонски
28. Кебапчета по дупнишки
29. Телешко със зелен фасул
30. Свинско с кисело зеле в гювеч по шопски
2. Паниран кашкавал
3. Омлет с шунка и гъби
4. Бъркани яйца с пресен лук
5. Пилешка курбан чорба
6. Агнешка чорба със спанак
7. Постна доматена супа
8. Свински кебап „Паприка“
9. Пържоли с дробчета
10. Картофени гнезда
11. Таратор с моркови
12. Салата от печени чушки и лук
13. Яйца на очи по панагюрски
14. Селска рибена чорба
15. Чорба от зрял боб по странджански
16. Супа от прясно зеле
17. Манастирска яхния от сини сливи
18. Шкембе-чорба по шуменски
19. Праз с кисело зеле
20. Маслини с ориз по македонски
21. Скумрия с доматен сос
22. Гювеч с риба по манастирски
23. Охлюви с ориз по манастирски
24. Задушено пиле по тракийски
25. Пълнено петле по македонски
26. Патица с вино
27. Яхния с овнешко по македонски
28. Кебапчета по дупнишки
29. Телешко със зелен фасул
30. Свинско с кисело зеле в гювеч по шопски