Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2010 14:30 - Google вкарва интернет в телевизора
Автор: ivantodorov83 Категория: Новини   
Прочетен: 641 Коментари: 0 Гласове:
0



автор(и): Петър Георгиев

image

СНИМКА: LOGITECH
 

Тези дни интернет гигантът Google обяви официално новата си концепция за обединяването на телевизия и интернет.

Идеята е приеманите по конвенционален начин тв предавания (ефирно, чрез кабел или сателит) с помощта на специални устройства да се комбинират с текст, снимки и видео от интернет и да се показват на екрана на телевизора.

Както изтъкват експертите на Google, и досега е имало такива опити, но те са се провалили по три основни причини:

lПри някои модели телевизори с връзка към интернет достъпът е ограничен само до определени, специално подготвени за целта информации и ползата от него е ограничена.

lПри други става дума за изцяло затворени системи, които не позволяват достъп до цялата световна мрежа.

lПотребителят трябва да избира дали да гледа телевизия, или да сърфира в мрежата.

Очакванията са зрителят да напише ключова дума в полето за търсене и да получи като резултат от търсачката на Google TV не само адреси на страници с текст и видео в интернет, но и ефирни и кабелни предавания и филми, които могат да се гледат на конкретния телевизор.

Нещо повече - Google TV включва функция "картина в картината", която позволява да се извиква допълнителна информация за гледаното предаване от интернет без прекъсване. Например зрителите на футболен мач да получат допълнителна информация за него, за отборите, играчите и т.н. или да коментират играта с приятели по чата, без да губят топката от поглед. Възможно приложение е и преводът на субтитри към чуждоезични филми на езика на потребителя чрез услугата Google Translate.

Друга идея е смартфоните, които вече по правило са оборудвани с вградени Bluetooth и Wi-Fi, да се превърнат в дистанционни с разширени възможности. Потребителите с тях ще имат възможност не само да управляват функциите на телевизора и на Google TV, но и например да търсят на смартфона определена страница или видео в интернет и след това с едно натискане на копчето да я прехвърлят към телевизионния екран.

Всичко това е базирано на интернет услугите и продуктите на Google - на търсачката, на видеоплатформата YouTube, браузъра Chrome и операционната система Android. Това важи и за специализирания хардуер. Устройствата всъщност ще бъдат повече или по-малко мощни малки компютърни системи с процесор Atom (или по-добър), Bluetooth, Wi-Fi, инфрачервен предавател за управлението на обикновените функции на телевизора като сила на звука или избор на каналите, HDMI порт за свързване на устройството към телевизора, съраунд звук и др.

Засега трима производители се готвят да предложат устройства за Google TV към края на тази година, когато е планиран стартът на платформата в САЩ. SONY се готви да пусне специално оборудвани телевизори, малко известният в Европа Dish - сателитни приемници, а Logitech - оптимизирани за Google TV дистанционни управления и клавиатури, както и приставка от тип Settop-Box, което да може да се свърже с всеки телевизор, стига да има порт HDMI. Засега за нея не се знае много, освен че ще използва процесор Intel Atom с 1,2 GHz тактова честота, ще има солидни 4 GB оперативна памет, Wi-Fi 802.11n, два HDMI порта, два USB порта, звук Dolby 5.1 surround и възможност за включване на камера за видеочат с висока резолюция 720p.

Няма информация кога Google TV евентуално ще почне да се предлага и в други страни освен САЩ.

 




Тагове:   google,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив