Колко хора знаят какво точно предствлява сапунът? Повече от почистващите кубчета, които си купуваме в супермаркетите, са по-скоро изработени от изцяло химически съставки, отколкото истински сапуни. Това са така наречените синтетични сапуни. Приготвени от синтетични химикали, те са много неподходящи за кожата. Те съдържат предимно петролни субпродукти отколкото други мазнини. Истинският сапун е приготвен от естествени мазнини (като маслиново, кокосово или палмово масло), което го прави много по-подходящ за кожата. Ръчно приготвеният сапун, за разлика от химическите такива, е направен чрез комбинация на вода примесена с дървесна пепел и мазнини в процес известен като Сапунификация. След процеса на сапунификация, молекулите на съставките са се обединили и са се превърнали в сапун и глицерин. Глицеринът е много важен омекотител за кожата, което допринася за насладата от използването на ръчно изработените сапуни. При комерсиалните сапуни глицеринът се извлича и се продава на козметичната индустрия, понякога на цена по-висока от самия сапун. Глицеринът е важен за кожата на тялото, тъй като той улавя влажността от въздуха, която от своя страна овлажнява кожата. Общо взето около 1/5 от сапуна е глицерин. Мазнините в сапуните, които използваме, имат специално предназначение. Кокосовото масло например създава невероятна пяна. Маслиновата мазнина се използва за висококачествени и много трайни сапуни. Палмовото масло пък подхранва кожата. Аромата и цвета на повечето сапуни се постига с изкуствени съставки. Някои сапуни са ароматизирани с помоща на различни изкуствени аромати. Това е синтетична химия, с помощта на която се постига имитацията на определен аромат. Тези съставки обаче могат да доведат до различни алергии при по-чувствителна кожа. Също така те не могат да бъдат използвани за ароматерапия. Ароматът при сапуните би трябвало да идва единствено от естествени масла, извлечени от различни растения. Това са и основните компоненти на ароматерапията. Не само, че ухаят приятно, но също така тези съставки оказват влияние върху тялото, умът и духа на човек. Цветът на сапуните би трябвало също да идва от природата. За това много често се използват Лавандулата или Розата, които правят цвета на сапуна наситен и естествен. Така че, следващия път когато си купувате любимия сапун замислете се как е бил приготвен и дали наистина е подходящ за ароматерапия.
2. Паниран кашкавал
3. Омлет с шунка и гъби
4. Бъркани яйца с пресен лук
5. Пилешка курбан чорба
6. Агнешка чорба със спанак
7. Постна доматена супа
8. Свински кебап „Паприка“
9. Пържоли с дробчета
10. Картофени гнезда
11. Таратор с моркови
12. Салата от печени чушки и лук
13. Яйца на очи по панагюрски
14. Селска рибена чорба
15. Чорба от зрял боб по странджански
16. Супа от прясно зеле
17. Манастирска яхния от сини сливи
18. Шкембе-чорба по шуменски
19. Праз с кисело зеле
20. Маслини с ориз по македонски
21. Скумрия с доматен сос
22. Гювеч с риба по манастирски
23. Охлюви с ориз по манастирски
24. Задушено пиле по тракийски
25. Пълнено петле по македонски
26. Патица с вино
27. Яхния с овнешко по македонски
28. Кебапчета по дупнишки
29. Телешко със зелен фасул
30. Свинско с кисело зеле в гювеч по шопски