Мисловна аксиома № 1 (фундаментална) на българина/българката.
ЖИВОТЪТ Е ПОСТОЯННА И БЕЗМИЛОСТНА БОРБА ЗА КЕЛЕПИР!
Поведенческа Аксиома № 17 на българина/българката:
Когато някой постигне реален успех (произволен пример - напише хубава статия), българинът/българката незабавно заявява на висок глас, че този успех всъщност е неуспех.
Това е така, защото той/тя обикновено не може да постигне такъв успех.
Причини за възникването на Поведенческа Аксиома № 17.
Те са следните:
(1) Българинът/българката мисли, че никой никога не може да постигне по-голям успех от него/нея (пример - никой никога не може да напише по-хубава статия от него/нея);
(2) Българинът/българката мисли, че всички останали (освен него/нея) са некадърници.
Тези обстоятелства обаче представляват две отделни - мисловни - аксиоми. Също така фундаментални.
Мисловна Аксиома № 5 (фундаментална) на българина/българката
Българинът/българката мисли, че всички останали (освен него/нея) са некадърници.
Мисловна Аксиома № 11 (фундаментална) на българина/българката:
Българинът/българката винаги е дълбоко убеден, че никой не може да постигне по-голям успех от него/нея.
Практическо (много рядко) следствие от Мисловна Аксиома № 11: ако българинът/българката някога по някаква случайност се убедят, че някой някога по някаква случайност е постигнал по-голям успех от него/нея, НЕЗАБАВНО се прилага Поведенческа Аксиома № 17.
2. Паниран кашкавал
3. Омлет с шунка и гъби
4. Бъркани яйца с пресен лук
5. Пилешка курбан чорба
6. Агнешка чорба със спанак
7. Постна доматена супа
8. Свински кебап „Паприка“
9. Пържоли с дробчета
10. Картофени гнезда
11. Таратор с моркови
12. Салата от печени чушки и лук
13. Яйца на очи по панагюрски
14. Селска рибена чорба
15. Чорба от зрял боб по странджански
16. Супа от прясно зеле
17. Манастирска яхния от сини сливи
18. Шкембе-чорба по шуменски
19. Праз с кисело зеле
20. Маслини с ориз по македонски
21. Скумрия с доматен сос
22. Гювеч с риба по манастирски
23. Охлюви с ориз по манастирски
24. Задушено пиле по тракийски
25. Пълнено петле по македонски
26. Патица с вино
27. Яхния с овнешко по македонски
28. Кебапчета по дупнишки
29. Телешко със зелен фасул
30. Свинско с кисело зеле в гювеч по шопски